Την σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής η οποία θα διερευνήσει τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας δηλώνοντας ότι «δεν θα αφήσουμε ούτε καρφίτσα να πέσει κάτω». Κατά την «ώρα του πρωθυπουργού» και απαντώντας σε σχετική ερώτηση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Β. Λεβέντη, ο κ. Τσίπρας Δεν έχουμε καμία εκδικητική διάθεση. Η σχετική πρόταση αναμένεται να κατατεθεί τις προσεχείς ημέρες και θα υπογράφεται από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. «Δεν θα μείνει τίποτε κρυφό και τα χαμογελάκια και οι μαγκιές όχι στα τηλεπαράθυρα αλλά εδώ, στην Βουλή και τότε κάποιοι μπορεί να χάσουν τα χαμογελάκιατους», διαβεβαιώνοντας ότι «υπάρχει πολιτική βούληση να διαλευκάνουμε όλες τις σκοτεινές υποθέσεις».
Η ΝΔ δια του αντιπροέδρου της και πρώην υπουργού Υγείας Αδ. Γεωργιάδη δήλωσε ότι είναι ευπρόσδεκτη η πρόταση για εξεταστική επιτροπή. Όπως δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης στις τηλεοπτικές κάμερες:«Η κυβέρνηση που πεισματικά αρνείται να κάνουμε εξεταστική για το πρώτο εξάμηνο του 2015 και τα capitalcontrols προανήγγειλε σήμερα εξεταστική για την Υγεία. Εξαιρετικά ευπρόσδεκτη. Να διερευνηθούν όλα φυσικά μέχρι σήμερα. Για να ξέρει ο ελληνικός λαός με απόλυτη διαφάνεια πώς διαχειριζόμαστε τα χρήματά του. Εκεί θα δούμε πολλά για την “πρώτη φορά Αριστερά”».
Αλλά και εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης η Εύη Χριστοφιλοπούλου δήλωσε ότι «όσον αφορά στην εξεταστική επιτροπή για την υγεία, συμφωνούμε, αλλά να γνωρίζει η κυβέρνηση ότι θα εξεταστούν και τα πεπραγμένα του κ. Πολάκη, ιδίως για το ΚΕΕΛΠΝΟ και τη μη τιμολόγηση των φαρμάκων το 2015, σύμφωνα με την αναφορά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στον εισαγγελέα». «Με καμία επιχείρηση σκανδαλολογίας δεν μπορεί να καλύψει την διάλυση που έχει φέρει στο σύστημα υγείας. Ο κ. Τσίπρας με τα ψέματα και τις (αυτ)απάτες του ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ», κατέληξε η βουλευτής του ΠαΣοΚ.
«Πυκνά σύννεφα»
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «έχουν πυκνώσει τα σύννεφα στο χώρο της υγείας» ενώ αναφέρθηκε στα σκάνδαλα τα οποία έρχονται στο φως «το ένα πίσω από το άλλο». Ειδικότερα αναφέρθηκε στο ΚΕΕΛΠΝΟ και «το μαύρο χρήμα που πήγαινε υπό μορφή διαφημίσεων σε κολλητούς και ημέτερους και άραγε γιατί δεν έλεγαν τίποτα τα ΜΜΕ». Επίσης αναφέρθηκε και στην υπόθεση Novartis λέγοντας πως και το σκάνδαλο αυτό «μας ήρθε όπως η υπόθεση της Siemensαπό το εξωτερικό», σημειώνοντας ότι «επί χρόνια είχε στηθεί πάρτι υπερτιμολογήσεων και ενδέχεται, κάποιοι λένε, να είναι ένα σκάνδαλο μπορεί και μεγαλύτερο της Siemens». Ακόμα αναφέρθηκε και στην υπόθεση του Ερρίκος Ντυνάν, για την οποία είπε ότι όπως διαβάζει η δικογραφία έρχεται στην Βουλή καθώς προσκρούει σε πολιτικά πρόσωπα.
«Δεν τις βάζουμε στο συρτάρι», είπε για τις σκανδαλώδεις υποθέσεις που απασχολούν την Δικαιοσύνη, όπως στην περίπτωση της υπόθεσης Παπαντωνίου, για την οποία η κυβερνητική πλειοψηφία έχει ζητήσει την σύσταση προανακριτικής επιτροπής. «Τόσο χρόνια γνωρίζουμε ότι εκεί υπάρχει καπνός. Μόνο ο Τσοχατζόπουλος τα έκανε όλα;», διερωτήθηκε, ενώ εκτόξευσε πυρά κατά του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη δίχως να τον κατονομάσει. «Αν εγώ ήμουν πρωθυπουργός και οι υπουργοί μου πέρναγαν από προανακριτική δεν θα το έπαιζα σοφός να πηγαίνω στους Δελφούς να κάνω χρησμούς στο Μαντείο των Δελφών», είπε χαρακτηριστικά.
«Δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν θα αφήσει ούτε καρφίτσα να πέσει κάτω. Το πάρτι που έγινε για λογαριασμό μεγάλων συμφερόντων θα έρθει στην επιφάνεια μέχρι το τελευταίο δεκαδικό ψηφίο και οι ευθύνες, όπου υπάρχουν, θα αποδοθούν», δήλωσε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι «για εμάς δεν είναι το θέμα μας η ρεβάνς».
Αναφερθείς στην κυβερνητική πολιτική στον χώρο της Υγείας, είπε ότι «δεν ισχυριζόμαστε ότι υπάρχει παραδεισένια κατάσταση, αλλά έχουν γίνει σημαντικά βήματα». «Διερωτώνται πώς καταφέρνουμε να υλοποιήσουμε πράγματα που δεν είχαν γίνει ούτε στα χρόνια της ανάπτυξης. Γίνεται επειδή η έγνοια μας δεν είναι ούτε να στήσουμε πελατειακά δίκτυα, ούτε να ανεχτούμε να συνεχίζεται το πάρτι, ούτε να κάνουμε τους καλούς μαθητές των δανειστών», είπε, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «όταν μας ζήτησαν να διατηρήσουμε το 5ευρο, συγκεντρώσαμε τον ορολογικό έλεγχο του αίματος σε 4 κέντρα και εξοικονομήσαμε 15 εκ. ευρώ». «Στους προηγούμενες δεν πέρασε αυτό από το μυαλό;», διερωτήθηκε, ενώ πρόσθεσε ότι «μόνο από την μεταφορά των υφιστάμενων μονάδων εξοικονομούμε 5 εκ. ευρώ κάθε χρόνο». Απέδωσε δε την κατάσταση που υπήρχε στο δημόσιο σύστημα υγείας στο ότι «παράγοντες των κομμάτων που κυβερνούσαν είχαν αναπτύξει στα νοσοκομεία δίκτυα αλληλοεξυπηρέτησης, κομματάρχες και κολλητοί υπουργών αλώνιζαν στην Υγεία και αντάλλασσαν υπηρεσίες με ψήφους, ενώ πολλά στελέχη δεν είχαν το μυαλό τους στην δουλειά αλλά στον πλουτισμό τους και τα σκάνδαλα».
Ακόμα, είπε ότι επί των ημερών του αυξήθηκαν οι δαπάνες στον χώρο της Υγείας: «Ενώ ο μνημονιακός στόχος ήταν η δημόσια δαπάνη να είναι στο 6% του ΑΕΠ και ενώ η δημόσια δαπάνη πριν την κρίση ήταν στο 6,8%, το 2014 παραλάβαμε την δημόσια δαπάνη στο 4,7% του ΑΕΠ. Ήταν ακόμα χαμηλότερη από ότι τα ίδια τα μνημόνια προέβλεπαν. Όμως το να κόβεις δαπάνες δεν είναι μεταρρυθμίσεις. Παραλάβαμε σε ένα πλαίσιο ασφυξίας παρ’ όλα αυτά ανεβάσαμε την κρατική χρηματοδότηση στο 5,1%», τόνισε, ενώ επισήμανε ότι «παραλάβαμε νοσοκομεία χρεοκοπημένα και καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε τα χρέη». «Σήμερα δεν έχουμε νέα χρέη, τα παλιά αποπληρώνονται κανονικά και το Δεκέμβριο του 2016 είχαν πλεόνασμα 36 εκ. ευρώ». «Δεν είμαστε μάγοι. Πολιτική εξοικονόμησης κάνουμε εκεί που για δεκαετίες γινόταν ένα μεγάλο πάρτι», υπογράμμισε.
