Οι γυναίκες που ακολουθούν συστηματικά τη μεσογειακή διατροφή, διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με ολλανδική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Cancer.
Τα τελευταία ευρήματα
Οι ερευνητές του Τμήματος Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, με επικεφαλής τον καθηγητή Πιτ Βαν ντεν Μπραντ, ανέλυσαν στοιχεία για 62.573 γυναίκες, 55-69 ετών σε ορίζοντα 20ετίας. Οι 3.354 απεβίωσαν λόγω καρκίνου του μαστού.
Οι επιστήμονες συσχέτισαν το είδος της διατροφής που έκαναν οι συμμετέχουσες με τον κίνδυνο θανάτου και διαπστωσαν ότι, η μεσογειακή διατροφή μείωνε έως και 40% τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού με αρνητικούς υποδοχείς οιστρογόνων. Πρόκειται για μια από τις πιο επικίνδυνες μορφές καρκίνου για τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ορμονοθεραπεία.
Η μείωση του κινδύνου ήταν μεγαλύτερη αν η μεσογειακή διατροφή περιελάμβανε αρκετούς ξηρούς καρπούς.
Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι, αν όλες οι γυναίκες έκαναν μεσογειακή διατροφή θα μπορούσαν να αποφευχθούν το 2,3% όλων των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού και σχεδόν το ένα τρίτο (32,4%) των μη ορμονο-ευαίσθητων καρκίνων του μαστού.
Η μεσογειακή διατροφή (που περιλαμβάνει πολλά φρούτα και λαχανικά, ελαιόλαδο, πλήρη δημητριακά και ξηρούς καρπούς, καθώς επίσης περιορισμένες ποσότητες κόκκινου κρέατος και γλυκών) είναι ήδη γνωστό ότι συντελεί στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και των εγκεφαλικών επεισοδίων, μεταξύ άλλων χρόνιων νοσημάτων.
Το 2016, μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η μεσογειακή διατροφή μειώνει επίσης τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου του μαστού.
Newsroom ΔΟΛ