Στην «Αυτοκρατορία ονείρων» ο Χρυσός Αλέξανδρος

Το βραβείο «Χρυσός Αλέξανδρος» του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής, απονεμήθηκε στο ντοκιμαντέρ δανικής παραγωγής «Αυτοκρατορία ονείρων» σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Μπόρενσταΐν. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000€ -ποσό που χορηγείται από τον Δήμο Θεσσαλονίκης-

Το βραβείο «Χρυσός Αλέξανδρος» του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής, απονεμήθηκε στο ντοκιμαντέρ δανικής παραγωγής «Αυτοκρατορία ονείρων» σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Μπόρενσταΐν. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000€ -ποσό που χορηγείται από τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000€ -ποσό που χορηγείται από την ΕΡΤ – απονεμήθηκε στο ντοκιμαντέρ
«Μηχανές» σε σκηνοθεσία Ραχούλ Τζέιν (Ινδία, Γερμανία, Φινλανδία).

Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά φέτος, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης καθιερώνει Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα για πρώτες ή δεύτερες ταινίες άνω των 50 λεπτών. Η Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης αποτελούνταν από τους
Πολ Πάουελς (Πρόεδρος), Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ EDN (Βέλγιο), Ντίνα Ιορντάνοβα, Καθηγήτρια Κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο St. Andrews στη Σκωτία (Βουλγαρία), Λωράν Ριγκουλέ, δημοσιογράφος (Γαλλία), Ταλάλ Ντέρκι, σκηνοθέτης (Συρία), Μαριάννα Οικονόμου, σκηνοθέτις και παραγωγός ντοκιμαντέρ (Ελλάδα)

Επίσης, η κριτική επιτροπή απένειμε Ειδική Μνεία στο ντοκιμαντέρ
«Πού είσαι Σινγκάλ;» σε σκηνοθεσία Άγγελου Ράλλη (Ελλάδα, Βέλγιο, Αυστρία)

Τα υπόλοιπα βραβεία

>Του τηλεοπτικού Σταθμού της Βουλής των Ελλήνων: «Μηχανές» σε σκηνοθεσία Ραχούλ Τζέιν (Ινδία, Γερμανία, Φινλανδία)

>Της Διεθνούς Αμνηστίας: «Δεν είμαι ο νέγρος σου» σε σκηνοθεσία Ραούλ Πεκ (ΗΠΑ, Γαλλία, Βέλγιο, Ελβετία)

>Της WWF (ενότητα «Περιβάλλον»): «Μέρες της λίμνης» σε σκηνοθεσία Πανδώρας Μουρίκη (Ελλάδα)

>Της FIPRESCI (Διεθνής Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου): «Μηχανές» σε σκηνοθεσία Ραχούλ Τζέιν (Ινδία, Γερμανία, Φινλανδία)

>Της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου: «Village Potemkin» σε σκηνοθεσία Δομήνικου Ιγνατιάδη (Ελλάδα)

>Του Κοινού για ταινίες άνω των 50’: «Στρίγγλες» σε σκηνοθεσία του Άγγελου Κοβότσου (Ελλάδα) και «Πουθενά να κρυφτείς» σε σκηνοθεσία του Ζαραντάστ Άχμεντ (Νορβηγία-Σουηδία).

>Του Κοινού για ταινίες κάτω των 50’: «Ο γυάλινος δράκος» σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Ουρούμη (Ελλάδα) και Τα μαλλιά του Αμάντ σε σκηνοθεσία Σούζαν Κένεν (Ολλανδία)

>Της Νεότητας (από φοιτητές Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης): «The Snake Charmer» σε σκηνοθεσία Νίνας Μαρίας Πασχαλίδου (Κύπρος-Ελλάδα). Το Eιδικό Βραβείο της ίδιας Επιτροπής απέσπασε το «Eyes of Exodus» σε σκηνοθεσία Αλεξάνδρας Λιβέρις (ΗΠΑ-Ελλάδα)

ΕΡΤ και αγορά

Της ΕΡΤ στο πλαίσιο ενίσχυσης της παραγωγής, απένειμε το βραβείο Doc on Air στο καλύτερο project του Pitching Forum για διεθνή συμπαραγωγή του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ EDN, που κρίνεται από την επιτροπή του EDN και αντιστοιχεί σε χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ (χορηγείται από την ΕΡΤ). Το βραβείο Doc on Air δόθηκε στο project «The Watchmen» (Γαλλία).

Η κριτική επιτροπή των φετινών Docs in Progress της Αγοράς Ντοκιμαντέρ του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, απένειμε δύο βραβεία: Για υπηρεσίες post-production αξίας 15.000 ευρώ στην ταινία «Castle» (Ιράν) για υπηρεσίες ήχου και μουσικής αξίας ως και 6.500 στην ταινία «Kiruna 2.0» (Τσεχία).

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.