Επίθεση σε Νέα Δημοκρατία
Όσον αφορά την επάρκεια σε προσωπικό είπε ότι συνολικά έχουν καλυφθεί μέχρι σήμερα πάνω από 6.000 θέσεις και προγραμματίζονται άλλες 12.000 εκ των οποίων οι 8.000 μόνιμο προσωπικό. Για τις ΜΕΘ ανέφερε ότι μέχρι τον Ιούνιο οι κλίνες θα φτάσουν τις 670, ο μεγαλύτερος αριθμός που υπήρξε ποτέ, ενώ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας τόνισε ότι «αλλάζει ολοκληρωτικά την εικόνα του ΕΣΥ». Στόχος να αντιστοιχεί ανά 10.000 κατοίκους, θα λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο και σταθερό προσωπικό με γενικούς γιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους και μέχρι τον Ιούνιο θα έχουν ανοίξει 50 Μονάδες και άλλες 239 μέχρι τέλος του έτους.
«Είναι αυτές ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ Β. Οικονόμου μέσα στο πάθος και την εξαλλοσύνη του είπε ότι θα τις ξηλώσει γιατί είναι κατάλοιπα των σοβιέτ και πεδία ρουσφετιών», τόνισε, εξαπολύοντας επίθεση κατά της ΝΔ και του στελέχους της και συμπλήρωσε: «Είναι το σύνδρομο στέρησης εξουσίας ή το γεγονός ότι ο άνθρωπος είναι άσχετος ή είναι η εμπάθεια το κίνητρο;». Επίσης, καταλόγισε στον κ. Οικονόμου ότι «αποκαλύπτοντας με εξαιρετική αφέλεια, είπε ότι αν η ΝΔ θα προχωρήσει άμεσα σε απολύσεις το προσωπικό καθαρισμού και φύλαξης που δούλευε με τις γνωστές εργολαβίες, ένα σύστημα που εκμεταλλευόταν τους εργαζομένους διότι το σύστημα αυτό επιβάρυνε κατά 20% το δημόσιο ταμείο». «Το κόμμα του κ. Μητσοτάκη μας αποκάλυψε ότι θα τους απολύσει για να επαναφέρει τις εργολαβίες και ότι θα βάλει χέρι στις διοικήσεις των νοσοκομείων. Ποιους; Όχι αυτούς που διορίστηκαν με το σύστημα 4-2-1 αλλά αυτούς που βρίσκονται στην θέση τους μέσα από αδιάβλητες διαδικασίες που έγιναν για πρώτη φορά», τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Επίσης, προανήγγειλε ότι «δεν θα σταματήσουμε εδώ». «Έχουμε σχέδιο για μεγάλα μεταρρυθμιστικά βήματα: στον τομέα του φαρμάκου για την πρόσβαση όλων των πολιτών σε ποιοτικά και ασφαλή φάρμακα με αναγκαίο εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και συγκρότηση ενός διαφανούς συστήματος προμηθειών των νοσοκομείων που γινόταν πρωτοφανές πάρτι», είπε.
Υπέρ της σύστασης εξεταστική επιτροπής για τα σκάνδαλα στην Υγεία τάχθηκαν και το ΚΚΕ, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων. Ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος έκανε λόγο για «κακόγουστα θεάματα χωρίς άρτο». «Βεβαίως και υπήρχαν σκάνδαλα και σπατάλες», είπε αποδίδοντας τα φαινόμενα αυτά στην διαπάλη και τους ανταγωνισμούς των πολυεθνικών στο πλαίσιο της προώθησης της εμπορευματοποίησης της Υγείας. «Ναι στην εξεταστική αλλά χωρίς αυταπάτες», πρόσθεσε.
Εκ μέρους του Ποταμιού ο Γ. Αμυράς δήλωσε ότι «εμείς, το Ποτάμι, λέμε ναι φυσικά και για την υγεία και για την παιδεία και οτιδήποτε και ξεκινήστε γιατί βλέπω ότι διαγκωνίζονται ορισμένες παρατάξεις για το από πότε θα ξεκινήσει ο έλεγχος». «Άλλος λέει από το 2000 άλλος από 2004. Ξεκινήστε και από το 1821, αρκεί να μη γίνει κουκούλωμα, να βγει κάτι στην επιφάνεια και να μας βοηθήσει να βελτιώσουμε τις δομές στην κοινωνία, στην οικονομία και στην υγεία».
Ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Μ. Γεωργιάδης είπε επίσης «ναι» στην σύσταση εξεταστικής επιτροπής τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Με χαρά. Καλοδεχούμενη. Να έρθουν όλα στο φως, για εμείς θέλουμε να είναι όλα διάφανα. Καλοδεχούμενο και θα είμαστε εδώ να στηρίξουμε και εμείς οποιαδήποτε προσπάθεια για τη διαφάνεια και την αξιοκρατία».
