«Πυρά» κατά της Περιφέρειας Αττικής εξαπέλυσε η Πανελλήνια Ένωση Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας (ΠΕΜΗΝ), με αφορμή τη μη έκδοση νέων αδειών λειτουργίας. Κατά τη διάρκεια συνέντευξη Τύπου, το προεδρείο της Ένωσης άφησε υπονοούμενα ότι πίσω από την απραξία της Περιφέρειας κρύβονται τα συμφέροντα των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών και ξεκαθάρισε ότι θα προσφύγει νομικά για την αποκατάσταση της νομικότητας.
Σήμερα, στην Αττική λειτουργούν επτά Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας (ΜΗΝ), δηλαδή δομές Υγείας όπου εκτελούνται ιατρικές πράξεις υπό τοπική αναισθησία και άλλες 29 πανελλαδικά, καθώς από το 2011 είναι σε ισχύ σχετική νομοθεσία. Ωστόσο, σε εκκρεμμότητα παραμένουν 50 αιτήσεις για την αδειοδότηση ανάλογων δομών στην Αττική τον τελευταίο έναν χρόνο περίπου, ενώ πριν μια εβδομάδα εκδόθηκε μία σχετική άδεια από την Περιφέρεια Ηπείρου και δύο από την Περιφέρεια Δωδεκανήσου, σύμφωνα με την ΠΕΜΗΝ.
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Ένωσης, Γιώργος Χρονόπουλος, «εδώ και 15 μήνες η Περιφέρεια Αττικής δεν εκδίδει άδειες λειτουργίας για ημερήσιες μονάδες νοσηλείας. Το κενό αυτό αποδίδεται στα νομοθετικά κενά, καθώς εκκρέμμει η έκδοση σχετικών υπουργικών αποφάσεων για τις προδιαγραφές λειτουργίας και την τιμολόγηση των ιατρικών πράξεων. Επίσης, η Περιφέρεια επικαλείται τη λήξη της θητείας του Νομίατρου, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με την επικύρωση της άδειας».
Ο κ. Χρονόπουλος ανέφερε επίσης ότι σε συνάντηση που είχε η ΠΕΜΗΝ με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, διεφάνη η πρόθεση του τελευταίου να επιλυθεί το ζήτημα, ωστόσο το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) έχει ταχθεί προς το παρόν υπέρ της πιλοτικής αδειοδότησης των οφθαλμολογικών μονάδων ημερήσιας νοσηλείας. «Αυτό το σκεπτικό μόνο λογικό δε μπορεί να χαρακτηριστεί, αν σκεφτείτε ότι οι υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας εκδίδουν κανονικά άδειες για ΜΗΝ για χειρουργικά και άλλα περιστατικά. Έχουμε ζητήσει κατ’ επανάληση συνάντηση με την κυρία Δούρου για το θέμα αλλά δεν έχουμε καταφέρει να την δούμε ακόμα», είπε.
Ο αντιπρόεδρος της ΠΕΜΗΝ, Γιάννης Δατσέρης, συμπλήρωσε ότι πίσω από την περίεργη αυτή απραξία της Περιφέρειας Αττικής κρύβονται τα συμφέροντα των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών της Αθήνας. «Οι ΜΗΝ πληρούν όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας και δεν είναι τυχαίο ότι δικαιώθηκαν πρόσφατα από το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου είχαν προσφύγει εναντίον τους οι ιδιωτικές κλινικές. Εφόσον δεν μπορούμε να βγάλουμε άκρη με την Περιφέρεια Αττικής, ζητάμε να γίνεται η αδειοδότηση των ΜΗΝ από τους τοπικούς ιατρικούς συλλόγους, όπως γινόταν παλαιότερα, αφού αποτελούν δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας, όπως τα ιατρεία και τα διαγνωστικά κέντρα», εξήγησε.
Σε παρέμβασή του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, εξήγησε ότι «το 40-88% των επεμβάσεων στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο ανεπτυγμένο κόσμο γίνεται σήμερα σε Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας. Και αυτό διότι τέτοιες δομές μειώνουν το κόστος και τον χρόνο διαχείρισης των περιστατικών, τη διάρκεια της επέμβασης, αποφορτίζουν τα νοσοκομεία, μειώνεται ο κίνδυνος ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και οι δείκτες θνησιμότητας».
Σύμφωνα με τον κ. Δατσέρη η μεγαλύτερη εξοικονόμηση παρατηρείται στις οφθαλμολογικές επεμβάσεις, η οποία έχει υπολογιστεί στο 21,2% και ακολουθούν οι επεμβάσεις του πεπτικού συστήματος (11,8%), των νεοπλασμάτων (9,8%), του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος (9,6%) και η διαχείριση της εγκυμοσύνης και της λοχείας (9,3%).
Ο γενικός Γραμματέας της ΠΕΜΗΝ, Απόστολος Μανδρέκας πρόσθεσε ότι, πρόσφατη μελέτη που αφορούσε την Ελλάδα και έγινε από επιστημονική ομάδα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας έδειξε πως η ετήσια εξοικονόμηση δαπανών για το κράτος μπορεί να φτάσει και τα 225 εκατομμύρια ευρώ καθώς το νοσοκομειακό κόστος είναι 17-70% μικρότερο για τα χειρουργεία ημέρας συγκριτικά με τις αντίστοιχες επεμβάσεις που διεξάγονται με νοσηλεία. «Να διευκρινίσουμε ότι, οι ΜΗΝ δεν έχουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ για να επιβαρύνουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Πρόκειται για ιδιωτική δαπάνη υγείας που όμως αποφορτίζει το ΕΣΥ, αφήνοντας χώρο και χρόνο για την αντιμετώπιση πραγματικά επειγόντων και σοβαρών περιστατικών», είπε.
Τέλος, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχαήλ Βλασταράκος, τάχθηκε υπέρ της άποψη ο ΕΟΠΥΥ να κάνει συμβάσεις και με τις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας αφού «οι ασφαλισμένοι πληρώνουν ήδη αρκετές εισφορές και πρέπει να έχουν το δικαίωμα της επιλογής στην αντιμετώπιση του προβλήματος υγείας τους», τόνισε.