Αντριου Ντάνετ: Πώς η τεχνολογία βελτιώνει τη ζωή μας

Η ζωή μας σήμερα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την τεχνολογία,

Η ζωή μας σήμερα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την τεχνολογία, όταν αναφερόμαστε όμως στον όρο «τεχνολογία» δεν εννοούμε μόνο την καθημερινή χρήση του υπολογιστή και του κινητού τηλεφώνου, αλλά και το πώς έχει βελτιωθεί η ζωή των ανθρώπων και ειδικότερα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Με τη γνώση ότι οι τεχνολογίες των τηλεπικοινωνιών έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τη ζωή μας και με σύνθημα «Connecting for good» το Ιδρυμα Vodafone εδώ και 25 χρόνια υλοποιεί προγράμματα «για την κοινωνία και τον άνθρωπο με την τεχνολογία» σε 27 χώρες, όπου δηλαδή δραστηριοποιείται η εταιρεία, βάζοντας το δικό της λιθαράκι στην προσπάθεια να καλυφθούν τα κενά της κρίσης.

«Η συνδεσιμότητα προσφέρει οφέλη»

«Ζούμε σε ξεχωριστούς καιρούς. Το κινητό είναι η μόνη καινοτομία στην ιστορία της τεχνολογίας που μέσα σε μια γενιά από κάτι απλό έφτασε να είναι κάτι υπερδύναμο. Η επίδραση της τεχνολογίας είναι απίστευτη»
λέει στο «Βήμα» ο κ. Αντριου Ντάνετ, πρόεδρος του Ιδρύματος της Vodafone και πρώην σύμβουλος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του βρετανικού υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας. «Το Connecting for good είναι τεχνολογία, είναι προσφορά, είναι άνθρωποι που ενώνονται για να αντιμετωπίσουν πολύ συγκεκριμένα ζητήματα. Αυτή η ένωση δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για ανάπτυξη ικανοτήτων, και αυτό με τη σειρά του ανοίγει δρόμο στο Ιδρυμα για θετικές αλλαγές. Αλλαγές που αφορούν ζητήματα εκπαίδευσης, οικονομίας, υγείας, αλλά ακόμη και προσφυγικά ζητήματα. Η συνδεσιμότητα προσφέρει οφέλη στον κόσμο γενικότερα» περιγράφει ο κ. Ντάνετ δίνοντας το πλαίσιο δράσης του Ιδρύματος. Οι ανάγκες ανά τον κόσμο φαίνεται να είναι τεράστιες, όπως και ο ίδιος τις χαρακτηρίζει, αναφέροντας ότι κάθε χρόνο δέχονται περισσότερα από 12.000 αιτήματα για βοήθεια. «Το Ιδρυμα έχει χρηματοδοτήσει προγράμματα ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων. Οι ανάγκες είναι τεράστιες. Προσπαθούμε όμως να επικεντρωθούμε κυρίως στην τεχνολογία, λόγω της αναδιαρθρωτικής της δύναμης. Εχουμε βέβαια και φιλοδοξίες να κάνουμε πράγματα με επιρροή, αξιοποιώντας τους διαθέσιμους σε εμάς πόρους» λέει ο κ. Ντάνετ.

Το tablet τη γλίτωσε από τον… γάμο
Πώς μπορεί όμως η τεχνολογία να αλλάξει τη ζωή των ανθρώπων στην πράξη; Χαρακτηριστική είναι η ιστορία που αφηγείται ο κ. Ντάνετ στο «Βήμα». Σε επίσκεψή του σε σχολείο στη Βόρεια Κένυα, όπου εφαρμόζεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος, ένα κορίτσι ευχαρίστησε τη Vodafone γιατί τη γλίτωσε από έναν επικείμενο γάμο! Οι γονείς της, που δεν γνώριζαν γραφή και ανάγνωση, θεωρούσαν το σχολείο χάσιμο χρόνου για την κόρη τους και την προόριζαν για γάμο. Τότε, το κορίτσι μαζί με τη δασκάλα της επισκέφτηκαν τους γονείς της και με τη βοήθεια των tablets τους, που χρησιμοποιούσαν στην τάξη, τους έδειξαν τι μάθαινε εξηγώντας τους ότι η πραγματική της επιθυμία ήταν να γίνει γιατρός.

«Η τεχνολογία μπορεί να συμβάλει σε αλλαγές με πολλούς τρόπους. Οπως στον τομέα της εκπαίδευσης, όπου η πρόσβαση στα βιβλία σε σχολεία της Αφρικής είναι αρκετά περιορισμένη»
σημειώνει ο πρόεδρος του Ιδρύματος «δίνοντας σε αυτά τα παιδιά ένα tablet και τη δυνατότητα να συνδεθούν στο Ιnternet τους δίνεις ταυτόχρονα πρόσβαση σε οτιδήποτε έχει γραφτεί ανά τον κόσμο. Αυτό αποτελεί επανάσταση. Είναι μια απίστευτη αλλαγή στη ζωή των ανθρώπων».

