DW: Πετύχαμε το Brexit αλλά…

Ο κύβος ερρίφθη. Ο νόμος για το Brexit στη Βρετανία ψηφίστηκε. Πονοκεφάλους προκαλούν ωστόσο στην κυβέρνηση τα πιθανά δημοψηφίσματα σε Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία.

Ο κύβος ερρίφθη. Ο νόμος για το Brexit στη Βρετανία ψηφίστηκε. Πονοκεφάλους προκαλούν ωστόσο στην κυβέρνηση τα πιθανά δημοψηφίσματα σε Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία.

Επιτυχία αλλά και οργή. Το βρετανικό κοινοβούλιο κατάφερε επιτέλους να επικυρώσει το νόμο για το Brexit. Με τον τρόπο αυτό λύνονται τα χέρια της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για τις σχετικές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Εντούτοις δεν φαίνεται πραγματικά ικανοποιημένη. Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον ανακοίνωσε τελικά πως θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η ανακοίνωση της πρωθυπουργού της Σκωτίας έγινε λίγο πριν ξεκινήσει η διαβούλευση στο κοινοβούλιο για την επικύρωση του νόμου περί Brexit.

H δήλωση εκνεύρισε τόσο πολύ τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι που αποφάσισε να αναβάλει την ανακοίνωση της ημερομηνίας εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ. Βρετανικά μίντια εκτιμούν ωστόσο πως η ανακοίνωση θα γίνει μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Η κριτική για το Brexit αυξάνεται πάντως και στη Βόρεια Ιρλανδία, όπου το καθολικό κόμμα Sinn Fein ζήτησε να γίνει δημοψήφισμα για την ένωση με την Ιρλανδία. «Η Μέι οδηγεί τη Βόρεια Ιρλανδία εκτός ΕΕ παρά τη θέληση του λαού» δήλωσε ο πρόεδρος του Sinn Fein Μάικλ Ο΄ Νηλ. Οι Βορειοιρλανδοί όπως και οι Σκωτσέζοι ψήφισαν κατά του Brexit.

Λιγότερο και περισσότερο περίπλοκα ζητήματα προς επίλυση

Τα πράγματα λοιπόν δεν είναι απλά για τη βρετανική κυβέρνηση και επιπλέον ο χρόνος πιέζει. Η συμφωνία με τις Βρυξέλλες πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το φθινόπωρο του 2018. Την άνοιξη του 2019 η Βρετανία θα αποχωρήσει επίσημα σύμφωνα με το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας. Τους ερχόμενους μήνες αναμένει εργασία μαμούθ τους ειδικούς της ΕΕ και της Βρετανίας. Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα Politico, 21.000 ευρωπαϊκοί κανόνες θα πρέπει να γίνουν αντικείμενο επεξεργασίας. Στις 500 εργάσιμες ημέρες που απομένουν μέχρι την αποχώρηση της Βρετανίας οι διαπραγματευτικοί εταίροι θα πρέπει να επεξεργάζονται περίπου 40 νόμους την ημέρα. Θα πρέπει να ρυθμιστούν θέματα που είναι πολύ κοινότοπα, όπως για παράδειγμα πόσα μπουκάλια κρασί δικαιούται η Βρετανία από τα αποθέματα της ΕΕ, αλλά και θέματα εξαιρετικά περίπλοκα όπως είναι η παραμονή στη Βρετανία τριών εκατομμυρίων πολιτών με ιθαγένεια χώρας της ΕΕ. Στη Βρετανία για παράδειγμα διαβιούν 135.000 Γερμανοί.

Ένα από τα πλέον ακανθώδη θέματα είναι βεβαίως τα χρήματα. Η Βρετανία σύμφωνα με τους ειδικούς ενδεχομένως να κληθεί να καταβάλει μέχρι και 60 δισεκατομμύρια ευρώ. «Είναι σα να πηγαίνεις με 27 φίλους σε μια παμπ και να παραγγέλνεις για όλους μπύρα. Δεν μπορείς να φύγεις ενώ συνεχίζεται το πάρτι. Πρέπει να πληρώσεις αυτά που παρήγγειλες» δήλωσε πρόσφατα με σκωπτικό τρόπο ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς. Και η Τερέζα Μέι στο ίδιο ύφος του απάντησε πως στο δημοψήφισμα οι Βρετανοί δεν ψήφισαν να πληρώνουν τεράστια ποσά κάθε χρόνο στην ΕΕ.
Γεγονός πάντως είναι πως το επόμενο διάστημα δύσκολες μέρες περιμένουν τόσο την κυβέρνηση της Βρετανίας όσο και τους πολίτες της.

DPA / Μαρία Ρηγούτσου

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.