Η νύχτα της Μπαρτσελόνα που δεν θα ξεχάσει κανείς

Χωρίς αμφιβολία η νύχτα της 8ης Μαρτίου θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη αυτών που έζησαν από κοντά τη μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία του ποδοσφαίρου και μία από τις σημαντικότερες στον αθλητισμό. Για την Μπαρτσελόνα, ανεξάρτητα το αποτέλεσμα που θα έχει η συνολική προσπάθειά της στην εφετινή διοργάνωση, το σημείο αναφοράς θα είναι αυτό το βράδυ.

Χωρίς αμφιβολία η νύχτα της 8ης Μαρτίου θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη αυτών που έζησαν από κοντά τη μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία του ποδοσφαίρου και μία από τις σημαντικότερες στον αθλητισμό. Για την Μπαρτσελόνα, ανεξάρτητα το αποτέλεσμα που θα έχει η συνολική προσπάθειά της στην εφετινή διοργάνωση, το σημείο αναφοράς θα είναι αυτό το βράδυ.
Το επιβλητικό, απρόσμενο κατά κάποιον τρόπο 6-1 με την εξέλιξη που είχε θα μείνει στην ιστορία γιατί απλώς οι Μπλαουγκράνα έγιναν η πρώτη ομάδα που κατάφερε να ανατρέψει το εις βάρος της σκορ 4-0.
Η ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ θα καταγράψει ότι Μπαρτσελόνα και Παρί Σεν Ζερμέν στην προσπάθειά τους να συνεχίσουν στη διοργάνωση ταπείνωσαν η μία την άλλη. Απλώς, ο πόνος του Λιονέλ Μέσι και της παρέας του από το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα ήταν σύντομος καθώς υπήρχε το αντίδοτο. Το χτύπημα που δέχτηκε η γαλλική ομάδα ως απάντηση ήταν τόσο ισχυρό, που ίσως χρειαστεί χρόνος για να επουλωθεί το τραύμα.
Ηταν μια νύχτα που ευχαριστήθηκε το φίλαθλο κοινό και όχι μόνο οι φίλοι της Μπαρτσελόνα. Οσοι βρέθηκαν στο Καμπ Νου ήταν σε έκσταση και θα έχουν να λένε «ήμουν κι εγώ εκεί». Ολοι οι υπόλοιποι που το χάρηκαν από την τηλεόραση πανηγύρισαν, γιατί έβλεπαν να γράφεται ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του ποδοσφαίρου.
Και όπως γίνεται πάντα, για να καταγραφεί κάποιο σπουδαίο γεγονός χρειάζεται μια αλυσίδα συμπτώσεων. Κυρίως, απαιτείται η πίστη που θα βοηθήσει στην επιτυχία. Κι αυτή την πίστη διέθετε τόσο ο Λουίς Ενρίκε όσο και οι ποδοσφαιριστές της Μπαρτσελόνα.
Το 4-0 του πρώτου αγώνα έμοιαζε σαν ένα ισχυρό τείχος που προστάτευε την Παρί Σεν Ζερμέν. Οι Μπλαουγκράνα έπρεπε να αλώσουν το τείχος για να κυριεύσουν τη γαλλική ομάδα. Και επειδή η τύχη βοηθά τους τολμηρούς, αυτό έγινε. Οπως συμβαίνει δε σε κάθε δυνατό θρίλερ, η τελευταία σκηνή είναι που σοκάρει τον θεατή. Στην προκειμένη περίπτωση ήταν το γκολ του Σέρτζι Ρομπέρτο στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων. Ενα buzzer beater –για να δανειστούμε μία έκφραση από το μπάσκετ –που διαμόρφωσε το τελικό 6-1 και έβαλε την Μπαρτσελόνα στο πάνθεον των μεγάλων ανατροπών.
Δεν είναι τυχαίο πως οι New England Patriots, οι νικητές του εφετινού Super Bowl, έδωσαν συγχαρητήρια μέσω twitter στην Μπαρτσελόνα καλωσορίζοντάς την στο κλαμπ των ανατροπών. Θυμίζουμε ότι στις 5 Φεβρουαρίου οι Patriots είχαν κατακτήσει τον τίτλο στο αμερικανικό φούτμπολ ανατρέποντας μια διαφορά 25 πόντων κόντρα στους Atlanta Falcons.
Οπως είπε ο Λουίς Ενρίκε, δεν υπήρχε κανένας στην Μπαρτσελόνα που να μην πίστευε στην ανατροπή. Ο ίδιος την παραμονή του αγώνα έδειξε υπερβολικά αισιόδοξος: «Είμαστε στα μισά της φάσης των 16 και υπάρχουν ακόμα 95′. Πολλά μπορούν να γίνουν. Ξέρουμε πολύ καλά τι μπορούμε να κάνουμε. Αν μια ομάδα μπορεί να μας βάλει τέσσερα γκολ μπορούμε και εμείς να πετύχουμε έξι εναντίον της» είχε δηλώσει προφητικά ο αστουριανός τεχνικός. Αλλα και ο Νεϊμάρ είχε βάλει στοίχημα με τους συμπαίκτες του ότι θα σημείωνε τουλάχιστον δύο γκολ!
Η γαλλική εφημερίδα «L’ Equipe» αναφέρθηκε σε «ιστορικό ναυάγιο», ενώ η «Le Parisien» έγραψε: «Η Παρί Σεν Ζερμέν ταπεινώθηκε. Το αδύνατο συνέβη».
Ο γερμανικός Τύπος συμφώνησε: «Η Μπαρτσελόνα έκανε το θαύμα. Η πιο σημαντική ανατροπή στην ιστορία». Σε θαύματα και για μια μεγάλη νύχτα της ιστορίας αναφέρθηκε το ESPN, ενώ η Globoesporte από τη Βραζιλία έγραψε για την Μπαρτσελόνα: «Περισσότερο από μία ομάδα».

