Οι μνηστήρες για τον πάγκο της Μπαρτσελόνα

Η επιστροφή στο Τσάμπιονς Λιγκ βρίσκει την Μπαρτσελόνα σε μια περίεργη κατάσταση. Στο πρωτάθλημα έχει γίνει η ανατροπή και η μάχη του τίτλου παίζεται πλέον στα ίσια.

Η επιστροφή στο Τσάμπιονς Λιγκ βρίσκει την Μπαρτσελόνα σε μια περίεργη κατάσταση. Στο πρωτάθλημα έχει γίνει η ανατροπή και η μάχη του τίτλου παίζεται πλέον στα ίσια. Αντίθετα, στο Τσάμπιονς Λιγκ οι Μπλαουγκράνα καλούνται να κάνουν την απόλυτη υπέρβαση προκειμένου να συνεχίσουν στην προημιτελική φάση. Και αυτό αφού καμία φορά στο παρελθόν δεν έχει ανατραπεί ένα σκορ όπως το 4-0.
Στη Ράμπλα, τον κεντρικό δρόμο της Βαρκελώνης που αποτελεί σημείο συνάντησης, θέλουν να ξεχάσουν το βράδυ της 14ης Φεβρουαρίου. Ο Αγιος Βαλεντίνος προτίμησε να δώσει χαρά στους Παριζιάνους που πανηγύρισαν το επιβλητικό 4-0 της Παρί Σεν Ζερμέν επί της Μπαρτσελόνα. Ενα σπουδαίο βράδυ για τον Βάσκο Ουνάι Εμερι και μια καταστροφική επίσκεψη στο Παρκ ντε Πρενς για τον Αστουριανό Λουίς Ενρίκε.
Ο τελευταίος αποτελεί ασφαλώς το πρόσωπο της εβδομάδας καθώς προγραμμάτισε τους τίτλους τέλους της παρουσίας του στο Καμπ Νου. Ο τεχνικός της Μπαρτσελόνα ανακοίνωσε μετά το 6-1 επί της Σπόρτινγκ Χιχόν ότι δεν θα ανανεώσει το συμβόλαιό του και με τη λήξη της αγωνιστικής περιόδου θα αποχωρήσει. «Αφήνω τη δουλειά γιατί έχω την ανάγκη να ξεκουραστώ και να αποβάλλω την πίεση. Ηταν τρία αξέχαστα χρόνια» είπε ο 46χρονος τεχνικός ο οποίος αναφέρθηκε και στο υπόλοιπο της σεζόν: «Απομένουν τρεις συναρπαστικοί μήνες. Είμαστε σε δύσκολη θέση, ειδικά στην Ευρώπη, όμως με τη βοήθεια όλων, και αν τα άστρα μας βοηθήσουν, ίσως επιστρέψουμε».
Ο Λουίς Ενρίκε έδειξε αποφασισμένος να δώσει τη μάχη στο διάστημα που ακολουθεί ως την αποχώρησή του. Ξέρει καλά πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανατρέψει το 4-0 κόντρα μάλιστα σε μια ομάδα που δείχνει να είναι σε πολύ καλή κατάσταση αυτή την περίοδο. Κυρίως ξέρει ότι έχει να αντιμετωπίσει έναν προπονητή που γνωρίζει πολύ καλά τον τρόπο να διαχειριστεί ανάλογες καταστάσεις. Ο Ουνάι Εμερι έχει δείξει στον πάγκο της Σεβίλλης πως έχει τον τρόπο να παίρνει τα αποτελέσματα που του δίνουν την πρόκριση στα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Πόσω μάλλον όταν έχει την ασφάλεια που του παρέχει η διαφορά τεσσάρων γκολ. Στα ισπανικά ΜΜΕ κορυφώνεται η αναφορά στους υποψήφιους μνηστήρες που θα αναλάβουν την τύχη της ομάδας από το καλοκαίρι.