«Κάντε όσες εξεταστικές θέλετε, όπως και οι προηγούμενοι, αλλά στο τέλος δεν θα βρείτε κανέναν να κατηγορήσετε», είπε ο βουλευτής του ΠαΣοΚ Οδ. Κωνσταντινόπουλος από την πλευρά του.
Tα κυριώτερα σημεία της συνεδρίασης
Η δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα
«Δεν χρειάζεται να βιαζόμαστε και να προτρέχουμε» είπε ο Πρωθυπουργός. Σχετικά με τα σχολικά γεύματα σημείωσε: «ισως θεωρείτε ανούσια τα σχολικά γεύματα, αλλά δυστυχώς δεν είναι ανούσια. Η φτώχια πολλαπλασιάστηκε. Υπάρχουν παιδιά που πάνε σχολείο χωρις να έχουν την δυνατότητα ενός πλήρους πρωινου από το σπίτι τους. Οπου έχει εφαρμοστεί το μέτρο, έχει αποδειχθεί ότι έχει ανέβει η μαθησιακή απόδοση» είπε.
Επανερχόμενος στα θέματα της Υγείας επανέλαβε ότι ο τομέας δεν εγινε παράδεισος, αλλά ότι έγιναν σημαντικές αλλαγές. «Δίνουμε μάχες καθημερινά… Το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει τα σύννεφα στο χώρο της Υγείας προκαλώντας το κοινό αίσθημα. Αναφέρομαι στο ΚΕΛΠΝΟ, το μαύρο χρήμα που πήγε με τη μοφρή διαφημίσεων σε κολλητούς… Αναφέρομαι στην υπόθεση Novartis… Διάβαζα την δικογραφία για το Ερρίκος Ντυνάν, για το πως βρέθηκε στα χέρια ιδιωτών…»
«Ο Πρωθυπουργός μίλησε και για τα εξοπλιστικά επί των ημερών Παπαντωνίου… Οι ευθύνες όπου υπάρχουν θα αποδοθούν…» είπε ο Πρωθυπουργός.
«Υπάρχει πολιτική βούληση να διελευκάνουμε όλες τις υποθέσεις. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ θα καταθέσουν πρόταση για Εξεταστική επιτροπή στη Βουλή για τα σκάνδαλα της Υγείας» κατέληξε ο Πρωθυπουργός.
Μητσοτάκης: Κάθε φορά που η κυβέρνηση είναι σε αδιέξοδο, εξαγγέλλει εξεταστική
Κάθε φορά που η κυβέρνηση βρίσκεται σε αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές εξαγγέλλεται και μια εξεταστική επιτροπή, όπως σήμερα για την υγεία, σχολίασε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητώντας για άλλη μια φορά εκλογές, για να μην κυβερνάται η χώρα από «δυνάμεις παρακμής». «Εμείς είμαστε έτοιμοι» ανέφερε.
Η δευτερολογία του Βασίλη Λεβέντη
«Δέχτηκα μηνύματα γιατρών που λένε ότι ενώ τους χρωστάει χρήματα ο ΕΟΠΥΥ, εκείνοι πρέπει να πληρώσουν ΕΦΚΑ. Ολοι αυτοί λένε ψέματα» ρώτησε τον Πρωθυπουργό. «Δεν μπορεί να λένε όλοι ψέματα. Δεν είναι όλη η κοινωνία εναντίον σας» είπε.
Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων επανέλαβε την προτροπή του να υποχωρήσουν στα εργασιακά καθώς οι δανειστές δεν πρόκειται να κάνουν πίσω.
Σχετικά με τα αντίμετρα αναφέρθηκε στα σχολικά γεύματα, καλώντας τον πρωθυπουργό να μην βιάζεται.
Η πρωτολογία του Αλέξη Τσίπρα
«Η σημερινή ερώτηση του κ. Λεβέντη είναι σημαντική αφορμή να ειπωθούν σημαντικά πράγματα για τον τομέα της Υγείας, ένα τομέα που έχει δεινοπαθήσει τα τελευταία χρόνια και που αφορά την κάθε οικογένεια» ανέφερε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.
