Γυρίζει σελίδα η Τράπεζα Πειραιώς μετά την εκλογή του Χρήστου Μεγάλου στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της. Στο πρόσωπο του έμπειρου τραπεζίτη βρέθηκε η χρυσή τομή για την επιλογή ενός προσώπου κοινής αποδοχής από τους μετόχους, τα μέλη του διοικητικού της συμβουλίου και τις εποπτικές αρχές, το οποίο να διαθέτει την απαραίτητη γνώση και εμπειρία για να οδηγήσει ξανά την τράπεζα σε βιώσιμη κερδοφορία.
Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι ο νέος επικεφαλής του συστημικού ομίλου, που είναι γνωστός ως ο «ειδικός των deals», λόγω της πολύχρονης δραστηριοποίησής του στην επενδυτική τραπεζική, διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος στη Eurobank την περίοδο 2013-2015, προετοιμάζοντας την πώλησή της σε ομάδα διεθνών επενδυτών (FairFax, Wilbur L. Ross κ.ά.).
Τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι ο κ. Μεγάλου έχει την ίδια κουλτούρα σε επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης με τον πρόεδρο του ομίλου Γιώργο Χατζηνικολάου, ενώ διαθέτει επαρκείς παραστάσεις στις διεθνείς αγορές, προσόν που οι θεσμικοί επενδυτές θεωρούν καθοριστικό για την επιτυχή εκτέλεση του επιχειρησιακού σχεδίου της τράπεζας.
Οπως επισημαίνουν, το νέο διοικητικό δίδυμο θα κληθεί να αναδιαρθρώσει τις δομές της και να αναδείξει μια νέα ομάδα μεσαίων κυρίως στελεχών, στα οποία θα πέσει το κύριο βάρος εφαρμογής της στρατηγικής τους.
Κεντρικοί άξονές της θα είναι η αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η βελτίωση της ρευστότητας μέσω της επιστροφής των καταθέσεων και της διεύρυνσης των χρηματοδοτικών πηγών.
Εκτιμάται ότι το ιστορικό επιτυχιών του κ. Μεγάλου στις μεγάλες συμφωνίες σε διεθνές επίπεδο δημιουργεί προσδοκίες για την ταχεία ανάκτηση μεγάλου μέρους των «κόκκινων» ανοιγμάτων, με την προσέλκυση μεταξύ άλλων ξένων επενδυτών, που θα επιλέξουν να ποντάρουν στην ελληνική οικονομία μέσω της δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Τραπεζικοί κύκλοι υπογραμμίζουν πως οι επιδόσεις του ομίλου της Πειραιώς σε αυτό το μέτωπο θα… παρασύρουν όλον τον κλάδο, δημιουργώντας μια νέα δυναμική στη διαχείριση των επισφαλειών, η οποία αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την έξοδο από την κρίση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