Χωρίς παραδοσιακό κόμμα πίσω του, δίχως να έχει εκλεγεί ποτέ σε τίποτε και μόλις 39 ετών, εμφανίζεται τώρα φαβορί για την προεδρία της Γαλλίας. Επίτευγμα πρωτοφανές, που δεν οφείλεται όμως μόνο στο πολιτικό ταλέντο του Εμανουέλ Μακρόν. Η άνοδος του ανεξάρτητου, πρώην υπουργού Οικονομίας της αποτυχημένης σοσιαλιστικής κυβέρνησης Ολάντ χρωστάει πολλά στην αναπάντεχη καταβαράθρωση του δεξιού υποψηφίου.
Πνιγμένος κάτω από σκάνδαλο ολκής με τις πανάκριβες αργομισθίες της γυναίκας του, ο Φρανσουά Φιγιόν επιμένει να μην αποσύρεται, αν και φαίνεται καταδικασμένος πλέον στην τρίτη θέση, πίσω από την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν και τον «κεντρώο», «ούτε αριστερό ούτε δεξιό» ευρωπαϊστή Μακρόν. Η πρώτη πράξη στο γαλλικό προεκλογικό δράμα της περασμένης εβδομάδας συνοψίστηκε σε πέντε λέξεις: «Je ne me retirerai pas». «Δεν θα παραιτηθώ» δήλωσε ορθά – κοφτά ο Φιγιόν. Είχαν κυκλοφορήσει ευρέως φήμες ότι φεύγει από υποψήφιος υπέρ του πρώην πρωθυπουργού Αλέν Ζιπέ καθώς οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Η γαλλική Δικαιοσύνη έθεσε τη σύζυγό του Πενελόπ και τον ίδιο υπό επίσημη ανάκριση για το «Penelopegate». Το σκάνδαλο του ενός εκατομμυρίου ευρώ που φαίνεται πως εισέπραξε η γυναίκα του, διορισμένη βοηθός του στη Βουλή για 10 χρόνια, αν και κανένας δεν τη θυμάται να εργάζεται. Και την Παρασκευή το γαλλικό ΣΔΟΕ έκανε έφοδο για έρευνα στο σπίτι του ζεύγους, στο Παρίσι.
Εξήντα «βαριά ονόματα» της παράταξης έχουν ήδη αποσύρει τη στήριξή τους, ο Φιγιόν λέει πως «θα τον κρίνουν ο λαός και η κάλπη», όμως όλα δείχνουν πως δεν περνάει στον δεύτερο γύρο του Μαΐου.
Σε αντιστρόφως ανάλογο θριαμβευτικό κλίμα παρουσίασε, επιτέλους, το μανιφέστο του ο Μακρόν. Επιχειρώντας να αποστομώσει όσους υποστηρίζουν ότι η υποψηφιότητά του είναι «όλο στυλ και καθόλου ουσία», ο ηγέτης του νεοπαγούς κινήματος «En Marche!» (Εμπρός!) ανακοίνωσε φιλόδοξο πρόγραμμα, σχεδιασμένο να αρέσει και σε δεξιούς και σε αριστερούς ψηφοφόρους.

Προέλαση σοσιαλ-φιλελευθερισμού
Για «προέλαση του σοσιαλ-φιλελευθερισμού» μίλησε η εφημερίδα «Le Monde», επειδή ο Μακρόν τα συνδυάζει όλα. Είπε ότι θα καταργήσει τις ανισότητες στο συνταξιοδοτικό σύστημα, θα πωλήσει κυβερνητικά μερίδια σε μεγάλες επιχειρήσεις και θα μειώσει κατά ένα τρίτο τον αριθμό των βουλευτών και των δύο σωμάτων του Kοινοβουλίου.
Υπάρχουν φιλελεύθερα μέτρα όπως ιδιωτικοποιήσεις σε επιχειρήσεις εθνικού χαρακτήρα στις οποίες η κυβέρνηση της Γαλλίας κατέχει παραδοσιακά μεγάλα μερίδια. Ο Μακρόν είπε ότι θα πωλήσει μετοχές αξίας 10 δισ. ευρώ σε ομίλους στους οποίους το κράτος δεν κατέχει την πλειοψηφία. Τα χρήματα από την πώληση της κρατικής συμμετοχής σε επιχειρήσεις θα τοποθετηθούν σε ένα «Ταμείο για Επενδύσεις και Καινοτομία».
Ανακοίνωσε επίσης φορολογικές περικοπές, μείωση θέσεων εργασίας στο δημόσιο και εξομάλυνση στις μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων και εκείνων στον ιδιωτικό τομέα, με διατήρηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 62 χρόνια. Ο Φιγιόν θέλει να το αυξήσει στα 67 και η Λεπέν να το μειώσει.
Στα σοσιαλιστικά – αριστερά μέτρα που ανακοίνωσε περιλαμβάνονται αυξήσεις στα επιδόματα αναπηρίας και γήρατος κατά 100 ευρώ τον μήνα, και τιμωρία για εργοδότες που κάνουν κατάχρηση συμβάσεων ορισμένου χρόνου εκμεταλλευόμενοι τη μεγάλη ανάγκη των νέων για δουλειά.
Είπε επίσης πως θα δώσει μπόνους 15.000 ευρώ για τρία χρόνια σε εταιρείες που προσλαμβάνουν ανθρώπους από 200 υποβαθμισμένες περιοχές.
Α, σκοπεύει να μειώσει και τα μαθήματα στο Μπακαλορεά, τις εθνικές εξετάσεις για είσοδο των παιδιών στο πανεπιστήμιο που δημιουργήθηκαν επί Ναπολέοντα και κοστίζουν 1,5 δισ. ευρώ στο γαλλικό δημόσιο κάθε χρόνο.
Ζαν-Μαρκ Ντανιέλ: «Η Δεξιά καταρρέει σε αργή κίνηση»

«Αυτοκαταστροφή για τη γαλλική Δεξιά είναι πλέον η υποψηφιότητα Φιγιόν» λέει στο «Βήμα» ο Ζαν-Μαρκ Ντανιέλ, καθηγητής Πολιτικής Οικονοµίας στο Πανεπιστήµιο ESCP Europe στο Παρίσι και αρθρογράφος στην εφημερίδα «Les Echos».


