Η αρχαιολογική έκθεση «A world of Emotions» (Ενας κόσμος συναισθημάτων) που εγκαινιάστηκε την περασμένη Τετάρτη στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Ωνάση στη Νέα Υόρκη είναι μια συγκλονιστική κατάδυση, μέσα από μοναδικά έργα τέχνης και αντικείμενα, στον αρχετυπικό κόσμο των συναισθημάτων και των συγκινήσεων. Είναι όμως ταυτόχρονα μια έκθεση με δραματική επικαιρότητα. «Το συναίσθημα είναι ο παράγοντας που περισσότερο από κάθε άλλον επηρέασε το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών. Η τρομοκρατία προκαλεί συλλογικό φόβο. Η οικονομική κρίση, η διαφθορά, η αποτυχία των πολιτικών θεσμών πυροδοτούν συλλογική οργή» σημειώνουν στον κατάλογο της έκθεσης οι επιμελητές της Αγγελος Χανιώτης, καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας στο Πρίνστον, Ιωάννης Μυλωνόπουλος, καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης, Αρχιτεκτονικής, και Αρχαιολογίας στο Κολούμπια και Νικόλαος Καλτσάς, επίτιμος διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας. Η έκθεση μας δείχνει επίσης πως η ιστορία των συναισθημάτων είναι πλέον από μόνη της ένα πεδίο έρευνας με μεγάλη δυναμική που συνομιλεί σήμερα με την τέχνη, τη λογοτεχνία, τις νευροεπιστήμες, τη φιλοσοφία, την ψυχολογία αλλά και τη δημοσιογραφία –αν σκεφθούμε όλη τη συζήτηση γύρω από το immersive journalism, δηλαδή τη δημοσιογραφία της εμβύθινσης και της συμπάθειας.
Πάνω από είκοσι ελληνικά μουσεία αλλά και το Λούβρο, η Γλυπτοθήκη του Μονάχου, το Μουσείο του Βατικανού, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης, το Βρετανικό Μουσείο, το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης κ.ά. εκπροσωπούνται εδώ με περισσότερα από 130 αντικείμενα και έργα από τις συλλογές τους. Ολη η έκθεση στοιχειοθετεί μια μεγάλη αφήγηση με τα υποκεφάλαια «Ενας κόσμος συναισθημάτων», «Η αναπαράσταση των συναισθημάτων», «Η δύναμη των συναισθημάτων», «Ο ιδιωτικός χώρος των συναισθημάτων», «Ο δημόσιος χώρος των συναισθημάτων», «Ο λατρευτικός χώρος των συναισθημάτων», «Θνητότητα και συναίσθημα». Αλλά κάθε αντικείμενο είναι επίσης μια μικροαφήγηση, μια μικροϊστορία, όπως για παράδειγμα η επιτύμβια στήλη από το Διαχρονικό Μουσείο της Λάρισας με το επίγραμμα του Πηνειού για τη μονάκριβη κόρη του Ζωή που πέθανε 18 χρονών στη γέννα.
Η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, που μίλησε στη συνέντευξη Τύπου αλλά και στα επίσημα εγκαίνια, αποδείχτηκε ένας πολύτιμος cultural agent της χώρας μας, όπως σχολίασαν αμερικανοί φίλοι.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