Σε έναν διαρκή «πονοκέφαλο» για τις ελληνικές αστυνομικές αρχές αλλά και τις μυστικές υπηρεσίες εξελίσσεται η διέλευση από τη χώρα μας περισσότερων από 30 τούρκων στρατιωτικών και όχι μόνο που φέρεται να κατηγορούνται από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος τον περασμένο Ιούλιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής» η περίπτωση των δύο τούρκων νεαρών στρατιωτικών (από την ειδική ομάδα «υποβρύχιων επιθέσεων») που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στις 15 Φεβρουαρίου στον Εβρο, όπως και η προηγούμενη των οκτώ τούρκων στρατιωτικών που εντοπίστηκαν την επομένη του πραξικοπήματος αποτελούν ένα πολύ μικρό «τμήμα» των παρόμοιων «υποθέσεων» που έχουν κληθεί να διαχειριστούν η ΕΥΠ και άλλες ελληνικές Αρχές. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στη χώρα μας έχουν δώσει «παρών» και ύστερα αναχώρησαν για το εξωτερικό ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Πληροφοριών της τουρκικής αστυνομίας, τουλάχιστον τρεις στρατηγοί ξηράς, όπως και ιδιώτης που φέρεται ότι ήταν συγγενής του τούρκου πρωθυπουργού κ. Ερντογάν, με θητεία σε τουρκικό υπουργείο και επαφή με διπλωμάτες. Ωστόσο δεν υπήρξε περαιτέρω επιβεβαίωση.
Για τη διερεύνηση αυτών των περιστατικών έχουν κινητοποιηθεί το κλιμάκιο της ΕΥΠ στον Εβρο και το σύνολο των αρμόδιων υπηρεσιών στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Συχνές μάλιστα είναι οι μεταβάσεις στελεχών της ΕΥΠ στην παραμεθόριο περιοχή.
Οι έρευνες και η ανατροπή
Μεγάλο ζητούμενο λοιπόν των ελληνικών Αρχών είναι ο χειρισμός της παρουσίας τούρκων πραξικοπηματιών που φαίνεται τελικώς να κατέφθασαν μαζικώς στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο εγχείρημά τους στις 15 Ιουλίου 2016. Και αυτό παρότι μέχρι τώρα δινόταν η εικόνα «αποσπασματικών αφίξεων». Η διαφορά ωστόσο που διαπιστώνεται είναι ότι οι οκτώ στρατιωτικοί που εμφανίστηκαν αρχικά και οι δύο που παρουσιάστηκαν στα μέσα Φεβρουαρίου θέλησαν να υποβάλουν αιτήματα παροχής ασύλου, επισημοποιώντας την παραμονή τους στη χώρα μας και δημιουργώντας στις ελληνικές Αρχές ένα σύνθετο πρόβλημα σε πολιτικό, διπλωματικό, στρατιωτικό και δικαστικό επίπεδο. Στην περίπτωση των δύο τούρκων κομάντος το πρόβλημα πιθανόν να διογκώθηκε από την επιλογή της ηγεσίας της λεωφόρου Κατεχάκη να δημοσιοποιήσει την υποβολή ασύλου από τους αλλοδαπούς στρατιωτικούς μέσω άλλου ΜΜΕ. Και αυτό όταν πληροφορήθηκε ότι σχετικά στοιχεία διέθετε «Το Βήμα» που διερευνούσε τον τρόπο χειρισμού αυτού του ευαίσθητου θέματος. Σημειώνεται πάντως ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε προσφάτως η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» οι δύο τούρκοι κομάντος δεν συμμετείχαν –όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά –στην ομάδα των «48» πραξικοπηματιών που είχαν επιχειρήσει να δολοφονήσουν τον Ταγίπ Ερντογάν όταν έκανε διακοπές με την οικογένειά του στο θέρετρο Μαρμαρίς, στην επαρχία της Μούγλα. Οι δύο κατηγορούνταν για «περιφερειακές» ενέργειες στη διάρκεια του πραξικοπήματος. Αντιθέτως, οι τούρκοι πραξικοπηματίες που πέρασαν αφανώς από τη χώρα μας με προορισμό άλλες χώρες του εξωτερικού φαίνεται να είχαν διαφορετική «αντιμετώπιση» από τις ελληνικές υπηρεσίες. ΕΥΠ, ΕΛ.ΑΣ. και άλλες υπηρεσίες κλήθηκαν να συγκεντρώσουν πολλές, κρίσιμες πληροφορίες για τα τεκταινόμενα σε Ελλάδα και Τουρκία. Προτιμώντας να ζητήσουν άσυλο στις χώρες που ήταν τελικός προορισμός τους και όχι να «φορτώσουν» το σχετικό πρόβλημα στη χώρα μας.

