Ερευνα για την εξαγορά του τηλεοπτικού σταθμού Sky από τον όμιλο μέσων ενημέρωσης και ψυχαγωγίας 21st Century Fox του Ρούπερτ Μέρντοκ ζητεί από τις αρμόδιες αρχές της Βρετανίας η υπουργός Πολιτισμού της χώρας Κάρεν Μπράντλεϊ.
Με επιστολή της που απέστειλε στη Βουλή των Κοινοτήτων η Μπράντλεϊ πληροφόρησε τους Βρετανους βουλευτές ότι θα ζητήσει από την εποπτική επιτροπή των μέσων ενημέρωσης Ofcom και από την επιτροπή ανταγωνισμού CMA να εξετάσουν τη νομιμότητα της εξαγοράς.
Η 21st Century Fox έχει ήδη μερίδιο 39% του Sky και έχει προσφέρει 11,7 δισ. στερλίνες (13,5 δισ. ευρώ) για να αποκτήσει το υπόλοιπο μετοχικό κεφάλαιο (61%) του Sky. Ο όμιλος, τον οποίο ελέγχει ο αυστραλιανής καταγωγής αμερικανός μεγιστάνας των ΜΜΕ, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι αρμόδιες αρχές θα εγκρίνουν την εξαγορά.
Πολλοί έχουν εκφράσει την άποψη, ωστόσο, ότι με την εξαγορά ο Ρούπερτ Μέρντοκ θα αποκτήσει υπερβολικά μεγάλο έλεγχο στο χώρο των μέσων ενημέρωσης στη Βρετανία. Σημειωτέον ότι ο Sky έχει περίπου 22 εκατ. συνδρομητές στην Ευρώπη.
Η βρετανίδα υπουργός εξήγησε ότι άκουσε τις εξηγήσεις στελεχών των υπό συγχώνευση εταιρειών, όμως αυτές είπε ότι δεν διέλυσαν τις ανησυχίες της. «Τα δύο μείζονα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν είναι αν υπάρχει πληθώρα προσώπων που ελέγχουν τις εταιρείες μέσων ενημέρωσης στη Βρετανία και αν τα πρόσωπα αυτά δεσμεύονται πραγματικά να σεβαστούν τους νομικούς κανόνες και τη δεοντολογία που διέπουν τα μέσα ενημέρωσης στη χώρα».