Η ατομική έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «0.7 to infinity» του Γεράσιμου Ρήγα εγκαινιάζεται την Πέμπτη 23 Μαρτίου στην Γκαλερί Σκουφά. Θέμα της το γυμνό με τον δημιουργό να παρουσιάζει φωτογραφικά έργα από το σύνολο της δουλειάς του των τελευταίων επτά ετών.

Αφορμή για την έκθεση αυτή είναι η ανθρώπινη μορφή και πιο συγκεκριμένα το γυναικείο σώμα. Ο Ρήγας ανασυνθέτει το γυμνό σώμα και το παρουσιάζει κατακερματισμένο, παραμορφωμένο και ασαφές. «Όπλο» του για να το πετύχει αυτό είναι ο ευρυγώνιος φακός, με τον οποίο φωτογράφισε τα σώματα σε κοντινή απόσταση.

Σημαντικό είναι επίσης ότι το φόντο σε όλες τις εικόνες είναι οι Κυκλάδες, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια σύνδεση ανάμεσα στο σώμα και στο κυκλαδίτικο τοπίο. Το σώμα στα έργα αυτά αποδίδεται ως μια γεωμετρική φόρμα, οδηγώντας στην αναθεώρηση της σχέσης του σώματος με το περιβάλλον και στον επαναπροσδιορισμό της αισθητικής του ωραίου.
Μολονότι γεννήθηκε στην Αθήνα, ο Γεράσιμος Ρήγας θέλησε να «ανοίξει τα φτερά του» και να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια. Αντικείμενο, λοιπόν, των σπουδών του ήταν η σκηνοθεσία, η ιστορία του κινηματογράφου και η φωτογραφία. Εκεί έκανε και τα πρώτα του βήματα, καθώς κατά την διάρκεια της παραμονής του στις ΗΠΑ (2003/2004) εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη του Rob Nilsson.

Σε ό,τι αφορά το έργο του, έχει σκηνοθετήσει τέσσερις ταινίες-ντοκιμαντέρ, οι οποίες έχουν προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες και σε φεστιβάλ κινηματογράφου παγκοσμίως. Για να περάσουμε στο σήμερα, η έκθεση «0.7 to infinity» είναι η πρώτη του ατομική έκθεση φωτογραφίας.

Στενός συνεργάτης είναι και ο Ηλίας Κοσίντας, μαζί με τον οποίο συνδημιουργούν στον σκοτεινό θάλαμο. Τα όρια ανάμεσα στο σώμα και το τοπίο καταργούνται, όταν, μέσω της κάμερας και της διαδικασίας της επεξεργασίας, η ενστικτώδης σύνθεση μετατρέπεται σε κάτι διαφορετικό.

«Ο φωτογράφος βλέπει τις γυναίκες σαν γλυπτά, αναπόσπαστα από τον γεωγραφικό χώρο που τα γέννησε, τις Κυκλάδες. Δεν ξέρει κανείς αν βλέπει σώμα ή βράχο, τοπίο ή κορμί. Το στήθος μιας γυναίκας είναι ένας κρατήρας, τα μαλλιά της ένας θάμνος που τον φυσάει βίαια ο αέρας, η πλάτη της μία άγονη πλαγιά», είναι τα λόγια της σκηνοθέτιδας Εύας Στεφανής στον πρόλογο του φωτογραφικού λευκώματος που θα συνοδεύει την έκθεση.

Η έκθεση θα λάβει χώρα στην Γκαλερί Σκουφά από τις 23 Μαρτίου έως τις 10 Απριλίου, υπό την επιμέλεια της Ελένης Πανουλή. Οι ώρες λειτουργίας θα είναι Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο από τις 10.00 έως τις 15.30 και Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή από τις 10.00 έως τις 15.30 και από τις 17.30 έως τις 21.00.