Ποιοι, κατά τον Τσίπρα, χάνουν τα γελάκια τους;

Λίγα μόλις λεπτά μετά την προαναγγελία από τον Αλέξη Τσίπρα της σύστασης Εξεταστικής

Λίγα μόλις λεπτά μετά την προαναγγελία από τον Αλέξη Τσίπρα (φωτογραφία) της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία, έβλεπε κανείς τους υπουργούς να εξέρχονται από τα υπουργικά όργανα προβληματισμένοι. Ουδείς γνώριζε τον λόγο, έως ότου σχηματίσθηκε ένα «πηγαδάκι» από… προβληματισμένους υπουργούς (ανάμεσά τους και ο πρώην υπουργός Υγείας και νυν Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής), οι οποίοι ρωτούσαν ο ένας τον άλλον: «Θα ασχοληθεί άραγε η Εξεταστική Επιτροπή για όσα έγιναν το 2008; Ή μόνο με το ΚΕΕΛΠΝΟ και τη Novartis;». Και ενώ η ερώτηση για το 2008 επλανάτο στον διάδρομο της Βουλής, κάνει την εμφάνισή του ο Παύλος Πολάκης και τους έλυσε την απορία λέγοντάς τους, όπως έμαθα, πως το 2008 δημιουργήθηκε το μεγαλύτερο χρέος στην Υγεία. Και θα περιληφθεί ίσως και η προηγούμενη περίοδος, από το 2004. Εκείνο που πρόσεξα είναι ότι όλοι οι μέχρι πρότινος προβληματισμένοι υπουργοί χαμογέλασαν με ικανοποίηση. Εις εξ αυτών μάλιστα ρώτησε ευθέως και τον κ. Τσίπρα, ο οποίος το επιβεβαίωσε λέγοντας «σε κάποιους θα κοπούν τα χαμόγελα και κάποιοι θα χάσουν τα γελάκια τους».

nnn
Το θέμα όμως είναι περίπλοκο. Γιατί, πρώτον, το 2008 ήταν κυβέρνηση Καραμανλή και για πρώτη φορά ο κ. Τσίπρας περιλαμβάνει την περίοδο διακυβέρνησής της σε Εξεταστική Επιτροπή. Και δεύτερον, αν δεν κάνω λάθος, υπουργός Υγείας το 2008 ήταν ο σημερινός επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος. Το επίσης περίεργο είναι ότι τόσο η ΝΔ όσο και η Ενωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη συναίνεσαν ώστε να συσταθεί εξεταστική επιτροπή. Συνεπώς, οι ψήφοι για τη σύστασή της είναι δεδομένες. Αφήστε που μπορεί από τη μια στιγμή στην άλλη να μετατραπεί από εξεταστική σε προανακριτική επιτροπή. Εκεί να δείτε γελάκια…


Και καβγάς ΝΔ με ΠαΣοΚ

Γελάκια ωστόσο ανάμεσα στη ΝΔ και στο ΠαΣοΚ δεν υπήρξαν, γιατί λίγα λεπτά αργότερα όταν ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επισκεπτόταν το οχυρό Ρούπελ, καθ’ οδόν προς την Αμφίπολη, ξέσπασε καβγάς ανάμεσα στη ΝΔ και στο ΠαΣοΚ. Ολα άρχισαν όταν ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος σχολιάζοντας την αναγγελία Τσίπρα για Εξεταστική στον χώρο της Υγείας είπε: «Ακουσα ότι θα ζητήσετε εξεταστική για την υγεία. Ακούσατε τι είπε ο Βαρουφάκης; Πότε θα κάνετε μια εξεταστική για τον Βαρουφάκη και για τον Καραμανλή;». Δεν γνωρίζω εάν αυτά που είπε ο Οδυσσέας ήταν εν γνώσει τόσο της Φώφης Γεννηματά όσο και του Ευ. Βενιζέλου, αλλά η φράση αυτή προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του Νίκου Δένδια, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη του ΠαΣοΚ να «αγιοποιήσει» τον Γιώργο Παπανδρέου επειδή επέστρεψε στο κόμμα. «Θυμίζω δύο μαγικές λέξεις: λεφτά υπάρχουν» είπε και πρόσθεσε ότι η αύξηση του δανεισμού επί κυβερνήσεων Καραμανλή ήταν για να πληρωθούν τα χρέη των κυβερνήσεων Σημίτη.


