Τέλος στην παρουσία της κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου ως Πολιτικής Αγωγής, δια της ένωσης προσώπων «Δικαιοσύνη για Όλους», αποφάσισε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων που εκδικάζει την υπόθεση της Siemens.
Το δικαστήριο υιοθέτησε την πρόταση της εισαγγελέως κυρίας Έλενας Σκεπαρνιά, αποβάλλοντας την κυρία Κωνσταντοπούλου από τα έδρανα της Πολιτικής Αγωγής, με το σκεπτικό ότι το Σωματείο, αλλά και οι μεμονωμένοι πολίτες υπολείπονται ενεργητικής νομιμοποίησης. Η κυρία Κωνσταντοπούλου αντέδρασε με δριμύτητα, ενώ απευθύνθηκε απαξιωτικά στον πρόεδρο κ. Ηλία Γιαρένη, λέγοντας του ότι πρόκειται για «εντελώς στημένη διαδικασία».
Πρόεδρος: Είναι ανόητο να θεωρείτε ότι η επίδειξη απαθούς και ψύχραιμης συμπεριφοράς από μέρους μου είναι αδυναμία.
Κωνσταντοπούλου : Μην κάνετε χειρονομίες. Αν και αυτή η δίκη, για χειρονομίες είναι…
Πρόεδρος : Δεν είστε διάδικος αυτής της δίκης. Σας υπενθυμίζω ότι μπορεί να ελεγχθείτε… ( σ.σ. πειθαρχικά)
Κωνσταντοπούλου: Σας υπενθυμίζω ότι και εσείς μπορεί να ελεγχθείτε…
Η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας είχε επιτεθεί στη σύνθεση του δικαστηρίου και όταν αποχωρούσε προς διάσκεψη, χωρίς να λάβει απάντηση: «Αποσύρεστε για διάσκεψη και δεν έχετε δώσει καν το λόγο στη πολιτική αγωγή του Δημοσίου και του ΟΤΕ. Έχετε καταλάβει πόσο γελοίο και στημένο είναι αυτό;»
Νωρίτερα, η ίδια είχε δηλώσει προσβεβλημένη και δυσαρεστημένη από την ορολογία της εισαγγελέως περί «προσχήματος» των πολιτών και «λαϊκών κατηγόρων», ενώ επέμεινε στην άποψη της περί «ενόχλησης» της εισαγγελικής αρχής από την παρουσία της, αλλά και «προκαταβολής κρίσης». Η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας έκανε λόγο για «άρον – άρον απόπειρα» της εισαγγελικής λειτουργού να αποβληθεί ως Πολιτική Αγωγή, καθώς σήμερα Τετάρτη αναμένονταν οι ενστάσεις της υπεράσπισης (σσ: πλην όμως η εισαγγελέας άσκησε το δικαίωμα της να κινηθεί αυτεπαγγέλτως).
«Ασκούνται ισχυρότατες πιέσεις προκειμένου να μην αποδοθεί Δικαιοσύνη στην υπόθεση αυτή», σημείωσε η ίδια. «Αποβάλλοντας την Πολιτική Αγωγή κάνετε τεράστια εξυπηρέτηση στους κατηγορούμενους και τη Siemens. Εξασφαλίζετε μια υπόθεση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους».
Και πρόσθεσε: «Θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερος σεβασμός της Δικαιοσύνης προς τους πολίτες. Η Δικαιοσύνη εκτίθεται συνεχώς στα μάτια των πολιτών από συνθέσεις δικαστηρίων που συμπεριφέρονται σαν να είναι η Δικαιοσύνη τσιφλίκι τους».

Η ένταση με την υπεράσπιση
Από τη δίκη, δεν έλειψε η ένταση και στη …διαλεκτική της κυρίας Κωνσταντοπούλου με την υπεράσπιση, καθώς και αιχμές της για κάποιους που «μασάνε τσίχλα την ώρα που γίνεται η δίκη», ένδειξη κατά τη γνώμη της του γενικότερου κλίματος να μη γίνει η δίκη με τις εγγυήσεις που προβλέπει το νομοθετικό και συνταγματικό πλαίσιο ως προς τη διεξαγωγή μιας δίκαιης διαδικασίας. Η υπεράσπιση αντέδρασε πάντως σφοδρότατα όταν η κυρία Κωνσταντοπούλου κατέθεσε στο δικαστήριο το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, για τη Siemens, εκτιμώντας ότι δεν πρέπει να παραληφθεί από το δικαστήριο.
«Για να εισαχθεί στην ποινική διαδικασία, πρέπει να έχει αρχίσει η αποδεικτική διαδικασία», σημείωσε ο κ. Ηλίας Αναγνωστόπουλος, συνήγορος υπεράσπισης. «Δεν μπορεί ο πολιτικός ενάγων να εγχειρίζει ο,τιδήποτε στο δικαστήριο». «Αν τα παραλάβετε θα ζητήσουμε να αναγνωσθούν τα έγγραφα αυτά, κάτι που σε αυτό το στάδιο μπορεί να προκαλέσει ακυρότητα της διαδικασίας», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Υπάρχουν έγγραφα εκτός δικογραφίας που δεν θέλουν να μπουν. Υπάρχουν έγγραφα που ξεχάστηκαν και θάφτηκαν τα οποία αναδεικνύουν την πραγματική διάσταση της υπόθεσης αυτής», ανταπάντησε η κ. Κωνσταντοπούλου, με την υπεράσπιση να αντιτείνει ότι «η υπόθεση αυτή έχει 200.000 έγγραφα, και στο Εφετείο υπάρχει ένα ολόκληρο δωμάτιο γεμάτο… »
Το σύνολο της υπεράσπισης τοποθετήθηκε αρνητικά και ως προς το ζήτημα της παράστασης Πολιτικής Αγωγής από τη «Δικαιοσύνη για Όλους», κρίνοντας «προδήλως αβάσιμο το αίτημα». «Δεν είναι άμεσα παθόντες», σημείωσε χαρακτηριστικά. Τόνισε επίσης ότι «το εν λόγω σωματείο στερείται νομικής οντότητας», αλλά και το γεγονός ότι οι πολίτες εκπροσωπούνται από το Δημόσιο και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. «Και ο εισαγγελέας της έδρας εκπροσωπεί το δημόσιο συμφέρον», επεσήμανε συνήγορος.