Δυσαρέσκεια για σειρά επιλογών των επονομαζόμενων «αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ φέρεται να υπάρχει – το τελευταίο χρονικό διάστημα – σε ανώτατα κλιμάκια της Αστυνομίας . Με τελευταία αφορμή το περιστατικό όπου οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο επτά αστυνομικοί της Δυτικής Αττικής μετά από καταγγελία 42χρονου Ρομά (είχε προσαχθεί ως ύποπτος για κλοπές) για κακοποίησή του.
Ηγετικά στελέχη της ΕΛ.ΑΣ εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους γιατί δεν ενημερώθηκαν ότι ο καταγγέλλων Ρομά είναι σεσημασμένος και απασχολεί τη δικαιοσύνη από το 1989 τουλάχιστον, για υποθέσεις κλοπών και ναρκωτικών. Καθώς και ότι άλλη φορά είχε προχωρήσει σε καταγγελία-πιθανόν για λόγους «αντιπερισπασμού» – σε βάρος αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ που ερευνούσε τη δράση του.
Ο εκνευρισμός των επιτελών της ΕΛ.ΑΣ έγινε μεγαλύτερος όταν ο εν λόγω δράστης συνελήφθη λίγες ώρες αργότερα για διάρρηξη κρεοπωλείου με λεία 200 ευρώ και για απειλές σε βάρος του ιδιοκτήτη του.
Πάντως, άλλα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ υποστήριζαν ότι «η έρευνα των «αδιάφθορων» ήταν σχετικά σωστή, κι ήταν ζητούμενο πώς ο Ρομά που είχε συλληφθεί για σοβαρό αδίκημα που διώκεται αυτεπάγγελτα, αφέθηκε ελεύθερος».
Ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ πάντως, αποδίδουν συνολικά στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ «υπερβάλλοντα ζήλο» στη διαχείριση αρκετών περιστατικών καθώς και «μηδαμινό ερευνητικό έργο ουσίας».
Επιτελικά στελέχη των διωκτικών αρχών καταλογίζουν στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων ότι αναλώνεται σε υποθέσεις μικρού ενδιαφέροντος με «συμπληρωματικές» δουλειές αστυνομικών ή υποθέσεις που συνιστούν υπηρεσιακές μικροπαραβάσεις αλλά όχι ουσιαστική διαφθορά των ενστόλων .
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες το Σωματείο Ειδικών Φρουρών Αττικής της ΕΛ.ΑΣ θα υποβάλει τις επόμενες ώρες ερώτημα στην ηγεσία του αστυνομικού σώματος σχετικά με τη δικαστική εξέλιξη ερευνών που έχει πραγματοποιήσει η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.. Καθώς φαίνεται ότι λόγω ανεπάρκειας στοιχείων κι «υπερβολών» πολλοί αστυνομικοί απαλλάσσονται.
Σημειώνεται ότι δυσφορία για έρευνες της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων είχαν εκφράσει και στελέχη της Δίωξης Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ όπως και άλλα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών. Τον Ιανουάριο του 2016 είχε σχηματισθεί φάκελος από τους «αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ με βάση καταγγελίες ιδιώτη ότι «έπεσε θύμα κυκλώματος ενός τραπεζικού, ενός φοροτεχνικού και πέντε υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών που του ζήτησαν μεγάλα χρηματικά ποσά για την εκταμίευση κονδυλίων 1.500.000 ευρώ που αφορούσαν χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ». Όμως υπήρξαν καταγγελίες ότι οι αστυνομικοί της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων έσπευσαν να υιοθετήσουν αίολες κατηγορίες και να επιδείξουν σκαιά συμπεριφορά εναντίον των στελεχών του Υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι απηλλάγησαν τελικώς από κάθε κατηγορία. Σημειώνεται ότι πριν από 1,5 χρόνο είχε αποφασισθεί η εκδίωξη του τότε προϊσταμένου της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ κ. Σταύρου Σταυρόπουλου που θεωρείται ότι είχε επιτυχημένο έργο. Αυτό φαίνεται να είχε συμβεί με αμφιλεγόμενα στατιστικά στοιχεία που είχαν παραδώσει στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ άλλοι αστυνομικοί της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων που θεωρούνται συνυπεύθυνοι για την αναφερόμενη σήμερα «παρακμή» της υπηρεσίας.
Από την άλλη πλευρά στελέχη της εν λόγω υπηρεσίας σημείωναν ότι «οι έρευνες τους είναι «τυποποιημένες» με βάσητις καταγγελίες, τις αναφορές ή τις εισαγγελικές παραγγελίες, ότι υπάρχει δικαστική επιστασία στο έργο τους και ότι εφαρμόζεται το «γράμμα του νόμου»».