Συνεχίζονται και σήμερα, Τετάρτη, από τις 16.30 οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, με διάχυτη την αισιοδοξία ότι στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου θα μπορέσει να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).
Έκλεισε η συμφωνία με τους θεσμούς για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό,για τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια, σύμφωνα με στέλεχος που μετέχει στη διαπραγμάτευση. Λεπτομέρειες της συμφωνίας θα γίνουν γνωστές αργότερα το βράδυ, ή αύριο Πέμπτη.
Ο μαραθώνιος της Τρίτης
Ένα βήμα πριν την τεχνική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών βρίσκεται η διαπραγμάτευση σύμφωνα με ανώτερο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών μετά και τις μαραθώνιες συσκέψεις των τελευταίων.
Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, «το staff level agreement έχει σχεδόν συμφωνηθεί», ανοίγοντας έτσι ο δρόμος για μία καταρχήν θετική προσέγγιση του ελληνικού ζητήματος στο Eurogroup της 20ής Μαρτίου.
Όπως δήλωσε ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος αργά την Τρίτη 7 Μαρτίου «Το ΔΝΤ πείσθηκε από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την Ελληνική πλευρά ότι δεν θα υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2018».Σε αυτό έχει βοηθήσει το γεγονός ότι για το 2016 το πλεόνασμα θα διαμορφωθεί τελικά πάνω από 3,5% του ΑΕΠ.
Ερωτηματικό παραμένει αν τελικά οι διαπραγματεύσεις συνεχιστούν και αύριο. Όμως αν κρίνει κανείς από τις δηλώσεις της κυρίας Ανίκα Μπράιτχαρντ, εκπροσώπου τύπου του Επιτρόπου Οικονομικών της Ε.Ε.κ. Πιέρ Μοσκοβισί, η οποία ουσιαστικά άναψε το πράσινο φως για παραμονή των θεσμών στην Ελλάδα προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, τότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι για πρώτη φορά δανειστές και ελληνική πλευρά είναι πολύ κοντά στο να υπάρξει τελικά η πολυπόθητη συμφωνία για να κλείσει η 2η αξιολόγηση. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που εκτιμούν ότι ο «διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» και ότι από τη μία στιγμή στην άλλη την αισιοδοξία μπορεί να διαδεχθεί η κατήφεια.
Και αυτό διότι σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα, «παραμένουν ανοικτά τα μέτρα του 2019 και μετά καθώς και τα αντίμετρα».
Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, «η τεχνική συμφωνία δεν θα περιλαμβάνει τα μέτρα και τα αντίμετρα για την περίοδο μετά το 2018».
Το ΔΝΤ αλλά πλέον και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί επιμένουν σε μέτρα €3,6 δισ. (2% του ΑΕΠ) για μετά το 2019, ενώ εξετάζεται τα αντίμετρα να αποφασιστούν στην τελική τους μορφή μέσω ενός μηχανισμού που αναμένεται να λειτουργήσει το καλοκαίρι του 2018, δηλαδή με τη λήξη του 3ου προγράμματος.
Πάντως, ως δεδομένα θεωρούνται η μείωση του αφορολόγητου και η οποία αναμένεται να ισχύσει για τα εισοδήματα του 2019 και μετά καθώς και η μείωση των συντάξεων η οποία μεταφέρεται σύμφωνα με τις πληροφορίες από το 2020 και μετά.
Στα αντίμετρα που προτείνει η κυβέρνηση (μείωση ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ κτλ.) οι δανειστές ζητούν να υπάρξει πάνω απ΄ όλα μείωση φορολογίας επιχειρήσεων, ενώ αντίθετα η κυβέρνηση επιμένει σε μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα.
Τέλος, ανοικτά παραμένουν τα θέματα των εργασιακών (συλλογικές συμβάσεις, ομαδικές απολύσεις κτλ.), ενώ φαίνεται να υπάρχει συμφωνία στο ζήτημα του εξωδικαστικού συμβιβασμού για χρέη σε τράπεζες και δημόσιο μετά τις αμοιβαίες υποχωρήσεις.
Kυβερνητικός αξιωματούχος που μετέχει της διαπραγμάτευσης, σε επικοινωνία που είχε με δημοσιογράφους, σημείωσε ότι
1. Υπάρχει, γενικά, μια αρκετά μεγάλη συμφωνία σε πολλά πράγματα, όπως και στη διαδικασία. Υπάρχει συμφωνία σε πολλά πράγματα και όλοι συμφωνούμε ότι υπάρχει αρκετή τεχνική δουλειά σε 5 – 6 ζητήματα. Συζητάμε και ποια θα είναι η κατάλληλη διαδικασία για να πάμε όσο το δυνατόν πιο καλά προετοιμασμένοι στις 20 Μαρτίου.
2. Είναι πιθανόν μέχρι της 20 Μαρτίου (Eurogroup) να υπάρχει Stuff Level Agreement (SLA). Θα έχει, σχεδόν, συμφωνηθεί.
3. H βελτίωση της απόδοσης το 2016 έχει κλείσει και κατά την άποψη του ΔΝΤ το δημοσιονομικό κομμάτι του SLA για το 2018 χωρίς μέτρα