Τα συμπληρώματα ω-3 λιπαρών οξέων μπορεί να προστατεύσουν από πρόωρο θάνατο τα άτομα που πρόσφατα είχαν υποστεί έμφραγμα ή όσους πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια, όμως δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά στοιχεία που να συνηγορούν υπέρ της ευρείας προληπτικής χρήσης τους από τον γενικό πληθυσμό.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε γνωμοδοτική επιτροπή της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας που κλήθηκε να συντάξει νεότερες κατευθυντήριες οδηγίες για την χρήση των εν λόγω συμπληρωμάτων διατροφής.
Δεν προσφέρουν πρωτογενή πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου
Σε άρθρο του επιστημονικού εντύπου Circulation, ο επικεφαλής της επιτροπής δρ Ντέιβιντ Σίσκοβικ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούμε προς το παρόν να εισηγηθούμε τη χρήση των συμπληρωμάτων ω-3 λιπαρών για την πρωτογενή πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου».
Και προσθέτει πως «όσοι άνθρωποι από τον γενικό πληθυσμό παίρνουν ω-3, το κάνουν με δεδομένη την έως τώρα απουσία επιστημονικών στοιχείων που να δείχνουν κάποιο όφελος αυτών των συμπληρωμάτων για την πρόληψη των εμφραγμάτων, των εγκεφαλικών επεισοδίων, της καρδιακής ανεπάρκειας ή του πρόωρου θανάτου σε όσους δεν έχουν διαγνωσθεί με καρδιαγγειακή νόσο».
Η γνωμοδοτική επιτροπή έλαβε υπόψη της όλες τις έως τώρα τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές που αξιολόγησαν τα πιθανά οφέλη των ω-3 λιπαρών οξέων για την πρόληψη των καρδιαγγειακών κινδύνων (με συνήθη δοσολογία περίπου τα 1.000 mg ημερησίως).
Ναι στους εμφραγματίες και στους πάσχοντες από καρδιακή ανεπάρκεια
«Τα επιστημονικά ευρήματα των δύο τελευταίων δεκαετιών συνεχίζουν να δείχνουν ότι, ανάμεσα στους ανθρώπους που κινδυνεύουν να πεθάνουν από την καρδιά τους, τα δυνητικά οφέλη των ω-3 είναι ακόμη χρήσιμα για εκείνους που υπέστησαν πρόσφατα έμφραγμα. Το νεότερο στοιχείο είναι ότι και οι άνθρωποι με καρδιακή ανεπάρκεια μπορούν να ωφεληθούν από αυτά τα διατροφικά συμπληρώματα» σημειώνει ο δρ Σίσκοβικ.
Πάντως, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η νέα κατευθυντήρια οδηγία της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας αφορά μόνο στη χρήση των συμπληρωμάτων ω-3 λιπαρών οξέων και όχι στα δυνητικά οφέλη από την κατανάλωση ψαριών, με υψηλή περιεκτικότητα στα εν λόγω λιπαρά.
Newsroom ΔΟΛ