«Στη στρατηγική της κυβέρνησης δεν υπάρχει η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές πριν από το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου και πριν από την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων που έχουμε αναλάβει με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015», δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης από την ιταλική πρωτεύουσα, όπου βρίσκεται για την Έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων της Ε.Ε. επ’ ευκαιρία της 60ής επετείου από την υπογραφή των ιδρυτικών συνθηκών της Ρώμης. Και διευκρίνισε: «Είναι σαφές, επομένως, ότι δεν θα προβούμε σε αιφνιδιαστικές κινήσεις».
«Το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης για την Ελλάδα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί -με την υποστήριξη της κοινωνίας- τον Αύγουστο του 2018. Παρακολουθούμε τις δημοσκοπήσεις προσεκτικά, αλλά είναι προφανές ότι παντού στην Ευρώπη και στον κόσμο αδυνατούν να κατανοήσουν πραγματικά τις προθέσεις των πολιτών που βρίσκονται σε μεγάλη δυσκολία. Καταγράφουν μόνο μια τάση», σχολίασε σε συνέντευξή του προς την ιταλική εφημερίδα «Il Manifesto».
«Προφανώς, θέτουμε στους εαυτούς μας ερωτήματα, αλλά θέλω να πω ξεκάθαρα ότι μας ενδιαφέρει μόνο η σχέση της κυβέρνησης με την κοινωνία, όχι βέβαια με πιέσεις της αντιπολίτευσης, ιδίως της κεντροδεξιάς, που είναι “πνιγμένη” από εσωτερικές αντιφάσεις της», πρόσθεσε.
Στην ομιλία του έναντι των ομολόγων του των κοινοβουλίων της Ε.Ε., ο κ. Βούτσης ανέφερε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει μια αυξανόμενη και χρόνια έλλειψη δημοκρατικής νομιμοποίησης των θεσμοποιημένων και άτυπων οργάνων και διαδικασιών της», ενώ εξέφρασε την ανάγκη «επαναθεμελίωσης του οράματος και της υπόστασης της Ε.Ε», τονίζοντας ότι το σχέδιο για την έξοδο της Ε.Ε. από την κρίση «δεν πρέπει να παραβλέπει τις ιδρυτικές αρχές που αναγνωρίζουν την ισοτιμία και τα ίδια δικαιώματα των κρατών-μελών».
Όπως επισήμανε εξάλλου, «από την κρίση αυτή επωφελούνται δυνάμεις της ακροδεξιάς, της εθνικής αναδίπλωσης και αντιευρωπαϊκής περιχαράκωσης, επωφελούνται δυνάμεις που αρνούνται τις ιδρυτικές αξίες της αλληλεγγύης, της ισότητας, της ουσιαστικής σύγκλισης, της ειρήνης, και καλλιεργούν ιδέες ξενοφοβίας, ρατσισμού, νέων διαιρέσεων και τειχών ανάμεσα σε λαούς, σε θρησκευτικές δοξασίες και ιδεολογίες», ενώ υπογράμμισε: «Οι κίνδυνοι από αυτή την εξέλιξη απειλούν τη συνοχή ακόμη και την ύπαρξη της Ε.Ε.».
Και τάχθηκε υπέρ της διαμόρφωσης «ενιαίων πολιτικών σε αντιπαράθεση με τη στρατηγική της λιτότητας και τη λογική που, όπως αναφέρει και η ατζέντα των χωρών του Νότου, δημιουργεί ασφυκτικά πλαίσια και ανισότητες, φτιάχνει τεράστια οικονομικά πλεονάσματα σε βάρος μιας πορείας υπανάπτυξης και μεγάλων ελλειμάτων των περισσότερων χωρών».