Πολλοί οι «κερδισμένοι» βουλευτές

Συντριπτικά περισσότεροι είναι οι βουλευτές που ευνοούνται σε σχέση με εκείνους που επιβαρύνονται από τον νέο τρόπο υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Συντριπτικά περισσότεροι είναι οι βουλευτές που ευνοούνται σε σχέση με εκείνους που επιβαρύνονται από τον νέο τρόπο υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Η εισφορά υπολογίζεται πλέον βάσει του κλιμακίου εισοδήματος, όπως και για τις υπόλοιπες κατηγορίες φορολογουμένων, και όχι οριζοντίως με συντελεστή 8% επί του συνολικού εισοδήματος, όπως ίσχυε το 2015. Σύμφωνα με υπολογισμούς επί των δηλωθέντων εισοδημάτων βουλευτών στα «πόθεν έσχες» προκύπτει ότι για εισόδημα της τάξεως των 65.000 ευρώ, όσο είναι χονδρικά η ετήσια βουλευτική αποζημίωση, ένας βουλευτής με το προηγούμενο καθεστώς (8%) θα πλήρωνε 5.200 ευρώ εισφορά αλληλεγγύης, με το υφιστάμενο πληρώνει 3.200 ευρώ, δηλαδή 2.000 ευρώ λιγότερα.
Αλλά και για μεγαλύτερα εισοδήματα που εκτός από τη βουλευτική αποζημίωση περιλαμβάνουν και λοιπά έσοδα από επαγγελματική δραστηριότητα είναι ευνοϊκότερο το νέο σύστημα υπολογισμού. Ετσι, βουλευτής με συνολικό ετήσιο εισόδημα 130.000 ευρώ ενώ το 2015 πλήρωνε 10.400 ευρώ εισφορά αλληλεγγύης πλέον πληρώνει 9.050 ευρώ, δηλαδή 1.350 ευρώ λιγότερα, ενώ και πολύ μεγαλύτερα εισοδήματα βγαίνουν ωφελημένα. Αν κάποιος βουλευτής έχει ετήσιο εισόδημα 220.000 ευρώ, ενώ του αναλογούσε εισφορά αλληλεγγύης ύψους 17.600 ευρώ τώρα του αναλογεί εισφορά 17.150 ευρώ, δηλαδή 450 ευρώ λιγότερα.
Δεν πρόκειται προφανώς για ειδική μεταχείριση των βουλευτών και όποιων προσώπων κατέχουν δημόσιες θέσεις και εμπίπτουν στην ίδια κατηγορία (Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρωθυπουργός, υπουργοί, αναπληρωτές και υφυπουργοί, γενικοί και ειδικοί γραμματείς υπουργείων, ευρωβουλευτές, περιφερειάρχες και δήμαρχοι) και οι οποίοι εντάχθηκαν στο νέο καθεστώς που ισχύει βάσει του νόμου 4387/2016 για κάθε φορολογούμενο πολίτη ανεξαρτήτως επαγγέλματος και αναλόγως του εισοδήματός του με βάση την κλιμακωτή φορολόγηση που ξεκινά από 0% για τα εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και φθάνει το 10% για τα εισοδήματα που υπερβαίνουν τις 220.000 ευρώ.
Το υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή τον θόρυβο που προκλήθηκε, σχολίασε ότι στα πρόσωπα που κατέχουν συγκεκριμένες δημόσιες θέσεις επιβαλλόταν ο ανώτατος συντελεστής σε ολόκληρο το εισόδημά τους ανεξάρτητα από το ύψος του συνολικού εισοδήματός του: «Ο ανώτατος συντελεστής ήταν 4% για τους πολίτες και 5% για τα πολιτικά πρόσωπα μέχρι το 2014 και η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου είχε νομοθετήσει να μειωθεί στο 3,5%, ενώ με τον ν. 4334/2015 ο συντελεστής αυτός αυξήθηκε στο 8%». «Το αν καθένα από αυτά τα πρόσωπα πληρώνει περισσότερο ή λιγότερο συνολικό φόρο (φορολογία εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης) σε σχέση με το προηγούμενο σύστημα και μετά τις αλλαγές του 2016 εξαρτάται από το συνολικό εισόδημά του και δεν μπορεί να γενικευθεί» ήταν η επισήμανση του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο διευκρίνιζε ότι η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται πλέον με τον ίδιο τρόπο σε όλους τους πολίτες».
Ωστόσο, αυτό που διαφεύγει από την προσοχή του υπουργείου Οικονομικών είναι το γεγονός ότι οι βουλευτές δεν έχουν εξομοιωθεί πλήρως φορολογικά με τους υπόλοιπους πολίτες καθώς ισχύει ακόμα, έστω και περιορισμένο σε σχέση με το παρελθόν, ένα αφορολόγητο ποσοστό επί της βασικής βουλευτικής αποζημίωσης (25% δίχως να υπολογίζονται σε αυτό οι αφορολόγητες δαπάνες οργάνωσης γραφείου, τα έξοδα κίνησης και η ταχυδρομική ατέλεια), κάτι που από την αρχή της θητείας του ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης δεν έχει κρύψει ότι πρέπει να καταργηθεί.
«Αν θέλουμε να είναι ίσοι οι βουλευτές με τους άλλους πολίτες θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι πρέπει να φορολογούνται και εκείνοι από το πρώτο ευρώ, όπως όλοι οι Ελληνες» αναφέρει χαρακτηριστικά κοινοβουλευτικός παράγοντας, εστιάζοντας στο ότι «το πρόβλημα δεν είναι λοιπόν οι όποιες διακυμάνσεις στην εισφορά αλληλεγγύης αλλά η φορολογική αντιστοίχιση με όλους τους άλλους».

