«Τι γυρεύει η Ζωή στο «παζάρι» της Siemens;». Η απορία του πολύπειρου συνηγόρου υπεράσπισης που μειδιούσε όταν η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου, δήλωνε παράσταση Πολιτικής Αγωγής κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας για τα μαύρα ταμεία του γερμανικού κολοσσού αποδείχθηκε ότι είχε στόχο να αποδομήσει τις αγνές της προθέσεις. «Βρήκε βήμα για τα επόμενα δύο, αν όχι και τρία χρόνια, που θα διαρκέσει η δίκη» εξηγούσε ψιθυριστά, επιχειρώντας και πρόβλεψη: «Η παρουσία της Ζωής στην πολύκροτη δίκη θα της δώσει χροιά θεάματος, σόου».
Ακυρο το σωματείο
Ο συνήγορος, προφανώς εμπαθής απέναντι στην πολιτική περσόνα της τέως προέδρου της Βουλής, δεν της αναγνώρισε ένα βασικό χαρακτηριστικό: η κυρία Κωνσταντοπούλου ήταν συνεπής στο ραντεβού της με την Ιστορία, όταν εμφανίστηκε στις 9 το πρωί στο Εφετείο Αθηνών, έχοντας στο πλευρό συνεργάτες και φίλους από την «Πλεύση», με πλέον αναγνωρίσιμο τον ηθοποιό κ. Πασχάλη Τσαρούχα.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου εμφανίστηκε ως άλλη τιμωρός στη δίκη, απέναντι στον Θεόδωρο Τσουκάτο και στον Ηλία Γεωργίου, στον Ζαν-Κλοντ Οσβαλντ και στον Χάινριχ φον Πίρερ. Για να «υπερασπιστεί το Σύνταγμα και την ανεξάρτητη λειτουργία της Δικαιοσύνης», να «απαιτήσει λογοδοσία για το «σκάνδαλο των σκανδάλων»», να συμβάλει ώστε να μην περάσει η «συμπαιγνία Κυβέρνησης –Βουλής –Δικαιοσύνης για την αποσόβηση των ευθυνών της Siemens».
Το πρόβλημα είναι ότι το νομικό όχημα που επέλεξε έμεινε –προσωρινά τουλάχιστον –από λάστιχο. Το Ειρηνοδικείο Αθηνών απέρριψε την αίτηση για την ίδρυση του σωματείου «Δικαιοσύνη για όλους», μέσω του οποίου θα ξιφουλκούσε κατά της διαπλοκής από τα έδρανα της Πολιτικής Αγωγής. Οπως δήλωσε η ίδια στο δικαστήριο της Siemens, τη «Δικαιοσύνη για Ολους» την εμπνεύσθηκε όταν τον περασμένο Ιούλιο οι παλινωδίες με τη μη μετάφραση του παραπεμπτικού βουλεύματος στα γαλλικά και στα γερμανικά δεν επέτρεψαν στη δίκη να ξεκινήσει.
Η απόρριψη της στοίχισε. Στη λάβρα αντίδρασή της το μεσημέρι της Πέμπτης, η κυρία Κωνσταντοπούλου διοργάνωσε συνέντευξη Τύπου για να χαρακτηρίσει την απόφαση της Δικαιοσύνης «φασιστική» και να δηλώσει ότι η αποφασιστικότητά της δεν πρόκειται να καμφθεί: την προσεχή Δευτέρα 6 Μαρτίου, οπότε και έχει οριστεί η επόμενη δικάσιμος για τη Siemens, θα επιμείνει στον ρόλο της Πολιτικής Αγωγής.
«Θα τους χαλάσουμε τη σούπα» ξεκαθάρισε. «Οχι απλώς δεν θα πειθαρχήσουμε στη φασιστική απόφαση του Ειρηνοδικείου αλλά θα ασκήσουμε όλα τα προβλεπόμενα ένδικα μέσα και θα ζητήσουμε τον πειθαρχικό έλεγχο των υπευθύνων για την έκδοση της απόφασης».