Ο Τσίπρας στο Ιερό Κουβούκλιο

«Η στιγμή κατά την οποία ο προσκυνητής βρίσκεται ενώπιον του Ιερού του Κουβουκλίου του Πανάγιου Τάφου είναι από πολλές πλευρές η συγκλονιστικότερη της πνευματικής ζωής, αλλά και της ίδιας της ύπαρξης, του χριστιανού». Αυτά λέει η Εκκλησία και αυτά πρόκειται να ακούσει ο Αλέξης Τσίπρας όταν στις 22 Μαρτίου θα επισκεφθεί τα Ιεροσόλυμα για να παραστεί την τελετή της παράδοσης του Ιερού Κουβουκλίου στις τρεις θρησκευτικές κοινότητες. Θα είναι μια λαμπρή εκδήλωση της χριστιανοσύνης αφού σε αυτήν θα παραστούν ο Οικουμενικός Πατριάρχης, εκπρόσωπος του Πάπα, πατριάρχες, η πρυτανεία του ΕΜΠ και πολιτικοί. Ποιοι όμως; Ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε αμέσως ότι θα παραστεί, η Φώφη Γεννηματά η οποία προσεκλήθη από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων το ίδιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ειδοποίησε πως δεν μπορεί και θα εκπροσωπηθεί από στέλεχός του. Να σημειώσω ότι οι θρησκευτικές περιπλανήσεις του Πρωθυπουργού συνεχίζονται όλο και σε μεγαλύτερη ένταση. Είχε ξαναπάει στον Πανάγιο Τάφο (και έμεινε, όπως έλεγε, εκστασιασμένος). Αμέσως μετά θα συναντηθεί στη Ρώμη με τον Πάπα.


Τα μανικετόκουμπα τους φέρνουν πιο κοντά

Θας περιγράψω τώρα μια ιστορία που έχει σχέση με υπουργικά δωράκια προς τρίτους. Θυμάστε που ο Βασίλης Μιχαλολιάκος ως υφυπουργός Αμυνας (επί κυβέρνησης Κ. Καραμανλή) επισκέφθηκε επισήμως τη Βουλγαρία και αγόρασε από το dutyfree του αεροδρομίου ένα ζευγάρι μανικετόκουμπα και τα πρόσφερε στον βούλγαρο ομόλογό του; Και έγινε στην Αθήνα το έλα να δεις αφού πολλοί ήταν αυτοί που έλεγαν ότι τα μανικετόκουμπα (δεν είχε διευκρινιστεί εάν ήταν χρυσά, επίχρυσα ή όχι) τα χρέωσε στα κονδύλια του υπουργείου Αμυνας. Ε, λοιπόν, σας πληροφορώ ότι μανικετόκουμπα πάλι προσφέρθηκαν σε υπουργό και μάλιστα αφρικανικής χώρας. Τα πρόσφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών (εξωκοινοβουλευτικός των ΑΝΕΛ) Τέρενς Κουίκ στον ομόλογό του της Μοζαμβίκης Ολεντεμίρο Μπαλόι. Επίσης δεν διευκρινίζεται από πού τα αγόρασε και πού χρεώθηκαν αλλά ο κ. Κουίκ τα πρόσφερε, όπως λέει, για εθνικό σκοπό. Τα μανικετόκουμπα απεικόνιζαν το κεφάλι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τα πρόσφερε στον αφρικανό υφυπουργό μόνο και επειδή η Μοζαμβίκη αναγνώρισε τα Σκόπια ως «Μακεδονία». Και την ώρα που του τα πρόσφερε του έκανε και παρατήρηση: «Να μην τη λέτε Μακεδονία, να τη λέτε FYROM, εντάξει;». Δεν γνωρίζω εάν συμφώνησε ο Αφρικανός, εκείνο που έμαθα είναι ότι έκανε δώρο στον «δικό» μας ένα βιβλίο με τα τουριστικά αξιοθέατα της Μοζαμβίκης.

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.