Η παραγωγή παραποιημένων φυτοφαρμάκων κοστίζει στις επιχειρήσεις της ΕΕ 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.
Νέα μελέτη από το Γραφείο Εναρμόνισης της Εσωτερικής Αγοράς (ΓΕΕΑ-EUIPO), της μεγαλύτερης υπηρεσίας Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ, δείχνει ότι το 13,8% των νόμιμων εσόδων χάνεται κάθε χρόνο εξαιτίας της παραποίησης/απομίμησης των φυτοφαρμάκων στην ΕΕ των 28 χωρών. Αυτές οι χαμένες πωλήσεις μεταφράζονται, επίσης, σε 2.600 χαμένες θέσεις εργασίας σε ολόκληρο τον τομέα των φυτοφαρμάκων στην ΕΕ, καθώς οι νόμιμες επιχειρήσεις απασχολούν λιγότερα άτομα από αυτά που θα απασχολούσαν σε περίπτωση απουσίας της παραποίησης/απομίμησης.
Οταν οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της παραποίησης/απομίμησης των φυτοφαρμάκων ληφθούν υπόψη, συνολικά 11.700 θέσεις εργασίας χάνονται στην οικονομία της ΕΕ. Οσον αφορά τους φόρους και τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, η συνολική ετήσια απώλεια δημοσίων εσόδων, ως αποτέλεσμα των προϊόντων παραποίησης/απομίμησης σε αυτόν τον τομέα, σε όλη την ΕΕ των 28 χωρών, υπολογίζεται σε 238 εκατ. ευρώ.
Ο γενικός διευθυντής του EUIPO, κ. António Campinos, ανέφερε ότι «όπως έχει καταδείξει η σειρά των μελετών μας, η παραποίηση/απομίμηση μπορεί να επηρεάσει κάθε τομέα της οικονομίας, χωρίς εξαίρεση, όπως και τον τομέα των φυτοφαρμάκων, ο οποίος περιλαμβάνει έναν μεγάλο αριθμό μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Αυτή η μελέτη περιγράφει τον οικονομικό αντίκτυπο των απομιμήσεων στις πωλήσεις και την απασχόληση, καθώς και το πώς οι νόμιμοι παραγωγοί επηρεάζονται από την παρουσία των προϊόντων παραποίησης/απομίμησης στην αγορά».
Γερμανία: Ο μεγαλύτερος παραγωγός φυτοφαρμάκων στην ΕΕ είναι η Γερμανία, όπου ο ανάλογος τομέας είναι αξίας 4 δισ. Η έκθεση εκτιμά ότι η απομίμηση φυτοφαρμάκων κοστίζει στον γερμανικό μεταποιητικό τομέα 299 εκατ. κάθε έτος, με 500 χαμένες θέσεις εργασία.
Γαλλία: Ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός φυτοφαρμάκων στην Ευρώπη, αξίας 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, είναι η Γαλλία. Η μελέτη εκτιμά ότι ο τομέας των γαλλικών φυτοφαρμάκων χάνει περίπου 240 εκατομμύρια ευρώ από πωλήσεις, ενώ χάνονται 500 θέσεις εργασίας κάθε χρόνο εξαιτίας της παραποίησης.
Ιταλία: Η μελέτη εκτιμά ότι ο τομέας των φυτοφαρμάκων στην Ιταλία χάνει 185 εκατομμύρια ευρώ, καθώς επίσης και 270 θέσεις εργασίας ετησίως.
Ισπανία: Η μελέτη εκτιμά ότι 94 εκατομμύρια ευρώ χάνονται ετησίως στον τομέα των ισπανικών φυτοφαρμάκων, λόγω της παραποίησης/απομίμησης, με 200 θέσεις εργασίας χαμένες.
Ηνωμένο Βασίλειο: Το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, χάνει κάθε χρόνο στον τομέα των φυτοφαρμάκων συνολικά 76 εκατομμύρια ευρώ, με περίπου 200 χαμένες θέσεις εργασίας.
Σημειώνεται ότι ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) λειτουργεί από το 1988 και είναι ο αποκλειστικά αρμόδιος φορέας στην Ελλάδα για την κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών και την προστασία των δικαιωμάτων των βιομηχανικών σχεδίων. Σκοπός του ΟΒΙ είναι να συμβάλει στην τεχνολογική και βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας, παρέχοντας σημαντικές υπηρεσίες στον χώρο της βιομηχανικής ιδιοκτησίας.
Στις δραστηριότητές του περιλαμβάνεται και η παροχή τεχνολογικής πληροφόρησης, από Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας (ΔΕ) μέσα από διεθνείς βάσεις δεδομένων, στους περισσότερους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας. O OBI συνεργάζεται με άλλους ομοειδείς οργανισμούς διεθνώς, όπως το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EPO), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO) και το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO), για θέματα βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και εποπτεύεται από το αρμόδιο υπουργείο.
HeliosPlus