Αν και ως γάλλος πολίτης εκτιμώ ότι ο φόβος των αγορών είναι αρκετά υπερτιμημένος και συνδέεται περισσότερο με την άγνοια για το γαλλικό πολιτικό και θεσμικό σύστημα, εν τούτοις ακόμη και αν πραγματοποιήσει το απραγματοποίητο και κερδίσει η Μαρίν Λεπέν σε θεσμικό και πολιτικό, θα βρισκόταν σύντομα στην άβολη θέση να είναι πρόεδρος χωρίς καμία πραγματική εξουσία. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι το Εθνικό Μέτωπο δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο στις βουλευτικές εκλογές της 11ης και της 18ης Ιουνίου. Επομένως, η χώρα θα βρεθεί σε κατάσταση συγκυβέρνησης, κάτι που θα εμποδίσει τη Μαρίν Λεπέν να προγραμματίσει δημοψήφισμα για τη συμμετοχή στην ΕΕ.
Παρά το γεγονός ότι η προσφυγή σε δημοψήφισμα αποτελεί προνόμιο του προέδρου (άρθρο 11 του Συντάγματος), μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο έπειτα από πρόταση της κυβέρνησης ή έπειτα από κοινή πρόταση της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας. Ακόμη και αν εκλεγεί, λοιπόν, η Μαρί Λεπέν δεν θα είναι σε θέση να εφαρμόσει σχεδόν κανένα από τα οικονομικά και ευρωπαϊκά μέτρα της.
Πάντως σε περίπτωση νίκης της, οι γαλλικές μετοχές θα σημειώσουν βουτιά, ενδεχομένως κατά το προηγούμενο των εκλογών του 1981, που οδήγησαν στη νίκη του Φρανσουά Μιτεράν. Ο CAC 40 υποχώρησε τότε σχεδόν κατά 20%, καθώς οι επενδυτές φοβούνταν ότι «τα σοβιετικά τανκ θα έκαναν παρέλαση στη Σανζ Ελιζέ». Μια ανάλογη ανατροπή είναι πιθανή σε περίπτωση νίκης του Εθνικού Μετώπου, τουλάχιστον μέχρι οι ξένοι επενδυτές να συνειδητοποιήσουν ότι η νέα πρόεδρος είναι ανίσχυρη.
Παράλληλα, η επίδραση μιας ανόδου των επιτοκίων λόγω του «φαινομένου Λεπέν» (που δεν είναι πιθανό να διαρκέσει) ή λόγω εξωτερικών παραγόντων, όπως μια συνολική αύξηση του πληθωρισμού, δεν αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στα δημόσια οικονομικά για το μεγαλύτερο διάστημα της επόμενης προεδρικής θητείας.
Ο Christopher Dembik είναι επικεφαλής Μακροοικονομικών Αναλύσεων της Saxo Bank.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