Οι χειρισμοί και οι «αναχωρήσεις»
Σύμφωνα λοιπόν με πηγές σε Ελλάδα και εξωτερικό, στην περιοχή του Εβρου εμφανίστηκε τους τελευταίους μήνες ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Πληροφοριών (Istihbarat Daire Başkanlığı) της Γενικής Διεύθυνσης Ασφαλείας (Emniyet Genel Müdürlüğü) στην Κωνσταντινούπολη Ουφούκ Γκιούρσοϊ Γιαβούζ, ο οποίος έχει διαπιστωθεί ότι βρίσκεται στις ΗΠΑ, όπου και έχει ζητήσει άσυλο. Η σύζυγός του, ο 25χρονος γιος του και η 24χρονη κόρη του συνελήφθησαν αργότερα σε τουρκικό έδαφος, στην προσπάθειά τους να περάσουν στην Ελλάδα διασχίζοντας παράνομα τον Εβρο. Το όνομα του εν λόγω καταζητούμενου αξιωματικού περιλαμβάνεται σε μια αναφορά του 2008 του τότε επιτετραμμένου της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αγκυρα, όπου φέρεται να είχε παράσχει στην αμερικανική πλευρά στοιχεία για τη δράση του τουρκικού παρακρατικού δικτύoυ «Εργκενεκόν». Την αναφορά αυτή είχε αποκαλύψει το WikiLeaks.

Επιπλέον «παρών» σε ελληνικό έδαφος μετά το τουρκικό πραξικόπημα φέρεται να έχουν δώσει οι αναζητούμενοι από το καθεστώς Ερντογάν Νουμάν Γεντιγιλντίζ, Αλί Καλιοντζού, Μεχμέτ Νεΐλ Γιγκίτ και άλλοι. Ο πρώτος από αυτούς υπηρετούσε στο στρατηγείο της συμμαχικής Ταξιαρχίας Ταχείας Αντίδρασης Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEEBRIG) με έδρα τη Λάρισα και ένα διάστημα φέρεται να πέρασε σε τουρκικό έδαφος. Ο δεύτερος, Αλί Καλιοντζού, είχε δώσει τη διαταγή –σύμφωνα με τις αιτιάσεις του καθεστώτος Ερντογάν –να βγουν τα άρματα μάχης στην Αγκυρα και θεωρείται από τα πιο σημαντικά πρόσωπα στο «παζλ» του πραξικοπήματος. Παραμένει όμως άγνωστος ο τυχόν «χειρισμός» τους στο ελληνικό έδαφος. Ακόμη έχουν υπάρξει αναφορές –χωρίς επιβεβαίωση –για τυχόν διέλευση από τη χώρα μας του υποναυάρχου Μουσταφά Ζεκί Ουγουρλού που έχει ζητήσει άσυλο στις ΗΠΑ.
Ο «συγγενής του Ερντογάν»

Ενδεικτικό της τάσης παρουσίας στη χώρα μας τούρκων πραξικοπηματιών είναι ότι δύο ανώτατοι αξιωματικοί του τουρκικού ναυτικού, ο πρώην διοικητής της ναυτικής βάσης του Γκιλζούκ, υποναύαρχος Χερετίν Ιμρέν και ο πρώην διοικητής της Ομάδας Δράσης Νότου, αρχιπλοίαρχος Ναζμί Εκιτζί, είχαν συλληφθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο στην περιοχή της Τούζλα ενώ φέρεται να ετοιμάζονταν να διαφύγουν στη χώρα μας.


Οι ελληνικές υπηρεσίες έχουν εστιάσει το ενδιαφέρον τους στην αναφερόμενη εμφάνιση στη χώρα μας –με διέλευση από τον Εβρο ποταμό –ενός ατόμου που έφερε γνήσια ταξιδιωτικά έγγραφα και εμφανιζόταν συγγενής του Ταγίπ Ερντογάν και ο οποίος φέρεται να είχε σχέση με το πραξικόπημα του περασμένου καλοκαιριού. Το ζητούμενο είναι ότι άτομο με αυτά τα στοιχεία δεν εμφανιζόταν στη λίστα των καταζητουμένων από το τουρκικό καθεστώς και ούτε μπορούσε να γίνει αντιληπτό «πώς στράφηκε εναντίον του συγγενούς του». Σύμφωνα με πληροφορίες το συγκεκριμένο άτομο αναχώρησε για τις ΗΠΑ μέσω Αθηνών. Ομως γενικότερα για αυτή την περίπτωση τα στοιχεία είναι ασαφή. Παραμένει άγνωστο αν πρόκειται για απλή συνωνυμία, καθώς όλες οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