«Ελευθερία, ισότητα, αδελφοσύνη είναι οι βασικές αξίες της Γαλλίας. Οταν λέμε ισότητα, εννοούμε μεταξύ ανδρών και γυναικών, μεταξύ ανθρώπων που έχουν διαφορετική θρησκεία ή διαφορετική καταγωγή, ισότητα απέναντι στον νόμο» λέει η δασκάλα που διδάσκει γαλλικό πολιτισμό στους πρόσφυγες που πρόκειται να μετεγκατασταθούν σύντομα στη Γαλλία. Τα «μαθήματα προσανατολισμού», όπως ονομάζονται, πραγματοποιούνται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Οι πρόσφυγες που τα παρακολουθούσαν την Παρασκευή είχαν μια έκπληξη: την επίσκεψη του ίδιου του πρωθυπουργού της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ, συνοδευόμενου από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα. Ο κ. Μπερνάρ Καζνέβ, ο οποίος προτού αναλάβει πρωθυπουργός της Γαλλίας ήταν υπουργός Εσωτερικών και είχε κομβικό ρόλο στην ευρωπαϊκή υποστήριξη της Ελλάδας για το Προσφυγικό, απάντησε σε ερωτήσεις αποκλειστικά προς «Το Βήμα» για το θέμα αυτό. Τον συναντήσαμε στη γαλλική πρεσβεία την Παρασκευή το απόγευμα, λίγο πριν από την αναχώρησή του από την Αθήνα όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη.
Στα νησιά είναι εγκλωβισμένοι 15.000 πρόσφυγες και τώρα που ανοίγει ο καιρός αναμένεται να αυξηθούν. Τι πρέπει να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα;
«Γνωρίζουμε τις δυσκολίες και βρισκόμαστε στο πλευρό της Ελλάδας. Τι μπορούμε να κάνουμε; Πρώτον, να βεβαιωθούμε ότι δεν θα ξαναρχίσουν οι μεγάλες μεταναστευτικές ροές. Η συμφωνία με την Τουρκία που υπογράφηκε πριν από έναν χρόνο πρέπει να εφαρμόζεται επακριβώς. Δεύτερον, πρέπει να μειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τον χρόνο εξέτασης των αιτημάτων ασύλου και γι’ αυτόν τον λόγο η Γαλλία θέτει στη διάθεση της Ελλάδας πολυάριθμους ειδικευμένους δημοσίους υπαλλήλους για να στελεχώσουν τα hotspots προκειμένου να διεκπεραιώνονται στον συντομότερο δυνατόν χρόνο όσοι δικαιούνται άσυλο και μετεγκατάσταση. Τρίτον, είναι πολύ σημαντικό να τηρούνται οι δεσμεύσεις των κρατών-μελών όσον αφορά τη μετεγκατάσταση. Η Γαλλία τις τηρεί πλήρως».
Εχετε εμπιστοσύνη ότι η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας θα διατηρηθεί;
«Γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό, ο διάλογος με την Τουρκία πρέπει να συνεχιστεί και να εμβαθυνθεί. Πρέπει να κινητοποιήσουμε το σύνολο των δυνάμεων της ΕΕ.
Πώς θα εξαναγκάσουμε τα κράτη-μέλη που δεν δέχονται πρόσφυγες προς μετεγκατάσταση από την Ελλάδα και την Ιταλία να εκπληρώσουν την υποχρέωσή τους αυτή;
«Δεν μπορούμε να τα εξαναγκάσουμε αλλά να τα πείσουμε. Γι’ αυτό πρέπει να πολλαπλασιάσουμε τις πρωτοβουλίες. Οι υπουργοί Εσωτερικών των κρατών-μελών να συναντώνται τακτικά, οι υπουργοί των χωρών που τηρούν τις δεσμεύσεις τους να επισκέπτονται τους ομολόγους τους στις χώρες που δεν τις τηρούν. Πρόκειται για μια δουλειά την οποία πρέπει να προωθούμε μέρα με τη μέρα».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