Αρκετοί παίκτες της καταλανικής ομάδας γιόρτασαν την πρόκριση οικογενειακώς! Σύμφωνα με την καταλανική «Sport» μια ομάδα παικτών, μεταξύ αυτών οι Λιονέλ Μέσι, Λουίς Σουάρες, Τζέραρντ Πικέ, Ιβάν Ράκιτιτς και άλλοι, συγκεντρώθηκαν την επομένη του αγώνα σε έναν χώρο που χρησιμοποιείται κυρίως για παιδικά πάρτι καθώς οι περισσότεροι είχαν μαζί και τα παιδιά τους.
Στην παρέα ήταν και ποδοσφαιριστές που δεν είχαν παιδιά. Ο χώρος είχε «κλειστεί» αποκλειστικά για τους παίκτες της Μπαρτσελόνα.
Ποιοι πίστευαν στην πρόκριση

Το παιχνίδι μπορεί να άρχισε όπως ακριβώς ήθελαν οι Μπλαουγκράνα (γκολ στο 3ο λεπτό), φάνηκε όμως ότι και η τύχη ήταν με το μέρος τους. Αυτογκόλ από τη γαλλική ομάδα λίγο πριν από το τέλος του ημιχρόνου, σφυρίγματα υπέρ της Μπαρτσελόνα από τον γερμανό διαιτητή Αϊτεκίν. Το «σσσσ» του Ντι Μαρία στο γκολ του Καβάνι για το 3-1 «πάγωσε» για λίγο το Καμπ Νου, που έβλεπε το όνειρο της ανατροπής να χάνεται. Στο θρίλερ των τελευταίων λεπτών, πάντως, φάνηκε ποιοι πίστευαν στην πρόκριση και ποιοι παρακαλούσαν να τελειώνει το μαρτύριο. Η Μπαρτσελόνα πέτυχε τρία γκολ από το 87′ 24» (4-1 από τον Νεϊμάρ) μέχρι το πέμπτο λεπτό των καθυστερήσεων. Στο διάστημα αυτό η στατιστική κατέγραψε μόλις τέσσερις πάσες από τους παίκτες της Παρί Σεν Ζερμέν!

Οι ποδοσφαιριστές της γαλλικής ομάδας αποδοκιμάστηκαν έντονα στην επιστροφή τους στο Παρίσι. Ο Μάρκο Βεράτι ζήτησε συγγνώμη από τους φίλους της ομάδας, όμως ίσως είναι καλό για τους παίκτες και τον Ουνάι Εμερι το γεγονός ότι την Κυριακή στο πρωτάθλημα αγωνίζονται εκτός έδρας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.