Μια επιταχυνόμενη διαδικασία πώλησης επισφαλών δανείων αξίας 28 δισ. ευρώ θέλει να επιτύχει η Monte dei Paschi di Siena μόλις οι ευρωπαϊκές Αρχές εγκρίνουν τη νέα επιχειρηματική της πρόταση, σύμφωνα με πηγές που επικαλέστηκε την περασμένη εβδομάδα το Bloomberg.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο έκανε γνωστό ότι η ιταλική τράπεζα –που αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα από το 2011 –προτίθεται να πωλήσει το σύνολο αυτών των δανείων σε ένα ενιαίο πακέτο. Επιπλέον, σχεδιάζει να δώσει στους πλειοδότες περιθώριο μόλις ενός μήνα προκειμένου να ελέγξουν το προς πώληση χαρτοφυλάκιο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Monte dei Paschi ενδέχεται να πωλήσει το χαρτοφυλάκιο σε τιμή μικρότερη από το 25% της ακαθάριστης λογιστικής του αξίας.
Η ταλαιπωρημένη ιταλική τράπεζα έχει συντάξει ένα νέο επιχειρηματικό σχέδιο που πρέπει να επικυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έτσι ώστε να μπορέσει να λάβει κρατική βοήθεια. Η κρατική παρέμβαση κατέστη αναγκαία καθώς το προηγούμενο σχέδιο διάσωσης που περιλάμβανε την εξεύρεση μετόχων επενδυτών δεν τελεσφόρησε. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεργάζεται στενά με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις ιταλικές Αρχές προκειμένου να βρεθεί λύση που θα πληροί τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς που επιδιώκουν να μειώσουν την κρατική παρέμβαση στις τράπεζες.
Οι πηγές που επικαλείται το Bloomberg και τις οποίες δεν κατονομάζει, καθώς τα σχέδια της τράπεζας δεν είναι ακόμη ανακοινώσιμα, αποκάλυψαν ότι η Monte dei Paschi έχει ήδη έρθει σε επαφή με διεθνή funds ώστε να κάνει μια εκτίμηση ενδιαφέροντος για την πώληση των «κόκκινων» δανείων της. «Μια γρήγορη συμφωνία είναι εφικτή, επειδή το χαρτοφυλάκιο είναι γνωστό. Η πραγματική ουσία είναι το ποσοστό της έκπτωσης που θα επιτύχουν οι αγοραστές» επισημαίνουν οι αναλυτές.
Η παλαιότερη τράπεζα της Ιταλίας διαθέτει δάνεια αξίας 46 δισ. ευρώ τα οποία δεν εξυπηρετούνται. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 34,5% του συνόλου των δανείων της, σύμφωνα με τις τελευταίες οικονομικές της δηλώσεις.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