«Η ατμόσφαιρα στη ρωσική κοινωνία είναι άσχημη αλλά παραδόξως όσο χειρότερη γίνεται η ζωή, τόσο καλύτερα έργα δημιουργούνται» είπε μιλώντας σε κοινό και δημοσιογράφους ο ρώσος σκηνοθέτης Βιτάλι Μάνσκι, τιμώμενο πρόσωπο του φετινού 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Ο Μάνσκι κάλυψε πολλά θέματα, από τη δουλειά του ως ντοκιμαντερίστας, ως τη ζωή, αλλά και το τι σημαίνει να είσαι δημιουργός σήμερα.
Ξεχωριστή θέση στη φιλμογραφία του Μάνσκι έχει το ντοκιμαντέρ που γύρισε για την Κούβα και τη Βόρεια Κορέα τα οποία προβάλλονται στο φεστιβάλ. Στα ελεγχόμενα από τις βορειοκορεάτικες αρχές γυρίσματα της ταινίας «Κάτω από τον ήλιο» (2015) ο δημιουργός και η ομάδα του έζησαν πολλές περιπέτειες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Ρωσία έλαβε τέσσερις επιστολές άρνησης για την προβολή της στα σινεμά από την Ρώσικη Ομοσπονδία η οποία θέλησε να υποστηρίξει την Β. Κορέα. Όταν τελικά δέχτηκαν, και πάλι, σε αρκετές περιοχές απαγορεύθηκε η προβολή της.
Ως διευθυντής του φεστιβάλ Artdocfest Μάνσκι βλέπει ετησίως πάνω από 90 ταινίες ρωσικής προέλευσης. «Οι περισσότεροι σκηνοθέτες ψάχνουν τρόπους για να επιβιώσουν σε μια κοινωνία στην οποία επικρατεί μεγάλη λογοκρισία για τα θέματα ελευθερίας, οπότε προσπαθούν να είναι μέρος του συστήματος» είπε. «Στην περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης οι κινηματογραφιστές έκαναν έργα ποιητικά ώστε να επιβιώσουν σε μια χώρα με έλλειψη ελευθερίας. Αν ήθελαν να κερδίσουν βραβεία, έπρεπε να κάνουν όσα θέλει το κόμμα. Το ίδιο γίνεται και σήμερα με το πονεμένο θέμα της Τσετσενίας. Δεν υπάρχουν ταινίες σχετικές με αυτό και το φοβερό είναι πως όσα έργα δημιουργούνται, έχουν το χέρι του Κρεμλίνου και της εξουσίας».
Καλωσορίζοντας τον ντοκιμαντερίστα, στο έργο του οποίου πραγματοποιεί αφιέρωμα η φετινή διοργάνωση, ο διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης, είπε χαρακτηριστικά: «Τιμή και επιτυχία για το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ είναι η παρουσία του Βιτάλι Μάνσκι, με το κοινό να γεμίζει ασφυκτικά τις αίθουσες στις προβολές των ταινιών του. Τον ευχαριστούμε από καρδιάς».