Εκδότες ante portas

Με ρυθμό χελώνας (ίσως ακόμη και πιο αργά) προχωρούν για εκδίκαση στη Δικαιοσύνη δύο υποθέσεις χορήγησης

Με ρυθμό χελώνας (ίσως ακόμη και πιο αργά) προχωρούν για εκδίκαση στη Δικαιοσύνη δύο υποθέσεις χορήγησης παράτυπων δανείων που αφορούν εκδότες. Για τον έναν μάλιστα (που έκανε κωλοτούμπα στα έντυπά του για να στηρίξει την κυβέρνηση και τις επιλογές της) εστάλησαν από τους οικονομικούς εισαγγελείς, όπως οι ίδιοι έλεγαν στα αρμόδια πταισματοδικεία, ένα σωρό έγγραφα (αναφορές, μαρτυρίες, πορίσματα ελέγχων κ.τ.λ.) που αναφέρονται σε ληξιπρόθεσμα δάνεια, σε παράνομες παρατάσεις αποπληρωμής δανείων, και όμως, οι υποθέσεις αυτές καθυστερούν. Τα έγγραφα, κατά τους οικονομικούς εισαγγελείς, προκύπτουν και από μηνυτήριες αναφορές της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και από το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, με την ένδειξη ότι με τις πράξεις ή τις παραλείψεις του συγκεκριμένου εκδότη «παραβιάζονται οι κανόνες των τραπεζών προς εξυπηρέτηση ιδίων συμφερόντων». Εχει, μαθαίνω, διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση από πταισματοδίκες, και ο συγκεκριμένος εκδότης ακόμη να κληθεί για εξηγήσεις. Γιατί άραγε υπάρχει τέτοια καθυστέρηση; (Ερώτημα που απασχολεί και τους οικονομικούς εισαγγελείς.)

nnn

Η δεύτερη υπόθεση αφορά έναν άλλον εκδότη («συγκροτηματάρχη»), ο οποίος αναμένεται εντός των ημερών να διαβεί την πύλη της οδού Πειραιώς (εκεί όπου εδρεύουν οι οικονομικοί εισαγγελείς) προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τα δάνεια που έχει πάρει, τον τρόπο δανεισμού και κυρίως γιατί καθυστερεί την εξόφλησή τους, παρ’ ότι ορισμένα από τα δάνεια έχουν γίνει «μη εξυπηρετούμενα».

Τραπεζίτης στο στόχαστρο εισαγγελέων

Και όμως, το μεγάλο ψάρι που έπεσε στα δίχτυα των οικονομικών εισαγγελέων δεν έχει σχέση με εκδότες, αλλά με έναν πρώην τραπεζίτη. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο συγκεκριμένος πρώην τραπεζίτης ελέγχεται εάν «διευκόλυνε» τους συνδικαλιστές της τράπεζάς του στις ασφαλιστικές εισφορές. Με δυο λόγια, εξετάζεται από τους εισαγγελείς το ενδεχόμενο να έχει μετατρέψει δύο ασφαλιστικά συμβόλαια των εργαζομένων από ασφαλιστήρια εγγυημένων εισφορών σε ασφαλιστήρια εγγυημένων… παροχών. Στην υπόθεση εμπλέκονται, όχι μόνον ο τότε διοικητής της τράπεζας, αλλά και τρία εκτελεστικά μέλη τού (τότε) ΔΣ της.


Γέμισε το ΣΔΟΕ με… ουίσκι

Και μια και ο λόγος για τους οικονομικούς εισαγγελείς και το ΣΔΟΕ, θέλω να σας πληροφορήσω ότι τη Δευτέρα το πρωί συνέβησαν τα εξής περίεργα στην οδό Πειραιώς. Πρώτα απ’ όλα εμφανίστηκε ένα φορτηγό και ξεφόρτωσε στο εσωτερικό του κτιρίου (εκεί που βρίσκονται οι ανελκυστήρες) εκατοντάδες κούτες με… ουίσκι, βότκα, τσίπουρο και τσικουδιά. Τα ποτά ήταν σε κανονικά μπουκάλια, είχαν τις ετικέτες (μάρκες) σε αυτά, έτοιμα για κατανάλωση. Δεν ήταν «μπόμπες», ήταν λαθραία. Ηταν τόσο πολλά που, όπως μου έλεγε χαριτολογώντας ένας εισαγγελέας, θα μπορούσε να μεθύσει ολόκληρη η πόλη. Πρόκειται για λαθραία ποτά, τα οποία έχουν κατασχεθεί από το ΣΔΟΕ με διαφυγόντα για το Δημόσιο κέρδη περίπου 10 εκατ. ευρώ.