Δύο ονόματα είναι γνωστά καθώς η θέση του προπονητή είχε απασχολήσει τον ισπανικό Τύπο τους τελευταίους μήνες. Ο Λουίς Ενρίκε είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο της αποχώρησής του από την Μπαρτσελόνα. Ο ίδιος παραδέχθηκε πως είχε συζητήσει κάτι τέτοιο με τους παίκτες το διάστημα της προετοιμασίας. Ο Χόρχε Σαμπάολι κάνει σπουδαία δουλειά στη Σεβίλλη, στην πρώτη του παρουσία σε πάγκο ευρωπαϊκού συλλόγου. Η ομάδα της Ανδαλουσίας ουσιαστικά διεκδικεί τον τίτλο στην Ισπανία καθώς είναι σε απόσταση αναπνοής από Μπαρτσελόνα και Ρεάλ, ενώ διεκδικεί την πρόκρισή της στην προημιτελική φάση του Τσάμπιονς Λγκ. Θυμίζουμε ότι στο πρώτο ματς, στο Σάντσες Πιθχουάν νίκησε 2-1 τη Λέστερ. Ο 57χρονος αργεντινός τεχνικός έκανε εξαιρετική δουλειά στην εθνική ομάδα της Χιλής την οποία οδήγησε το 2015 στην κατάκτηση του Κόπα Αμέρικα για πρώτη φορά στην ιστορία της. Σύμφωνα με κάποια ισπανικά ΜΜΕ, αυτός που κινεί τα νήματα για την πρόσληψη του Σαμπάολι είναι ο Λιονέλ Μέσι.

Ο αργεντινός τεχνικός έχει συμβόλαιο ως το 2018 με τη Σεβίλλη και για να μετακομίσει στο Καμπ Νου θα πρέπει η Μπαρτσελόνα να καταβάλει το ποσόν της ρήτρας που υπάρχει στο συμβόλαιό του και το οποίο αγγίζει το 1,5 εκατ. ευρώ.

Η δεύτερη γνωστή υποψηφιότητα είναι ο Ερνέστο Βαλβέρδε. Ο βάσκος τεχνικός κάνει σπουδαία δουλειά στην Αθλέτικ Μπιλμπάο από το 2013 και το όνομά του έχει αναφερθεί αρκετές φορές στον ισπανικό Τύπο. Σύμφωνα με τη «Marca», ο πρώην τεχνικός του Ολυμπιακού είναι το φαβορί για να πάρει τη δουλειά καθώς το συμβόλαιό του με την Μπιλμπάο λήγει το καλοκαίρι και ακόμα δεν έχει μπει σε διαδικασία ανανέωσης. Ο Βαλβέρδε είχε αγωνιστεί στο παρελθόν για δύο χρόνια στην Μπαρτσελόνα.
Κλοπ, Ουνθουέ, Κούμαν και Σακριστάν

Σύμφωνα με την καταλανική «Sport», μεταξύ των υποψηφίων είναι επίσης ο Γιούργκεν Κλοπ και ο συνεργάτης τού Λουίς Ενρίκε, ο Χουάν Κάρλος Ουνθουέ, που γνωρίζει πολύ καλά την κατάσταση που επικρατεί στα αποδυτήρια της ομάδας. Ο γερμανός τεχνικός πάντως δύσκολα μπορεί να αφήσει τη Λίβερπουλ, ενώ και η περίπτωση του Ουνθουέ δεν φαίνεται να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.Χωρίς αμφιβολία, ένα από τα κριτήρια που θα συζητήσει ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα Γιόζεπ Μαρία Μπαρτομέου θα είναι η γνώση που θα έχει ο υποψήφιος προπονητής σχετικά με την ομάδα. Και για αυτό τα ισπανικά ΜΜΕ τοποθετούν στη σχετική λίστα προπονητές που φόρεσαν στο παρελθόν τη φανέλα των Μπλαουγκράνα. Ετσι, εκτός από τον Βαλβέρδε, έχει γίνει αναφορά στον Ρόναλντ Κούμαν (πολύ καλή δουλειά εφέτος στην Εβερτον) αλλά και στον Εουσέμπιο Σακριστάν ο οποίος αγωνίστηκε στην Μπαρτσελόνα από το 1988 ως το 1995 ενώ πέρασε για λίγο και από τον πάγκο της δεύτερης ομάδας. Ο 53χρονος τεχνικός είναι τώρα στον πάγκο της Ρεάλ Σοσιεδάδ. Οσον αφορά τον 53χρονο Κούμαν, φόρεσε τη φανέλα της Μπαρτσελόνα από το 1989 ως το 1995.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.