«Ιδιαίτερα στα χρόνια της κρίσης η δημόσια Υγεία υπέστη μια τρομακτική επίθεση. Είχαμε τρομακτική συρρίκνωση στην ποιότητα των παροχών ιδιαίτερα στην δημόσια υγεία. Αναφέρομαι στην 5ετια 2010 – 2014 που ενώ ο μνημονιακός στόχος ήταν η δημόσια δαπάνη για την υγεία να είναι στο 6% και πριν την κρίση ήταν στο 6,8% το 2014 εμείς παραλάβαμε την δημόσια δαπάνη πολύ χαμηλότερα. Δεν μας παραξενεύει ότι ήταν χαμηλότερη από ότι τα ίδια τα μνημόνια προέβλεπαν», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Παραλάβαμε ένα πλαίσιο ασφυξίας χρηματοδοτικής αλλά κάναμε ένα μικρό θαύμα. Ανεβάσαμε την κρατική χρηματοδότηση το 2015 στο 5,1% του ΑΕΠ… Αντιμετωπίστηκαν ριζικά τα χρέη στα δημόσια νοσοκομεία. Σήμερα έχουν σταματήσει να δημιουργούνται νεα χρέη. Τα παλαιότερα έχουν ρυθμιστεί και αποπληρώνονται κανονικά, είπε ο Πρωθυπουργός
«Σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένας πολίτης που να στερείται πρόσβασης στα νοσοκομεία και να φεύγει από αυτά με μπουγιουρντί» τόνισε ο Πρωθυπουργός. «Εντάξαμε 2,5 εκατ. ανασφάλιστους πολίτες στο δημόσιο σύστημα Υγείας.
«Το ζήτημα της επαρκούς λειτοουργίας των νοσοκομείων σχετίζεται με την επάρκεια σε προσωπικό. Παραλάβαμε ένα σύστημα με πολλά κενά. Δεν είχε γίνει ούτε μία πρόσληψη από το 2010 και για πέντε χρόνια. Είχαμε μόνο απολύσεις. Για κάποιους είναι εύκολο να βαφτίζουν τις περικοπές μεταρρυθμίσεις» είπε.
Και πρόσθεσε: «Από τότε που αναλάβαμε έχουν γίνει πάνω από 6.200 προσλήψεις ενώ έχουν ήδη προκηρυχθεί περί τις 1500 θέσει και θα προκηρυχθούν και πολλές ακόμα… Συνολικά, σε μια περίοδο που τα δημοσιονομικά κινούνται σε στενά πλαίσια, έχουν καλυψθεί πάνω από 6.000 θέσεις προσωπικού και θα καλυφθούν και άλλες 12.000 εκ των οποίων οι 8.000 μόνιμοι».
«Ηδη 90 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ έχουν παραδωθεί. Ηδη προκηρύσεται διαγωνισμός και για άλλα…» πρόσθεσε.
«Γιατί έπρεπε να περάσουν τόσα χρόνια για να γίνουν αυτά;» αναρωτήθηκε ο Πρωθυπουργός. «Φυσικά δεν θα σταματήσουν εδώ. Τα επόμενα μεγάλα βήματα είναι στον τομέα του φαρμάκου. Η πρόσβαση όλων των πολιτών σε ποιοτικά φάρμακα και εξορολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης. Μεγάλο μεταρρυθμιστικό βήμα είναι και η συγκρότηση διαφανούς συστήματος για τις προμήθειες των νοσοκομείων. Τα προηγούμενα χρόνια είχε γίνει ένα πρωτοφανές πάρτι σε βάρος των δημοσίων εσόδων…»
Ο Πρωθυπουργός μίλησε και για την πρωτοβουλία πρόσβασης όλων των πολιτών στην πρωοβάθμια φροντίδα υγείας. «Θα υπάρξουν τέτοιες μονάδες ανα 10.000 κατοίκους. Ετσι θα αποσυμφορηθούν και τα μεγάλα νοσοκομεία… Εως τον Ιούνιου θα έχουμε 50 τέτοιες μονάδες. Εως το τέλος του 2017 θα έχουν ανοίξει άλλες 237» είπε.
Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε τα πυρά του κατά των συνδικαλιστών στον τομέα της υγείας χαρακτηρίζοντάς τους καρεκλοκένταυρους. «Το μόνο που κάνουν είναι να κάθονται στο γραφείο τους και φτιάχνουν βιντεάκια. Επί πέντε χρόνια που βυθιζόταν η υγεία δεν μιλούσε κανείς… Φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης», είπε ο κ. Τσίπρας.