TecSOS ενάντια στην ενδοοικογενειακή βία
Με τον φόβο του στιγματισμού τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας δεν καταγγέλλουν περιστατικά κακοποίησης, σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (FRA), που εκδόθηκε το 2014, μόλις το 14% των γυναικών κατήγγειλαν στην αστυνομία το πιο σοβαρό περιστατικό βίας που υπέστησαν από σύντροφό τους. Το Ιδρυμα Vodafone, σε μια προσπάθεια υποστήριξης των θυμάτων της ενδοοικογενειακής βίας και άλλων ευάλωτων ατόμων, δημιούργησε το TecSOS.
Ενα κινητό τηλέφωνο που παρέχει άμεση σύνδεση με την Αστυνομία, απλά με το πάτημα ενός κουμπιού. «Αντί να δίνουμε σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς μια επιταγή, συνεργαζόμαστε μαζί τους και αυτό έχει μεγάλη διαφορά στο τρόπο που δουλεύουν» σημειώνει ο κ. Ντάνετ. Το TecSOS αριθμεί 50.000 χρήστες, ενώ περισσότερα από 31.600 θύματα ενδοοικογενειακής βίας στην Ευρώπη έχουν επωφεληθεί από το τηλέφωνο αυτό.
Πρόγραμμα τηλεϊατρικής στην ΕλλάδαΣτην Ελλάδα το έργο του Ιδρύματος ξεκίνησε το 2002 και όλα αυτά τα χρόνια έχει υποστηρίξει –και θα συνεχίσει να υποστηρίζει –έμπρακτα δράσεις και προγράμματα στον τομέα της υγείας, της εκπαίδευσης με στόχο την επιμόρφωση, την κοινωνική επανένταξη και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Μόνο τα τελευταία 7 χρόνια, το Ιδρυμα έχει συνεισφέρει περισσότερο από 5 εκατομμύρια ευρώ στην ελληνική κοινωνία, ενώ την περασμένη χρονιά ο αριθμός των επωφελούμενων έφτασε τις 536.000. «Οι ψηφιακές υποδομές θα έχουν πολύ σημαντική θέση σε μια οικονομία στο μέλλον. Επομένως η συνδεσιμότητα και η συμβολή της σε υγεία, εκπαίδευση, ανεξαρτήτως του επιπέδου ανάπτυξης μιας χώρας, θα είναι σημαντικές για τη συνολική οικονομική ανέλιξη» καταλήγει ο κ. Ντάνετ.
Για τον ίδιο το πρόγραμμα με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο που υλοποιείται στην Ελλάδα, για 11η χρονιά, είναι εκείνο της τηλεϊατρικής. Το οποίο απευθύνεται σε 100 απομακρυσμένες περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας και αξιοποιώντας τις δυνατότητες του συνεχώς εξελισσόμενου δικτύου της Vodafone στον τομέα της υγείας, παρέχει τη δυνατότητα σε περισσότερους από 500.000 κατοίκους να αποκτήσουν δωρεάν πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου ειδικευμένες υπηρεσίες υγείας στον τόπο κατοικίας τους, καταργώντας γεωγραφικούς ή άλλους περιορισμούς.
Επίσης το Ιδρυμα έχει υποστηρίξει δράσεις και προγράμματα για την κάλυψη σημαντικών, πάγιων και διαρκών αναγκών στον τομέα της εκπαίδευσης με στόχο την επιμόρφωση, την κοινωνική επανένταξη και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής ευάλωτων κοινωνικά ομάδων. Εχει συμβάλει σε έργα για την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ έχει ανταποκριθεί και συνεισφέρει σε ανάγκες ως αποτέλεσμα φυσικών καταστροφών ή ανθρωπιστικών κρίσεων.
Μεταξύ άλλων, εδώ και 2 χρόνια η Vodafone, σε συνεργασία με φορείς, διαθέτει σειρά υποδομών και υπηρεσιών σε δομές φιλοξενίας, στηρίζοντας τη φροντίδα και την εκπαίδευση παιδιών προσφύγων και των οικογενειών τους. Τέσσερα instant networks σε δομές φιλοξενίας παρέχουν δωρεάν Internet σε έως και 2.500 συσκευές την ημέρα, ενώ δύο instant classrooms είναι ανοιχτά για την εκπαίδευση των προσφύγων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.