Εγκαίνια για το εφετινό εκδοτικό πρόγραμμα των Ελληνικών Ταχυδρομείων με αφιέρωμα στα 150 χρόνια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, τιμώντας την προσφορά του στον πολιτισμό και στη διαφύλαξη της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Σε συνεργασία με το Μουσείο, τα ΕΛΤΑ επιλέγουν σημαντικά εκθέματα από τις μόνιμες εκθέσεις και τα ταξιδεύουν στον κόσμο με μια ενδιαφέρουσα σειρά γραμματοσήμων.
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ο παλαιότερος μουσειακός θεσμός της χώρας, είναι το μεγαλύτερο αρχαιολογικό μουσείο της ελληνικής επικράτειας και ένα από τα σημαντικότερα στον κόσμο. Θεμελιώθηκε το 1866, σε οικόπεδο που δώρισε η Ελένη Τοσίτσα, με αρχικά σχέδια των αρχιτεκτόνων Ludwig Lange και Παναγή Κάλκου, που διαμορφώθηκαν στην τελική τους μορφή από τον Ernest Ziller, με σκοπό να διαφυλάξει τις αρχαιότητες από όλη την Ελλάδα, προβάλλοντας την ιστορική, πνευματική και καλλιτεχνική τους αξία παγκοσμίως.
Στις προθήκες του εκτίθεται ένα πανόραμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού από τις αρχές της προϊστορίας έως την ύστερη αρχαιότητα ενώ στις αποθήκες του βρίσκονται καταγεγραμμένες περισσότερες από διακόσιες χιλιάδες αρχαιότητες.
Το ίδιο το μουσείο έχει μια μακρά και πολυτάραχη ιστορία: στους διαδρόμους του συναντιέται η αρχαιολογία, η ιστορία της Ελλάδας, οι ιστορικές μορφές των αρχαιολόγων, ενώ σημαντικά ελληνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα, πληθώρα εκπαιδευτικών προγραμμάτων, διοργάνωση ομιλιών και περιοδικές εκθέσεις συνιστούν το σύγχρονο και εξωστρεφές προφίλ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
Ανάμεσα στις παραστάσεις που απεικονίζονται στα γραμματόσημα της σειράς βρίσκεται «Το φιλί», θραύσμα ερυθρόμορφης κύλικας από τις επιχώσεις του Βράχου της Ακρόπολης που χρονολογείται στο τέλος του 6ου αιώνα πΧ. Στο μετάλλιο παριστάνεται, πιθανότατα, ερωτικό ζευγάρι: διατηρείται η κεφαλή ενός αγένειου στεφανωμένου νέου άνδρα, η μύτη, τα χείλη και τα χέρια μιας γυναίκας. Με το αριστερό χέρι η γυναίκα αγκαλιάζει το κεφάλι του νέου, ενώ με τα ακροδάχτυλα του δεξιού της χαϊδεύει με χάρη τα μαλλιά του, ενώ εκείνος ετοιμάζεται να την φιλήσει.
Επίσης, στην παράσταση «Ο Οδυσσέας των Αντικυθήρων» βλέπουμε άγαλμα από παριανό μάρμαρο από το ναυάγιο των Αντικυθήρων (α’ μισό του 1ου αι. π.Χ.) στο οποίο παριστάνεται ο Οδυσσέας, που ταυτίζεται με βεβαιότητα από τη στερεωμένη στον αριστερό ώμο εξωμίδα και τον πίλο στην κεφαλή. Ακολουθούν «Ο Διαδούμενος», άγαλμα γυμνού νέου άνδρα που δένει στο μέτωπό του ταινία, που βρέθηκε στην «Οικία του Διαδουμένου» στη Δήλο και χρονολογείται γύρω στο 100 π.Χ.
Στη σειρά γραμματοσήμων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου περιλαμβάνονται ακόμα «Ο Ποσειδώνας της Λιβαδόστρας», χάλκινο αγαλμάτιο που χρονολογείται γύρω στο 480 π.Χ., ο «Αθηναίος Έφηβος» που βρέθηκε στην Ερέτρια και χρονολογείται γύρω στο 440 π.Χ., καθώς και η τοιχογραφία της «Μυκηναίας» από το Θρησκευτικό Κέντρο της ακρόπολης των Μυκηνών (β΄μισό του 13ου αι. π.Χ.).
«Στις 3 Οκτωβρίου 2016 συμπληρώθηκαν 150 χρόνια από τη θεμελίωση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Η ιστορία του μεγαλύτερου μουσείου της Ελλάδας συνιστά ένα μακρύ και περιπετειώδες χρονικό, που συνδέεται με το πολιτισμικό κλίμα της Ευρώπης στη νεότερη εποχή και την επίσημη πολιτική του ελληνικού κράτους για την προστασία των αρχαιοτήτων. Συγκεντρώνοντας έργα από όλη την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Μικρά Ασία, τη Συρία, την Παλαιστίνη, την Αίγυπτο, τη Σικελία και την Κάτω Ιταλία, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο προσφέρει στις αίθουσές του μια πολυδιάστατη εικόνα του αρχαιολογικού παρελθόντος, από την 6η χιλιετία π.Χ. μέχρι την ύστερη αρχαιότητα» δήλωσε με αφορμή την έκδοση της αναμνηστικής σειράς, η Δρ Μαρία Λαγογιάννη-Γεωργακαράκου, διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
«Η σειρά «Οδύσσειες: 150 χρόνια Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο» εμπνέεται από την ομώνυμη επετειακή έκθεση που μιλά για τον άνθρωπο και το ταξίδι της ζωής, τον αδιάκοπο αγώνα του να τιθασεύσει τα στοιχεία της φύσης, να δημιουργήσει πολιτείες ευνομούμενες και να αντιπαλέψει τη φθαρτότητα της ύπαρξής του με τη βοήθεια του έρωτα και της δημιουργικής πράξης» συμπλήρωσε.
Τα γραμματόσημα της σειράς κυκλοφορούν από τις 15 Μαρτίου 2017 και θα διατίθενται από τα Ταχυδρομικά καταστήματα μέχρι 14 Μαρτίου 2018, εκτός εάν εξαντληθούν νωρίτερα. Πλήρεις σειρές θα διατίθενται επίσης από τα καταστήματα, καθώς και από το Κεντρικό Φιλοτελικό Κατάστημα μέχρι την απόσυρσή τους, εφόσον δεν εξαντληθούν νωρίτερα.