Παράλληλα ο Πρωθυπουργός εξαπέλυσε τα πυρά του κατά τη ΝΔ και στον τομεάρχη υγείας του κόμματος, ο οποίος χαρακτήρισε τις μονάδες φροντίδας κατάλοιπα των σοβιέτ, ενώ αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα της ΝΔ να απολύσει προσωπικό καθαριότητας των δημοσίων νοσοκείων που δουλεύουν με συμβάσεις αορίστου χρόνου. «Η ΝΔ είπε ότι θα απολύσει τις διοικήσεις των νοσοκομείων. Ποιες; Αυτούς που διορίστηκαν με διαδικασίας αξιολόγσης;»
Σε αυτό το σημείο τον διέκοψε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ ‘Αδωνις Γεωργιάδης και ο Αλέξης Τσίπρας του απάντησε, «μη διακόπτετε τον πρωθυπουργό, η Βουλή έχει κανόνες, δεν είναι στούντιο τηλεπωλήσεων».
«Επί των ημερών μας το σύστημα υγείας δεν έχει γίνει παράδεισος αλλά έχουν γίνει αλλαγές» κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Η πρωτολογία του Β. Λεβέντη
«Κάνω για δεύτερη φορά σε μικρό χρονικό διάστημα επίκαιρη ερώτηση γιατί ο κόσμος είναι ανάστατος στο θέμα της υγείας» ανέφερε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων από το βήμα της Βουλής. «Ερχονται στο γραφείο μου και μου ζητούν να βάλουν μέσον για να βρουν εντατική… Για να βρουν κλίνες» πρόσθεσε.
«Οι μεγάλες αλλαγές γίνονται με συζήτηση με την κοινωνία και όχι επειδή το αποφασίζει ένας υπουργός και περνά μια τροπολογία» ανέφερε ο κ. Λεβέντης.
Ο κ. Λεβέντης έκανε λόγο και για το πλήθος των τροπολογιών που περνούν από τη Βουλή, σημειώνοντας οτι αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει. «Τα νομοσχέδια πρέπει να αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα, να συζητούνται…»
Αναφέρθηκε και στον κ. Σταθάκη για την προαγωγή Νίκα ρωτώντας τον Πρωθυπουργό γιατί δεν παρενέβη. «Ο τρόπος με τον οποίο μίλησε ο υπουργός κάνει κακό στην κοινωνία. Είπε ότι ο κ. Νίκας έδωσε στον εαυτό του 27.000 ευρώ παραπάνω, δεν έγινε και τίποτα. Και όλα αυτά την ώρα που κόβονται συντάξεις και άνθρωποι τρώνε στα συσίτια. Η συμπεριφορά του, ο τρόπος που απάντησε δεν ήταν σωστός. Θα έπρεπε να τον επαναφέρετε στην τάξη».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που προσπάθησε να κάνει πράγματα, αλλά έχει ακόμα τις αγκυλώσεις της αριστεράς» σημείωσε. «Να μην στενοχωρήσει τους συνδικαλιστές».
Ο κ. Λεβέντης επανέλαβε το αίτημά του για μείωση του αριθμού των βουλευτών. «Λέτε ότι θα μειώσετε τους μισθούς των βουλευτώ κατά 1.000 ευρώ. Με αυτό μαζεύονται πενταροδεκάρες. Σκοπός είναι να μειωθούν οι βουλευτές κατά το 1/3. Αυτό θα σήμαινε πραγματική μείωση των δαπανών».
Οσον αφορά στην διαπραγμάτευση ο κ. Λεβέντης είπε ότι δεν θα πει αυτό που λέει η ΝΔ «υπογράψτε γρήγορα» αλλά δεν ψηφίζει τα μέτρα.
«Επειδή χρειάζονται οι ιδιωτικοποιήσεις αφαιρέστε τα περί επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων για να διευκολύνετε τις συνομιλίες με τους δανειστές. Οι ξένοι δεν θα υποχωρήσουν στα εργασιακά. Κάντε πίσω κ. Πρωθυπουργε στα εργασιακά» σημείωσε.
Πρόκειται για την τέταρτη κατά σειρά επίκαιρη ερώτηση στην οποία απαντά ο πρωθυπουργός, από την έναρξη της νέας Συνόδου.
Μέχρι σήμερα, ο πρωθυπουργός έχει απαντήσει σε επίκαιρες ερωτήσεις του Σταύρου Θεοδωράκη για τη διαφθορά, του Κυριάκου Μητσοτάκη για την εγκληματικότητα και του Βασίλη Λεβέντη για το πρόσφατο Eurogroup.