Μπερνάρ Καζνέβ: «Η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει τα μεταναστευτικά ζητήματα με αλληλεγγύη»

Οι πρόσφυγες που παρακολουθούσαν την Παρασκευή τα «μαθήματα προσανατολισμού», όπως ονομάζονται, και πραγματοποιούνται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, είχαν μια έκπληξη: την επίσκεψη του ίδιου του πρωθυπουργού της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ

Οι πρόσφυγες που παρακολουθούσαν την Παρασκευή τα «μαθήματα προσανατολισμού», όπως ονομάζονται, και πραγματοποιούνται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, είχαν μια έκπληξη: την επίσκεψη του ίδιου του πρωθυπουργού της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ, συνοδευόμενου από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα. Ο κ. Καζνέβ πραγματοποίησε την Παρασκευή επίσκεψη στην Αθήνα.
«Δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ανισότητες στη Γαλλία, όμως εργαζόμαστε για να τις μειώσουμε» παρενέβη ο κ. Καζνέβ. «Η αδελφοσύνη είναι αυτό που μας ενώνει όλους μαζί. Οφείλουμε να είμαστε αλληλέγγυοι, σαν μια οικογένεια. Το πρόγραμμα της μετεγκατάστασης αποτελεί ένα καλό παράδειγμα. Η Γαλλία είναι μια χώρα που έχει παράδοση στην υποδοχή προσφύγων. Είναι χώρα ανεκτική αλλά παράλληλα πολύ απαιτητική όσον αφορά τον σεβασμό προς τις αξίες της».
Στη συνέχεια ο γάλλος πρωθυπουργός χαιρέτισε και μίλησε λίγο με τον καθένα από τους 30-40 πρόσφυγες που βρίσκονταν στην αίθουσα –όλοι τους οικογένειες, πολλοί με μωρά να κοιμούνται σε καρότσια δίπλα τους.
Στη διπλανή αίθουσα γίνονταν μαθήματα γαλλικών σε άλλη ομάδα προσφύγων που θα μετεγκατασταθεί στη Γαλλία. «Για να ενταχθείτε στη χώρα πρέπει να μάθετε πολύ καλά γαλλικά. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους νεότερους» είπε στους πρόσφυγες ο κ. Καζνέβ.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρά το μηνιαίο ρεκόρ των 1.940 μετεγκαταστάσεων που σημειώθηκε τον Φεβρουάριο, «ο σημερινός ρυθμός μετεγκαταστάσεων υπολείπεται ακόμη κατά πολύ των προσδοκιών και είναι χαμηλότερος από τους στόχους που έθεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τουλάχιστον 3.000 μηνιαίες μετεγκαταστάσεις από την Ελλάδα. Συνολικά, έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα 9.610 από την Ελλάδα».
Η Επιτροπή θεωρεί ότι, με τον σημερινό ρυθμό, δεν είναι δυνατή η μετεγκατάσταση, ως τον Σεπτέμβριο του 2017, όλων των επιλέξιμων αιτούντων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και στην Ιταλία –παρά το γεγονός ότι αυτό είναι απολύτως εφικτό. «Μέχρι σήμερα, μόνο τρία κράτη-μέλη (Λουξεμβούργο, Μάλτα και Φινλανδία) βρίσκονται σε καλό δρόμο για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους όσον αφορά τόσο την Ιταλία όσο και την Ελλάδα, ενώ μερικά κράτη (Ουγγαρία, Αυστρία και Πολωνία) εξακολουθούν να αρνούνται οποιαδήποτε συμμετοχή στο πρόγραμμα και άλλα δέχονται να συμμετάσχουν, αλλά σε πολύ περιορισμένο βαθμό (Τσεχία, Βουλγαρία, Κροατία και Σλοβακία)» αναφέρει η Επιτροπή.
Ο κ. Καζνέβ, σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη στα «μαθήματα προσανατολισμού», τόνισε ότι «το 30% όσων προσφύγων μετεγκαταστάθηκαν από την Ελλάδα ήλθε στη Γαλλία. Το 2016 υποδεχθήκαμε κοντά στα 3.000 άτομα και στοχεύουμε στο να μετεγκαθιστούμε 400 άτομα τον μήνα από την Ελλάδα και την Ιταλία το 2017 –αυτό θα μας επιτρέψει να πετύχουμε τους στόχους». Ζήτησε την αναδιοργάνωση του συστήματος μετεγκατάστασης προκειμένου να μη σηκώνουν όλο το βάρος η Ελλάδα και η Ιταλία.
Σε ερώτηση του «Βήματος» για το τι κυρώσεις προτείνει να έχουν τα κράτη-μέλη που συνεργάζονται στη μετεγκατάσταση, ο κ. Καζνέβ απάντησε: «Η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίσει με εγωιστικές θέσεις. Πρέπει να αντιμετωπίσει τα μεταναστευτικά ζητήματα με αλληλεγγύη. Σε όσες χώρες αρνούνται να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους πρέπει να υπενθυμίσουμε τις ευθύνες τους. Πρέπει να ασκηθούν όλες οι δυνατές πιέσεις σε όλα τα ευρωπαϊκά επίπεδα, το Συμβούλιο, τα συμβούλια υπουργών, την Επιτροπή για να αναγκαστούν τα κράτη-μέλη να καταλάβουν ότι διαφορετικά καταλύεται η έννοια της αλληλεγγύης που είναι βασική στην ΕΕ».
Ο κ. Καζνέβ πρόσθεσε ότι έχει δεσμευθεί με τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ «να αυξήσουμε τη δύναμη της Frotex προκειμένου να διασφαλίσουμε τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Δεν θα μπορούμε να εξασφαλίζουμε την υποδοχή όσων χρήζουν προστασίας αν δεν υπάρχει έλεγχος στα σύνορα».
«Οι παράτυποι μετανάστες πρέπει να επιστρέφονται στις χώρες τους. Αναφέρομαι ιδίως σε όσους φθάνουν στην Ευρώπη από την Αφρική μέσω Λιβύης: το 60% δεν δικαιούται άσυλο και πρέπει να επιστραφούν στις χώρες καταγωγής τους, διαφορετικά δεν θα μπορούμε να εξασφαλίσουμε την υποδοχή όσων χρήζουν προστασίας. Πρέπει να εργαστούμε για να πετύχουμε καλές συμφωνίες επιστροφής».
Ο κ. Μουζάλας εξέφρασε τη συμφωνία του με «όλα τα μέτρα που μπορούν να διασφαλίσουν την ασφάλεια της Ευρώπης αλλά και την ασφάλεια των προσφύγων και μεταναστών. Συμφωνούμε (σ.σ.: με τον Καζνέβ) στη θέση ότι πρέπει να εκμηδενιστεί η παράνομη μετανάστευση, ενώ θα πρέπει αντίστοιχα να αυξηθεί η νόμιμη».
Ο κ. Δανιήλ Εσδράς, επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ελλάδα (ΔΟΜ), που διοργανώνει τα «μαθήματα προσανατολισμού», εξήγησε μιλώντας στο «Βήμα» ότι η κάθε χώρα στην οποία μετεγκαθίστανται πρόσφυγες καταρτίζει το πρόγραμμα των μαθημάτων που θα παρακολουθήσουν στην Ελλάδα. Η Γαλλία συγκεκριμένα τούς ομαδοποιεί ανάλογα με τη συγκεκριμένη πόλη ή περιοχή όπου θα μετεγκατασταθούν και τους παρέχει ειδικές πληροφορίες για τον τόπο που θα γίνει ο νέος τόπος κατοικίας τους.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.