Εισπρακτικές εταιρείες και για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την ΔΕΗ.
Θα αφορά τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, είπε ο πρόεδρος της ΔΕΗ Εμ. Παναγιωτάκης στην Βουλή.
Την μέθοδο των εισπρακτικών εταιρειών επέλεξε η διοίκηση της ΔΕΗ προκειμένου να αντιμετωπίσει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ «οι πολιτικές των διευκολύνσεων έχουν φτάσει στα όριά τους», όπως είπε χαρακτηριστικά στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής, κάνοντας γνωστή την απόφαση της εταιρείας να προχωρήσει «σε πιο αποφασιστικές μεθόδους».
Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι «θα προσλάβουμε εταιρεία με μεγαλύτερη εξειδίκευση στο θέμα της συλλογής οφειλομένων με διεθνή εμπειρία». Όπως διευκρίνισε, «έχουν συστήματα δικά τους με λογισμικά ανάλυσης της πελατείας με βάση ιστορικά στοιχεία, ανάλυση κατάστασης του κάθε πελάτη κλπ.», μεθόδους που ο ίδιος αποκάλεσε «πολύ πιο σοφιστικέ». «Μας έχουν υποσχεθεί ότι η εισπραξιμότητα μπορεί να αυξηθεί πάνω από 10%», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «αυτό Θα είναι πάρα πολύ σημαντικό, θα μας δώσει μεγάλη ανάσα για να μην πω διασφάλιση».
Μάλιστα συμπλήρωσε ότι «δεν θα διστάσουμε εντός ημερών να προχωρήσουμε σε τιτλοποίηση με μεγάλα διεθνή funds και τράπεζες (Bank of America, Deutsche Bank, HSBC) για τη χρηματοδότηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών εάν δουν ότι έχουν αξιόπιστο μηχανισμό συλλογής τους».
Ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε σχετικά με το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών ότι «έγιναν διευκολύνσεις, ασκήθηκαν πιέσεις σε μεγαλύτερους οφειλέτες που αποδείχθηκαν στρατηγικοί κακοπληρωτές». Συγκεκριμένα, 85.000 άτομα με οφειλές άνω των 3.000 ευρώ χρωστάνε πάνω από 500 εκ. ευρώ. «Αποφασίσαμε να τους πιέσουμε πάρα πολύ. Τους κόπηκε το ρεύμα και επανασυνδέθηκαν μόνοι τους αυθαίρετα με ρευματοκλοπή.
Αυτές οι πολιτικές των διευκολύνσεων και όλα αυτά έχουν φτάσει στα όριά τους. Έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε σε ποιο αποφασιστικές μεθόδους». Όσον αφορά το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την ΔΕΗ φτάνουν τα 2,1 δις. ευρώ εκ των οποίων έχουν διακανονιστεί 800 εκατ. ευρώ.
Το αρνείται η ΔΕΗ
«Δεν πρόκειται να ανατεθεί σε εισπρακτικές εταιρείες η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την επιχείρηση, αλλά θα προσληφθεί σύμβουλος για την υποβοήθηση της διαδικασίας είσπραξης» διαβεβαιώνουν πηγές της ΔΕΗ.
Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι θα αξιοποιηθεί η δυνατότητα ασφάλισης (securitization) των οφειλών, μέσω της οποίας η ΔΕΗ θα βελτιώσει τη ρευστότητά της πουλώντας το εν λόγω χρηματοοικονομικό προϊόν σε ενδιαφερόμενους επενδυτές.