«Ελέγξαμε σωστά το δέμα – Θα κτυπούσε συναγερμός…»
«Ο έλεγχος των δεμάτων στον χώρο αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» ήταν επαρκής, Χρησιμοποιείται υπερσύγχρονο γερμανικό σύστημα X-ray (σ.σ. κόστους 130.000 ευρώ) που όταν εντοπίζει εκρηκτική ύλη σημαίνει συναγερμός, όχι μόνο στον χειριστή της συσκευής αλλά και σε προϊστάμενες υπηρεσίες.
«Ο έλεγχος των δεμάτων στον χώρο αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» ήταν επαρκής, Χρησιμοποιείται υπερσύγχρονο γερμανικό σύστημα X-ray (σ.σ. κόστους 130.000 ευρώ) που όταν εντοπίζει εκρηκτική ύλη σημαίνει συναγερμός, όχι μόνο στον χειριστή της συσκευής αλλά και σε προϊστάμενες υπηρεσίες. Δεν υπάρχει θέμα αβλεψίας του υπαλλήλου- ελεγκτή ή άλλης λανθασμένης ενέργειας στη διάρκεια του ελέγχου. Το ζήτημα ήταν ότι ο φάκελος – βόμβα που στάλθηκε στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών είχε ελάχιστη εκρηκτική ύλη (σ.σ. έχει υπολογισθεί σε 31 γραμμάρια) από κροτίδες, που δεν είναι εύκολα ανιχνεύσιμη. Επιπλέον με αυτό το σύστημα δεν μπορεί να εντοπισθούν καλώδια που μπορεί να περιέχονται στην συνδεσμολογία του εκρηκτικού μηχανισμού. Είμαστε σε συνεχή συνεργασία με τις ελληνικές διωκτικές αρχές και ακολουθούμε τυποποιημένες διαδικασίες ελέγχου της αλληλογραφίας. Το σύστημα «ακτινοσκόπησης» των δεμάτων που χρησιμοποιείται έχει την δυνατότητα τήρησης ηλεκτρονικού αρχείου φωτογραφιών δεκάδων χιλιάδων δεμάτων που έχουν ελεγχθεί. Ετσι έχουν βρεθεί φωτογραφίες του επίμαχου φακέλου που πέρασε από το αεροδρόμιο προ δύο ημερών. Με τον ίδιο τρόπο μπορεί να εξετασθεί κι η «καταγραφή» και άλλων δεμάτων που έχουν τυχόν σταλεί με τον ίδιο τόπο σε ευρωπαϊκές χώρες».
Σε αυτή την επισήμανση προχώρησε, μιλώντας προς «Το Βήμα» ο κ. Παναγιώτης Παππάς εκπρόσωπος της ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας, που έχει αναλάβει την τελευταία διετία τον έλεγχο των δεμάτων στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», μετά από σχετική ανάθεση ων ΕΛΤΑ.
Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ θεωρούν κρίσιμη την έρευνα που πραγματοποιούν στον συγκεκριμένο χώρο προκειμένου να διαπιστωθεί πως δεν εντοπίσθηκε το συγκεκριμένο δέμα-βόμβα προς τον κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ή και το άλλο που στάλθηκε από την Ελλάδα και προκάλεσε τον ελαφρύ τραυματισμό υπαλλήλου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Στην τελευταία περίπτωση οι γαλλικές αρχές απέστειλαν το απόγευμα της Πέμπτης δύο φωτογραφίες στις ελληνικές υπηρεσίες από τον χώρο έκρηξης του μηχανισμού.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ θεωρούν σοβαρό ενδεχόμενο και η δεύτερη βόμβα στο ΔΝΤ να προέρχεται από τους «Πυρήνες» ή συνεργαζόμενη οργάνωση αφού ο παγιδεμένος φάκελος εστάλη από την Ελλάδα και συγκεκριμένα ως αποστολέας αναγράφονταν ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Βασίλης Κικίλιας. Κι αυτό όχι μόνο λόγω της χρονικής σύμπτωσης στην βόμβα με παραλήπτη τον κ. Σόιμπλε και από την ίδια μάλιστα «θεματική» κατά της τρόικας. Οι αστυνομικοί εστιάζουν στο γεγονός ότι η προκήρυξη –ανάληψης της ευθύνης που έστειλαν οι «Πυρήνες» ήταν μικρής έκτασης και υπήρχαν αναφορές σε «συνέχεια δράσης». Με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ να μιλούν για κείμενο πιθανόν «ενδιάμεσης χρήσης»
Πάντως όσον αφορά το κρίσιμο θέμα του μη εντοπισμού του εκρηκτικού μηχανισμού στο πρώτο δέμα με παραλήπτη τον κ. Σόιμπλε, εκπρόσωποι εταιρείας που διαθέτει τέτοιου είδους συσκευές ελέγχου επεσήμανε ότι «μ’ έναν προσεκτικό έλεγχο θα έπρεπε να εντοπισθεί ο εκρηκτικός μηχανισμός με βάση τον ειδικό χρωματισμό της εκρηκτικής ύλης αλλά και τις καλωδιώσεις της συνδεσμολογίας. Είναι θέμα καλής παρατήρησης που φαίνεται δεν έγινε…
Επιπλέον ο Σύμβουλος Διαχείρισης Κινδύνου κ. Αγγελος Αγραφιώτης επεσήμανε ότι «υπάρχει, κατά την γνώμη μου, ζήτημα πλημμελούς ελέγχου των δεμάτων. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα αφού συνδέεται όχι μόνο με τις αποστολές των βομβών στο εξωτερικό αλλά και με θέμα ασφαλείας των αεροδρομίων και κινδύνων υποβάθμισης από την ΙΑΤΑ. Πάντως γενικότερα υπάρχουν ζητήματα με την λειτουργία ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας με προβληματικά οικονομικά που συρρικνώνουν το κόστος λειτουργίας και με προβληματικές αμοιβές των εργαζομένων».