Κυνηγούν τους πρώην που δεν πληρώνουν

Πρώην βουλευτές της ΝΔ, του ΠαΣοΚ, του ΣΥΡΙΖΑ –που «μετακόμισαν» στη ΛΑΕ –και της ΔΗΜΑΡ περιλαμβάνονται στους 25 που κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με την Εφορία λόγω αδυναμίας να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Η προθεσμία που τους έχει δοθεί (ενός μήνα) ήδη «τρέχει» και εάν μέχρι τότε δεν διακανονίσουν τις εκκρεμότητές τους τότε τα δάνεια που έχουν λάβει από τον «Λογαριασμό Αλληλοβοήθειας Βουλευτών, Ευρωβουλευτών» θα αποσταλούν στην Εφορία, η οποία και θα αναλάβει διά τα περαιτέρω. Συνολικά, όπως έχει ενημερώσει ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Βούτσης, το ύψος των δανείων αυτών είναι 180.000 ευρώ επί συνόλου δανείων ύψους 700.000 ευρώ που έχουν λάβει κατά καιρούς πρώην και νυν βουλευτές από τον ίδιο λογαριασμό (τα υπόλοιπα εξυπηρετούνται κανονικά).

Η Βουλή βρίσκεται σε συνεννόηση με τους 25 πρώην βουλευτές και ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, 10 εξ αυτών έχουν προχωρήσει στις σχετικές ενέργειες. Πρόκειται για άτοκα δάνεια με δυνατότητα εξόφλησης σε 48 μηνιαίες δόσεις ανεξαρτήτως ποσού, με την προϋπόθεση όμως ότι θα καταβάλλονται κανονικά οι δόσεις. Με τους μεν εν ενεργεία βουλευτές το θέμα αυτό λύνεται εύκολα καθώς παρακρατείται η δόση από τη μισθοδοσία τους. Το πρόβλημα που υπάρχει είναι με όσους καθίστανται στην πορεία πρώην βουλευτές και πρέπει να καταβάλλουν οι ίδιοι το ποσό της δόσης που τους αναλογεί.
Πέρα από τρεις απλήρωτες δόσεις προβλέπεται καταλογισμός του ποσού σε βάρος του οφειλέτη και αποστέλλεται στην Εφορία. Η απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής του περασμένου Απριλίου αυστηροποίησε το πλαίσιο που υπήρχε και υιοθέτησε την πρόταση του κ. Βούτση για την ανάγκη περαιτέρω εξορθολογισμού στη χορήγηση και είσπραξη των δανείων που λαμβάνονται. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, όσα βοηθήματα έχουν τη μορφή άτοκων δανείων εξοφλούνται σε 48 δόσεις που για τους εν ενεργεία βουλευτές παρακρατούνται από τη βουλευτική αποζημίωση (300-400 ευρώ μηνιαίως), ενώ για τους πρώην βουλευτές και ευρωβουλευτές κατατίθενται στον έντοκο τραπεζικό λογαριασμό του Λογαριασμού Αλληλοβοήθειας που τηρείται στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στη Βουλή.
Το ύψος του δανείου που έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ για τους εν ενεργεία και τις 7.500 ευρώ για τους πρώην. Ενώ εάν ο οφειλέτης καθυστερεί την εξόφληση τριών σωρευτικά δόσεων, τότε ο Πρόεδρος της Βουλής κηρύσσει το συνολικό ποσό που δεν έχει αποπληρωθεί ληξιπρόθεσμο και απαιτητό. Οπως έχει διευκρινίσει ο κ. Βούτσης δεν πρόκειται για δάνειο από το κράτος αλλά από τον ειδικό λογαριασμό που τηρείται από το 1990 και στον οποίο μπαίνουν χρήματα όχι από τον προϋπολογισμό της Βουλής αλλά από κρατήσεις που γίνονται υποχρεωτικά από τους εκάστοτε εν ενεργεία βουλευτές και ευρωβουλευτές. Η σύσταση του «Λογαριασμού Αλληλοβοήθειας Βουλευτών, Ευρωβουλευτών» έγινε επί προεδρίας Αθανασίου Τσαλδάρη και αφορά τη χορήγηση χρηματικών βοηθημάτων για την «αντιμετώπιση δύσκολων περιστατικών και καταστάσεων» των βουλευτών –ευρωβουλευτών. Η μηνιαία εισφορά είχε ορισθεί αντιστοίχως σε 1.000 και 2.000 δρχ. μηνιαίως, ενώ σήμερα είναι 50 ευρώ μηνιαίως. «Είναι απολύτως ελεγχόμενη υπόθεση. Δεν έχει να κάνει με το ότι οι βουλευτές παίρνουν δάνεια ενώ ο λαός δεν παίρνει. Δεν είναι ούτε βοηθήματα, ούτε επιδόματα, ούτε ενισχύσεις αλλά δάνεια, όπως αποφάσισε η Βουλή, για να αποπληρώνονται» έχει διαβεβαιώσει ο Πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος εμφανίζεται αποφασισμένος να «συνετίσει» τους «μπαταχτσήδες».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.