«Βλέπουμε στην ουσία μια κατάρρευση σε αργή κίνηση. Φαβορί πριν από λίγες εβδομάδες, ο Φρανσουά Φιγιόν βυθίζεται κάθε ημέρα πιο βαθιά σε οικογενειακό σκάνδαλο διαφθοράς. Μετά τις αποκαλύψεις για τις πανάκριβες αργομισθίες της συζύγου και των παιδιών του.

Αντί να αναγνωρίσει τα γεγονότα και να παραιτηθεί, μιλάει για «συνωμοσίες της Αριστεράς», «μεροληψία της Δικαιοσύνης», «πολιτική δολοφονία» του και «πραξικόπημα» εναντίον του κόμματός του. Επιμένει ότι δεν θα εγκαταλείψει τη μάχη, παρά το γεγονός ότι το σκάνδαλο ερευνάται επισήμως από ανακριτές.

Αυτή η επιμονή έχει δύο συνέπειες: οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τώρα δεύτερο γύρο μεταξύ ακροδεξιάς Λεπέν και Μακρόν, που θα οδηγήσει τελικά στην εκλογή του νεαρού πρώην υπουργού Οικονομίας του Ολάντ. Μπροστά στη δημοσκοπική πτώση, η Δεξιά αρχίζει να διασπάται»
τονίζει ο Ντανιέλ.
Και συμπληρώνει: «Αυτή τη στιγμή δύο είναι τα φαβορί. Κατ’ αρχάς, η Λεπέν, η στήριξη της οποίας δεν πέφτει κάτω από 25%. Σε πρόσφατη, γνωστή πολιτική εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης την παρακολούθησαν 3,5 εκατομμύρια τηλεθεατές ενώ ο μέσος όρος του κοινού σπανίως ξεπερνάει τα 2,5 εκατ. Εμφανίζει πρόγραμμα σε 144 προτάσεις που για την οικονομία συνδυάζουν έξοδο από την ζώνη του ευρώ, αύξηση χαμηλών εισοδημάτων, μείωση φόρων και μέτρα προστατευτισμού. Αν και αυτά θα οδηγήσουν σε δολοφονικό πληθωρισμό, οι ψηφοφόροι της δεν φαίνεται να κλονίζονται.

Και βεβαίως, υπάρχει ο ανεξάρτητος Μακρόν. Είναι αυτός που στις αρχές Μαρτίου παρουσιάζεται νικητής των προεδρικών. Αποτέλεσμα, πολιτικοί του Κέντρου, όπως ο βετεράνος Φρανσουά Μπαϊρού, και της μετριοπαθούς Αριστεράς και Δεξιάς στηρίζουν πλέον ανοιχτά τη δική του υποψηφιότητα.

Αν και πρώην τραπεζίτης στους Ρότσιλντ, αυτοπαρουσιάζεται ως «προοδευτικός». Το πρόγραμμά του είναι πράγματι «ανάμεικτο». Σχεδιάζει μεταρρυθμίσεις στα επιδόματα ανεργίας και στο συνταξιοδοτικό, επανεκκίνηση της οικονομίας υπέρ των επιχειρήσεων, ιδιωτικοποιήσεις αξίας 10 δισ. ευρώ, μείωση φόρων και θέσεων εργασίας στο Δημόσιο»
καταλήγει ο συνομιλητής μας.

Μαριν Λεπεν: Νικήτρια στον πρώτο γύρο, χαμένη στον δεύτερο

Νικητής σε όλες τις δημοσκοπήσεις αυτής της εβδομάδας εμφανίζεται ο Μακρόν που φαίνεται να εκλέγεται άνετα πρόεδρος απέναντι στη Λεπέν στον δεύτερο γύρο της 7ης Μαΐου.

Τα γκάλοπ (αν θέλουμε να τα πιστέψουμε βέβαια) δίνουν πρώτη στον πρώτο γύρο (23 Απριλίου) την ακροδεξιά λαίλαπα Μαρίν. Δεύτερο τον Μακρόν και σταθερά τρίτο (με καθοδικές τάσεις) τον σκανδαλόπληκτο Φιγιόν.
Το Ινστιτούτο Ifop προβλέπει (για τον πρώτο γύρο) Λεπέν 26%, Μακρόν 23,5%, Φιγιόν 20,5%. Ακολουθεί ο Μπενουά Αμόν, υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, με 13% και ο Ζαν-Λικ Μελανσόν της ριζοσπαστικής Αριστεράς με 11%. Οι δυο τους συζητούν το ενδεχόμενο να κατεβάσει μόνο έναν υποψήφιο η Αριστερά αλλά προς το παρόν κανένας δεν φαίνεται πρόθυμος να αποσυρθεί υπέρ του άλλου.
Αλλη έρευνα (Figaro/LCI) δείχνει Λεπέν 27%, Μακρόν 25% και Φιγιόν 19% τον Απρίλιο, και Μακρόν πρόεδρο με 58% έναντι 42% για τη Λεπέν τον Μάιο. Τρίτο γκάλοπ (Odoxa/Dentsu-Consulting) δίνει στον Μακρόν ακόμα πιο συντριπτική νίκη στον δεύτερο γύρο, 61% έναντι 39% για τη Λεπέν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