Το «παράνομο» μυστικό
Πόλεμος. Τι κι αν τα μέτωπα είναι περισσότερα του ενός; Με θυμικό που δεν επέτρεπε να μείνει τίποτε όρθιο στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, όπου και η συνέντευξη Τύπου, η κυρία Κωνσταντοπούλου τοποθετήθηκε γενικότερα, εξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες για την απονομή Δικαιοσύνης στην εν λόγω δίκη, ενώ εκτίμησε ότι «κάποιοι έχουν συμφωνήσει, αν όχι να ρίξουν στα μαλακά, να απαλλάξουν από κάθε ποινική ευθύνη όσους εμπλέκονται στο σκάνδαλο Siemens»∙ το οποίο, ως γνωστόν, εκδικάζεται «στο χείλος της παραγραφής», «χωρίς να έχει γίνει γνωστή η αιτία της νέας αναβολής της δίκης».
Η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας αναφέρθηκε προφανώς στο «μυστικό» που όλοι οι παράγοντες της δίκης γνωρίζουν: στη σύνθεση του δικαστηρίου υπάρχει σύνεδρος που διατηρεί κουμπαριά με συνήγορο υπεράσπισης, γεγονός που την ώθησε να καταθέσει δήλωση αποχής από τη διαδικασία. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο ο πρόεδρος κ.
Ηλίας Γιαρένης παραδέχθηκε στις 24 Φεβρουαρίου ότι «
το δικαστήριο αδυνατεί να συγκροτηθεί».
Το λογύδριο, οι φωτογραφίες και η ομφαλοσκόπηση Στην –προβληματική είναι η αλήθεια –πρεμιέρα της δίκης, η κυρία Κωνσταντοπούλου διαπίστωσε το αυτονόητο και πανθομολογηθέν. Η αίθουσα που είχε οριστεί, όπως έχει συμβεί και σε άλλες μεγάλες δίκες, δεν ήταν κατάλληλη για να αντέξει την πολυπρόσωπη αυτή διαδικασία, με περισσότερους από 60 κατηγορουμένους και πλήθος συνηγόρων. Με λόγο καταγγελτικό επί παντός και επιθετικό προς όλους, η ίδια επέπληξε τη Δικαιοσύνη για τη χωροταξική απρέπεια, στηλίτευσε την απουσία αναπληρωτή στη διαδικασία, άφησε υπόνοιες για σκοπιμότητα παραγραφής αδικημάτων (σ.σ.: η οποία υφίσταται υπό τη μορφή κινδύνου για το κακούργημα του «ξεπλύματος», ως εκ του χρόνου που έχει παρέλθει από την ημερομηνία τέλεσής του). Μόνο ο κ. Δημήτρης Τσοβόλας, παρών υπό την ιδιότητα του ποινικολόγου, αποτόλμησε να σχολιάσει: «Δεν μπορεί να κάνει η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου τον εθνικό εισαγγελέα».
Η επικοινωνιακή κάλυψη πάντως ήταν άρτια. Το λογύδριο της Ζωής ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων απαθανατίστηκε σε βίντεο, για να δημοσιοποιηθεί αργότερα σε γνωστή ιστοσελίδα.
Συνοδοιπόρος της κυρίας Κωνσταντοπούλου διατύπωσε και αυτός το δριμύ κατηγορώ του για τα χάλια της Δικαιοσύνης, αυτή τη φορά στο facebook, με ανάρτηση φωτογραφίας και σχετικό σχόλιο.
Το γεγονός ότι μέσα στη δικαστική αίθουσα προδήλως απαγορεύεται τόσο η φωτογράφηση όσο και η βιντεοσκόπηση, δεν φάνηκε να απασχολεί κανέναν. Ο τελευταίος μάλιστα προέτρεψε «κάντε μου μήνυση για τη φωτογραφία. Εγώ τα φταίω όλα. Μαζί με τους υπόλοιπους Ελληνες».
Λεπτομέρειες. Το μείζον ήταν ότι η κυρία Κωνσταντοπούλου ήταν παρούσα. Ως αντίπαλον δέος στη διαφθορά. Είναι σαφές ότι θεωρεί εαυτήν συνώνυμη της κάθαρσης, της διαφάνειας, του ήθους. Και όποιος ενοχλείται από την παρουσία της, ή δεν συμμαχεί στο πλευρό της, αυτομολεί στο στρατόπεδο της διαπλοκής.
«Ποιοι και γιατί ενοχλούνται τόσο από τη Ζωή;» ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά ερωτήματα που έθεσε η ίδια στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε. Η ομφαλοσκόπηση, στο μεγαλείο της.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