Η υπόθεση της σύλληψης του δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτζέλ εξακολουθεί να επισκιάζει τις γερμανο-τουρκικές σχέσεις, όπως και οι καταγγελίες για τουρκική κατασκοπευτική δραστηριότητα στη Γερμανία, παρά την εμφανή προσπάθεια μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο πλευρών για να πέσουν οι τόνοι της έντασης.
Η σύλληψη και η προφυλάκιση του τουρκικής καταγωγής γερμανού ανταποκριτή της εφημερίδας Die Welt στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε νέα κρίση στις ήδη τεταμένες σχέσεις του Βερολίνου με την Άγκυρα.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας ζήτησε οι αρχές της χώρας του να έχουν πρόσβαση στον Ντενίζ Γιουτζέλ, ο οποίος κατηγορείται από της τουρκικές αρχές ως συνεργάτης «τρομοκρατών» επειδή μέσα από τις ανταποκρίσεις του στην εφημερίδα του έδωσε βήμα σε στελέχη του ενόπλου κουρδικού κινήματος ΡΚΚ. «Είναι επιτακτική ανάγκη για εμάς να αποκτήσουμε επαφή μέσω του προξενείου μας με τον κ. Γιουτζέλ και να του μιλήσουμε αυτοπροσώπως» είπε ο εκπρόσωπος.
Στο Βερολίνο, ωστόσο, στις δηλώσεις που ακολούθησαν τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, του γερμανού Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και του Τούρκου Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπήρξε προσπάθεια να περιοριστούν οι αρνητικές εντυπώσεις. Ο κ. Γκάμπριελ ανέφερε πως οι δύο χώρες διανύουν μια δύσκολη περίοδο, τονίζοντας ότι τόσο η Γερμανία, όσο και η Τουρκία θέλουν να επιστρέψουν στο κανονικό επίπεδο οι σχέσεις. «Παρά τις διαφορετικότητες μας με την Τουρκία, δεν έχουμε άλλη εναλλακτική πέραν του διαλόγου» δήλωσε.
Από την πλευρά του, ο τούρκος υπουργός έκανε λόγο για «συστηματικό αντιτουρκισμό» στη Γερμανία, ωστόσο προσπάθησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις, προαναγγέλλοντας πως η Τουρκία θα φιλοξενήσει φέτος το καλοκαίρι των κ. Γκάμπριελ στις καλοκαιρινές διακοπές του».
Αναφερόμενος στις αποφάσεις γερμανικών δήμων για απαγόρευση προεκλογικών συγκεντρώσεων κυβερνητικών στελεχών, εν όψει του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου, ο κ. Τσαβούοογλου είπε πως οι τούρκοι πολιτικοί δεν θέλουν να πάνε στη Γερμανία για να αναμιχθούν στη γερμανική πολιτική, αλλά για να μιλήσουν στους Τούρκους πολίτες στη Γερμανία. «Υποθέτουμε πως η Γερμανία είναι μια δημοκρατική χώρα», είπε. Οι διμερείς σχέσεις επιδεινώθηκαν αυτόν τον μήνα λόγω της διένεξης σχετικά με την πραγματοποίηση στη Γερμανία πολιτικών συγκεντρώσεων για να ενισχυθεί το «ναι» στο δημοψήφισμα.
«Θα πρέπει να κάνει μια επιλογή η Γερμανία, να δώσει μια απόφαση: Είτε θα είμαστε φίλοι είτε θα έρθουμε σε ρήξη;» ανέφερε.
Λίγες ώρες αργότερα, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωνε ότι υπήρξε σημαντική αύξηση των τουρκικών κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων στη Γερμανία. Συγκεκριμένα, η υπηρεσία αντικατασκοπείας BfV προειδοποίησε πως ο πολιτικός διχασμός στην Τουρκία εν όψει του δημοψηφίσματος έχει μεταφερθεί στη Γερμανία, όπου η δράση του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ υπέρ της ενίσχυσης των εξουσιών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενόχλησε τη γερμανική πλευρά, σε ένα πλαίσιο ήδη τεταμένων σχέσεων μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον περασμένο Ιούλιο.
«Η BfV παρατηρεί μια σημαντική αύξηση στις προσπάθειες συγκέντρωσης πληροφοριών από την Τουρκία στη Γερμανία» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας της Γερμανίας άρχισε τον Ιανουάριο έρευνα για ενδεχόμενη διενέργεια κατασκοπείας από ιμάμηδες και κήρυκες που στέλνονται στη Γερμανία από την Άγκυρα. Οι καταγγελίες αφορούν την τουρκική κυβερνητική υπηρεσία θρησκευτικών υποθέσεων DITIB, που δραστηριοποιείται μεταξύ των Τούρκων της Γερμανίας και παραδέχτηκε πρόσφατα ότι συγκέντρωνε πληροφορίες για υποστηρικτές του κινήματος του Φετχουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται από την Αγκυρα ως ο ενορχηστρωτής της απόπειρας πραξικοπήματος.
Ο αρχηγός της BfV Χανς-Γκέοργκ Μάασεν επισήμανε την ανησυχία του για εντάσεις ανάμεσα σε δεξιούς Τούρκους στη Γερμανία και υποστηρικτές του PKK και ξεκαθάρισε ότι η Γερμανία δεν θα ανεχθεί επιχειρήσεις των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών εντός των συνόρων της.