Στο 4,9% του παγκόσμιου ΑΕΠ η συνεισφορά κινητών επικοινωνιών το 2020

Ολοένα και διευρυνόμενο βαίνει το οικονομικό αποτύπωμα των τηλεπικοινωνιών και των ραγδαία εξελισσόμενων νέων τεχνολογιών στην παγκόσμια ανάπτυξη.

Ολοένα και διευρυνόμενο βαίνει το οικονομικό αποτύπωμα των τηλεπικοινωνιών και των ραγδαία εξελισσόμενων νέων τεχνολογιών στην παγκόσμια ανάπτυξη.
Σύμφωνα με μελέτη του οργανισμού GSMA, ο τομέας των κινητών τεχνολογιών εισέφερε το 2016 το 4,4% του παγκόσμιου ΑΕΠ, που ισοδυναμεί σε όρους οικονομικής αξίας με 3,3 τρισεκατομμύρια δολάρια. Οι αντίστοιχες επιδόσεις του κλάδου για το 2015 ήταν συμμετοχή 4,2% στο ΑΕΠ, με τη συνδρομή 3,1 τρις δολαρίων στην παγκόσμια ανάπτυξη.
Οι εκτιμήσεις υποστηρίζουν ότι το αποτύπωμα του κλάδου των κινητών επικοινωνιών θα συνεχίσει να διευρύνεται φτάνοντας το 2020 να μετέχει με 4,2 τρις δολάρια ή 4,9% στο παγκόσμιο ΑΕΠ. Όσον αφορά το 2016, ο κλάδος υποστήριξε, είτε άμεσα είτε έμμεσα, 28,5 εκατ. θέσεις εργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ το 2020 αναμένεται ο αριθμός αυτός να φτάσει τα 30,9 εκατ. θέσεις εργασίας.
Από μόνος του ο τομέας θα συνεισφέρει περί τα 500 δις δολάρια σε φορολογικά έσοδα το 2020 από 450 δις το 2016. Σε αυτά δεν συνυπολογίζονται τα έσοδα των κρατικών προϋπολογισμών από τις δημοπρασίες φάσματος, τα οποία μόνο για το 2016 ανήλθαν σε σχεδόν 19 δις δολάρια παγκοσμίως.

Η κομβική σημασία των κινητών επικοινωνιών
Η ανάλυση του GSMA υπογραμμίζει, τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζουν οι κινητές επικοινωνίες στην επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης, που έχει θέσει ο ΟΗΕ. Ιδίως σε στόχους, όπως η οικονομική ένταξη και ενσωμάτωση, η υγεία, η ισότητα των φύλων και οι υποδομές, η συμβολή των ψηφιακών επικοινωνιών είναι καθοριστική. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των ατόμων, που έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω κινητών συσκευών, έχει διπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια σε 3,6 δις ανθρώπους και θα αυξηθεί περαιτέρω σε 4,7 δις άτομα το 2020, που ισοδυναμεί με το 60% εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού.
Όπως διαπιστώνει η σχετική αναφορά του GSMA, «οι κινητές τεχνολογίες παρέχουν πρόσβαση σε εργαλεία και εφαρμογές, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα κοινωνικοοικονομικών προκλήσεων. Με αυτόν τον τρόπο, οι νέες τεχνολογίες και καινοτομίες συνδράμουν στην οικοδόμηση αποδοτικών και περιβαλλοντικά βιώσιμων κοινωνιών».
Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, η ψηφιοποίηση επιτρέπει στις επιχειρήσεις να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά και να έχουν πρόσβαση σε νέες αγορές και πελάτες, ενώ οι ψηφιακές τεχνολογίες θα επηρεάζουν έως και το 45% του συνόλου των πωλήσεων του λιανεμπορίου το 2025. Την ίδια στιγμή, οι ψηφιακές τεχνολογίες μπορούν να φέρουν σε καλύτερη επαφή τις κατά τόπους κυβερνήσεις με τους πολίτες μιας χώρας, επηρεάζοντας καθημερινές τους λειτουργίες, από τα ψώνια και τις τραπεζικές συναλλαγές, μέχρι την ψυχαγωγία και τη σύνδεση με τους φίλους και την οικογένεια.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.