Ο καταθέτης τού… 1,5 ευρώ

Η δεύτερη υπόθεση (και ίσως η πιο περίεργη) αφορούσε έναν επαγγελματία, τον οποίο κυνηγούσαν επί έξι μήνες οι εφοριακοί και οι οικονομικοί εισαγγελείς. Τι είχε συμβεί; Ο εν λόγω επαγγελματίας (45 ετών) καταγγέλθηκε από υποκατάστημα τράπεζας ως… «παράξενος… καταθέτης» και ζητήθηκε η συνδρομή των οικονομικών εισαγγελέων για να τον εξετάσουν εάν φοροδιαφεύγει. Ποια ήταν νομίζετε η παράξενη συμπεριφορά του; Κατέθετε κάθε ημέρα στο συγκεκριμένο υποκατάστημα της τράπεζας 1,5 ευρώ. Και το έκανε συνεχώς επί έξι μήνες. Εμφανιζόταν δηλαδή στο ταμείο της τράπεζας και κατέθετε στον προσωπικό του λογαριασμό ένα ευρώ και πενήντα λεπτά. Αυτή η «παραξενιά» του επαγγελματία (που τα προϊόντα του διαφημίζονται ως έξυπνες αγορές από την τηλεόραση) κίνησε την υποψία του ταμία, η διοίκηση του υποκαταστήματος έκανε αναφορά προς τα κεντρικά, τα κεντρικά προς τους εισαγγελείς και να σου ο επαγγελματίας ως… ύποπτος για φοροδιαφυγή. Τον καλούσαν επί τρεις εβδομάδες να δώσει εξηγήσεις και θα τον καλούσαν ακόμα, εάν δεν αποφάσιζαν να ανοίξουν τους τραπεζικούς του λογαριασμούς. Βρέθηκαν μόνον 2.001,5 ευρώ. Τους έλεγε ότι το έκανε από χόμπι, αλλά δεν τον πίστευαν. Εκλεισαν τον φάκελο λόγω… βλακείας του ελεγχομένου και η υπόθεση πήρε τέλος, παρά το γεγονός ότι κινητοποιήθηκαν εφοριακοί, ανακριτές και εισαγγελείς.

Ζεστό χρήμα από τις λίστες

Η τρίτη περίπτωση αφορά τις περίφημες λίστες, αλλά και τα μεταχειρισμένα ανταλλακτικά αυτοκινήτων. Από τις λίστες (Μπόργιανς, Λαγκάρντ κ.τ.λ.) εισπράχθηκαν, σύμφωνα με τους οικονομικούς εισαγγελείς, το τελευταίο διάστημα 50 εκατ. ευρώ (ζεστό χρήμα), τα οποία οι ενδιαφερόμενοι κατέβαλαν ώστε να αποδεσμευτούν οι περιουσίες τους που είχαν δεσμευθεί. Ολοι αυτοί προσήλθαν αυθορμήτως. Ενας μάλιστα ήθελε να πωλήσει ένα ακίνητο εμπορικής αξίας 1 εκατ. ευρώ, βρήκε αγοραστή για 1,5 εκατ. ευρώ, δεν μπορούσε να το πωλήσει επειδή του είχαν δεσμεύσει την περιουσία και ζήτησε αποδέσμευση του λογαριασμού του και τα χρήματα που θα εισέπραττε να πήγαιναν κατευθείαν στα δημόσια ταμεία.


Η κομπίνα με τα ανταλλακτικά

Αλλά και στα ανταλλακτικά των αυτοκινήτων έχει εντοπιστεί φοροδιαφυγή. Η υπόθεση έχει ως εξής. Εμποροι αγοράζουν μεταχειρισμένα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού (όσο-όσο), όχι για μεταπώληση, αλλά για να τα μετατρέψουν σε ανταλλακτικά, τα οποία εν συνεχεία πωλούν μισοτιμής (από τα καινούργια), χωρίς τιμολόγια ή αποδείξεις.

Η Τέλεια Καταιγίδα

Στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος παρουσιάστηκε τη Δευτέρα, το βιβλίο του πρέσβη Βασίλη Κασκαρέλη η «Τέλεια Καταιγίδα» με παρόντες μεταξύ άλλων τους Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο, τους πρώην πρωθυπουργούς Κ. Σημίτη και Αντ. Σαμαρά καθώς και τους Ευ. Βενιζέλο, Π. Μολυβιάτη, Ντόρα Μπακογιάννη. Το βιβλίο έχει θέμα τις εμπειρίες του πρέσβη από τη θητεία του ως Μόνιμου Αντιπροσώπου στο ΝΑΤΟ την περίοδο 2000-2004.
HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.