Στην τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) που θα μπορεί να «διαβάζει» το μέλλον στοχεύει το Facebook. Ο αμερικανικός κολοσσός εργάζεται πυρετωδώς για την ανάπτυξη ρομποτικών συστημάτων, που θα είναι ικανά να προβλέπουν πιθανές μελλοντικές εξελίξεις και γεγονότα. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του τομέα τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας, Γιάν ΛεΚούν, η τεχνολογία πρόκειται να βασιστεί σε νευρωνικό δίκτυο υπολογιστή το οποίο λειτουργεί και αντλεί γνώσεις όπως ακριβώς και ο ανθρώπινος εγκέφαλος.
Το «έξυπνο» σύστημα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την πρόβλεψη των ανθρώπινων αντιδράσεων σε συγκεκριμένα γεγονότα και καταστάσεις, τόσο σε μικρή, όσο και σε μεγαλύτερη ή ακόμα και παγκόσμια κλίμακα. Κάτι τέτοιο, υποστηρίζουν οι ειδικοί, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα σειρά υπηρεσιών. Για παράδειγμα στην καθημερινότητα, το σύστημα θα μπορεί να προβλέπει αν ο χρήστης πεινάει και να προχωράει αυτόματα στην online παραγγελία του αγαπημένου του φαγητού.
Με το βλέμμα στο μέλλον
Με περαιτέρω ανάπτυξή του το σύστημα, κατά τον ΛεΚούν, θα μπορεί να πραγματοποιεί πιο σοβαρές προβλέψεις οι οποίες θα ξεκινούν από το αποτέλεσμα ενός αθλητικού αγώνα και θα καταλήγουν σε μια πολιτική εξέλιξη.
«Μας ενδιαφέρει πολύ ένα σύστημα που θα μπορεί να αντλεί γνώσεις στην πορεία και παράλληλα να προβλέπει το μέλλον» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ΛεΚούν σε συνέντευξή του στο περιοδικό «MIT Technology Review» του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης.
«Για παράδειγμα, δείχνοντάς του μερικά καρέ από ένα βίντεο το σύστημα προσπαθεί να προβλέψει τι πρόκειται να συμβεί στην συνέχεια. Αν καταφέρουμε να εκπαιδεύσουμε ένα σύστημα να το κάνει αυτό, θεωρούμε ότι θα έχουμε αναπτύξει βασικές τεχνικές που θα του επιτρέπουν να μαθαίνει χωρίς ανθρώπινη επίβλεψη ή παρέμβαση. Σε αυτό ακριβώς το σημείο, κατά τη γνώμη μου, πρόκειται να συμβούν πολλά ενδιαφέροντα πράγματα» προσθέτει ο ίδιος.
Η τεχνολογία μηχανικής μάθησης, η οποία βασίζεται σε τεχνητά νευρωνικά δίκτυα και λειτουργούν με τρόπο που παραπέμπει στον ανθρώπινο εγκέφαλο, ήδη χρησιμοποιείται από το Facebook για διάφορες λειτουργίες του, όπως για παράδειγμα την αναγνώριση προσώπων σε φωτογραφίες που αναρτούν οι χρήστες.