«Ούτε ένα ευρώ σε νέα μέτρα» έλεγε ο κ.Τσίπρας πριν από μερικές εβδομάδες υποσχόμενος ότι η Ελλάδα βγαίνει από την λιτότητα και τροχιοδρομεί για να απογειωθεί στην ανάπτυξη…
Ένα προπαγανδιστικό αφήγημα που δεν έχει καμία σχέση με την δραματική κατάσταση που επικρατεί στην πραγματική οικονομία όπου τα λουκέτα και η ανεργία καλπάζει και η φορολογία έχει χτυπήσει σκληρά όλους τους πολίτες και έχει γονατίσει κυρίως τους οικονομικά ασθενέστερους με αποτέλεσμα η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ να προσεγγίζει πλέον τις 20 ποσοστιαίες μονάδες!
Αποκορύφωμα του «άλλα ντ άλλων» της κυβέρνησης με τα οικονομικά θέματα ήταν ασφαλώς η προ ημερών ανακοίνωση δια στόματος του κ.Τσίπρα ότι η χώρα πλέει επιτέλους στο ανοιχτό πέλαγος της ανάπτυξης για να ακολουθήσει η διάψευση των πρωθυπουργικών δηλώσεων από την Στατιστική Υπηρεσία που ξεκαθάριζε ότι η χώρα συνεχίζει να στροβιλίζεται στη δίνη της ύφεσης-το τέταρτο τρίμηνο του 2016 έκλεισε με ύφεση 1,2 % και ολόκληρη η περσινή χρονιά με απόλυτη στασιμότητα 0 %!
Στο ίδιο πνεύμα, οι περισσότεροι κυβερνητικοί επιμένουν στην προπαγανδιστική γραμμή ότι τα νέα μέτρα των 3,6 δισ ευρώ (2% του ΑΕΠ) που θα ισχύσουν από το 2019 εφόσον κλείσει η αξιολόγηση, θα έχουν -λέει- μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα για τους πολίτες αφού θα εξουδετερωθούν ,δήθεν, με κάποια ισοδύναμα αντισταθμιστικά .Η αλήθεια – δυστυχώς για όλους μας – είναι τελείως διαφορετική .
Πρώτον, τα μέτρα που θα ψηφισθούν θα έχουν ως στόχο να συνεχισθούν και μετά το 2018 (τουλάχιστον έως το 2021) τα πρωτογενή πλεονάσματα της χώρας να υπερβαίνουν το 3,5 % του ΑΕΠ-δηλαδή σχεδόν 6,5 δισ ευρώ πλεόνασμα στον προϋπολογισμό !
Δεύτερον, τα αντισταθμιστικά αφορούν την υπέρβαση του πλεονάσματος του 3,5 % και μόνο. Αν δηλαδή το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού το 2018 αποδειχθεί ότι είναι 3,8 % του ΑΕΠ έναντι 3,5 του στόχου, τότε μόλις 0,3 % θα μπορεί να δοθεί για αντισταθμιστικά αντίμετρα όπως εξήγησε σε ενημέρωση που έκανε ο κ.Ντάισελμπλουμ στο ολλανδικό κοινοβούλιο -αλλά όχι ο κ. Τσακαλώτος στο ελληνικό.
Τρίτον, αντίθετα απ όσα λέει η κυβέρνηση ,τα αντισταθμιστικά αντίμετρα θα ανακουφίσουν άλλους πολίτες απο αυτούς που θα θίξουν τα σκληρά μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση. Διότι, ως γνωστόν τα μέτρα που αναμένεται να συμφωνηθούν (μείωση του αφορολόγητου από 8.600 στο 5.900 και μείωση παλαιών συντάξεων κατά 15% κατά μέσο όρο)θα «χτυπήσουν» κυρίως οικονομικά ανίσχυρους πολίτες – εργαζόμενους με μικρά εισοδήματα και συνταξιούχους . Τα αντισταθμιστικά αντίμετρα από την άλλη – αν και δεν έχουν ακόμη αποφασισθεί- θα αφορούν όπως όλα δείχνουν κυρίως τα υψηλά εισοδήματα ή τις επιχειρήσεις αφού οι δανειστές επιθυμούν να έχουν αναπτυξιακή επίδραση στην οικονομία. Επιμένουν π.χ. στην μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων ( κι όχι στην μείωση του ΕΝΦΙΑ που ζητεί η κυβέρνηση) που είναι αυτή τη στιγμή στο 29% ,ώστε όποια φορολογική ελάφρυνση να οδηγήσει σε επενδύσεις
Τέταρτον, με την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης που συνεχίζει η κυβέρνηση να τηρεί κυρίως για επικοινωνιακούς λόγους , η χώρα αντί να κερδίσει ζημιώνεται. Χαρακτηριστική ήταν η προειδοποίηση Χουλιαράκη -προς το Μέγαρο Μαξίμου – καλύτερα μία κακή συμφωνία σήμερα παρά μια καλή συμφωνία μετά από έξι μήνες!
Έτσι ,κάθε μήνας που περνάει χωρίς συμφωνία με τους δανειστές , η προσδοκώμενη ανάπτυξη επιβραδύνεται και η «λυπητερή» για τους πολίτες μεγαλώνει. Κι αν ο προϋπολογισμός του 2017 έχει συνταχθεί με προσδοκώμενη ανάπτυξη 2,7% του ΑΕΠ (αυτή ήταν η εκτίμηση της ΕΕ για τον ρυθμό ανάπτυξης στο τέλος του έτους ) και τελικά η οικονομία αναπτυχθεί μόλις 1,5 % του ΑΕΠ (αυτή είναι πλέον πάνω- κάτω η εκτίμηση του ΙΟΒΕ και της Τράπεζας της Ελλάδας) ,τότε θα έχουμε μικρότερα φορολογικά και ασφαλιστικά έσοδα για το κράτος από τα προϋπολογισθέντα . Άρα θα υπάρξει μία τρύπα στα έσοδα του προϋπολογισμού που θα πρέπει να γεμίσει με πρόσθετα μέτρα και για το 2018!
Συμπέρασμα: η χώρα βρίσκεται μπροστά σε ένα ακόμη μίνι-μνημόνιο από το 2019 έως το 2021 με νέα σκληρά μέτρα που θα εγγυώνται στους δανειστές την συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας της Ελλάδας. Δυστυχώς η κυβέρνηση Τσίπρα αντί ν αρπάξει τον ταύρο απ τα κέρατα ,να κλείσει τάχιστα την αξιολόγηση και με αποφασιστικότητα να προχωρήσει σε ευρείες ιδιωτικοποιήσεις και να προσελκύσει ξένες επενδύσεις που θα επιτάχυναν την ανάπτυξη , συνεχίζει την αέναη διαπραγμάτευση και κοιμάται ύπνο βαθύ. Καλά ξυπνητούρια!