Η μηνυτήρια αναφορά της Τράπεζας της Ελλάδος στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για το σκάνδαλο της Τράπεζας Αττικής την οποία δημοσίευσε η εφημερίδα μας προκάλεσε, μαθαίνω, μεγάλη αναστάτωση και άνοιξε μια «μαύρη τρύπα» για πολλούς. Πληροφορούμαι λοιπόν ότι ένας επιφανής, εκ των εμπλεκομένων στη μηνυτήρια αναφορά, διάβηκε την Παρασκευή τη μεγάλη πόρτα του κεντρικού τραπεζικού ιδρύματος της χώρας…
nnn
Και εκεί έβγαλε τον πόνο του και είπε τον καημό του: ότι αυτός ήταν μια χαρά επιχειρηματίας ως το 2014, τα είχε όλα τακτοποιημένα, αλλά τον έμπλεξαν τα «παλιόπαιδα» και τώρα κινδυνεύουν αυτός και ο γιος του με απόλυτη οικονομική καταστροφή…
nnn
Τον άκουγε ο συνομιλητής του και δεν πίστευε στα αφτιά του. Είπε κι άλλα που δεν τολμώ να σας τα μεταφέρω, γιατί δεν μπορώ να τα πιστέψω. Εκείνο που δύναμαι να σας πω μετά βεβαιότητος είναι πως το θέμα θα έχει συνέχεια, καθώς απ’ ό,τι φαίνεται θα αρχίσουν σιγά-σιγά να ανοίγουν στόματα. Η συνέχεια στο επόμενο φύλλο…

Μια χώρα στο μπαρμπούτι
Τελικά ο αριστερός φαίνεται πως έχει την μπλόφα στο αίμα του. Στο DNA του, πώς αλλιώς να σας το εξηγήσω καλύτερα. Θέλετε ένα παράδειγμα; Στενός συνεργάτης (πιο στενός δεν γίνεται) του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δηλώνει εξαγριωμένος με την τακτική του ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση και με τις μαξιμαλιστικές θέσεις που διατυπώνει η Ντέλια Βελκουλέσκου, μου ξεκαθάρισε πως «όλη η Ευρώπη ξέρει πως ο ΣΥΡΙΖΑ όταν διαπραγματεύεται, διαπραγματεύεται και δεν προσκυνά». Αυτό τού λένε να πει από το Μαξίμου, αυτό λέει…
nnn
Για να τεκμηριώσει μάλιστα τη θέση του, μου θύμισε το πρώτο εξάμηνο του 2015, λέγοντας πως «έπρεπε να κάνουμε χρεοστάσιο στο ΔΝΤ για να μαλακώσουν οι δανειστές και να ξεκινήσει η βεντέτα της Κριστίν Λαγκάρντ με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε». Οταν του είπα πως για το χρεοστάσιο γνωρίζω, αλλά δεν γνωρίζω για τη «βεντέτα» στην οποία αναφέρεται, με διαβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ κακίζει τη Γερμανία για την πορεία του προγράμματος και ότι θέλει να απεγκλωβιστεί από την ευρωζώνη…
nnn
Κατά την οπτική του το Ταμείο κάνει τα πάντα για να μη μετάσχει στο πρόγραμμα, προκειμένου να σταματήσει η Γερμανία να το χρησιμοποιεί σαν… μπαμπούλα για να εξουδετερώνει την πολιτική διαπραγμάτευση κυβέρνησης, ευρωζώνης και θεσμών. Οταν του ανέφερα πως η συλλογιστική του έχει μια πρωτοτυπία, εκείνος επέμεινε και μου ανταπάντησε ότι η Ντέλια κάνει τον βίο αβίωτο στους λοιπούς θεσμούς και ζητάει πράγματα πολύ πέραν των συμφωνηθέντων στο Eurogroup, κάτι που όπως μου δήλωσε γίνεται προκειμένου αργά ή γρήγορα το πράγμα να φτάσει στα άκρα και το ΔΝΤ να βγει από το ελληνικό πρόγραμμα.
nnn
Η αλήθεια είναι ότι όλα αυτά μού φάνηκαν περίεργα και όταν τον ρώτησα τι θα συμβεί στη χώρα αν αυτή η προσδοκία επιβεβαιωθεί «αργά και όχι γρήγορα», και ειδικά τι θα συμβεί τον Ιούλιο που θα έχουμε την υποχρέωση αποπληρωμής των ομολόγων της ΕΚΤ, εκείνος, χωρίς δισταγμό, μου απάντησε πως άπαντες γνωρίζουν πως «ο Τσίπρας δεν αστειεύεται» και ότι αυτό θα βαρύνει στις αποφάσεις των Ευρωπαίων. «Θα πάτε σε χρεοστάσιο και απέναντι στην ΕΚΤ;» τον ρώτησα ευθέως, για να πάρω την απάντηση: «Οχι, λεφτά υπάρχουν»! Οπως μου εξήγησε, ως και τον Ιούλιο χρειαζόμαστε για καθαρές πληρωμές τοκοχρεολυσίων 8 δισ. ευρώ περίπου, τα οποία θα βρεθούν με μια… «μικρή οικονομία» στις δημόσιες δαπάνες. «Τι θα γίνει αν τραβήξει και άλλο η αξιολόγηση και δεν έλθει η νέα δόση;» επέμεινα. «Ο Ντράγκι θα μας αφήσει να εκδώσουμε περισσότερα έντοκα» μου απάντησε.
nnn
Να ξεκαθαρίσω πως οι απόψεις αυτές δεν απηχούν τις θέσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης αλλά ορισμένων στο Μαξίμου. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης ξορκίζει τα σενάρια αυτά. «Δεν παίζουμε μπαρμπούτι» με τη χώρα, μου είπε συνεργάτης του Ευκλείδη Τσακαλώτου όταν του ζήτησα να σχολιάσει τις απόψεις του συντρόφου του. Οταν τον ρώτησα για το αν αρέσκονται στο να μπλοφάρουν, εκείνος μου απάντησε απλώς με ένα χαμόγελο.

Απέκτησαν και μιλιά…
Να ξέρετε ότι αυτό που απελευθερώνει τους διάφορους αντιρρησίες στη «γαλάζια» παράταξη δεν είναι τίποτε άλλο από την παρέλευση του 18μήνου από τη λίστα των εκλογών. Το προνόμιο του αρχηγού παύει αυτομάτως να υφίσταται, οπότε όλοι αυτοί κάνουν ό,τι θέλουν. Ηδη, μετά την παρέμβαση-«βόμβα» του Βαγγέλη Μεϊμαράκη προ ημερών, μαθαίνω ότι ετοιμάζονται πολλοί βουλευτές να μιλήσουν και να ζητήσουν να ψηφίσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ τα όποια θετικά αντίμετρα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή.
nnn
Στο παρασκήνιο υπάρχει μεγάλη γκρίνια από βουλευτές γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν συγκαλεί την ΚΟ και λένε ότι αποφασίζει με μια κλειστή ομάδα αποτελούμενη από μόνο πέντε πρόσωπα (τα περισσότερα εξωκοινοβουλευτικά), ενώ πολλά πυρά δέχεται και ο στενός του συνεργάτης Τάκης Θεοδωρικάκος. Προ ημερών έμαθα ότι ο «καραμανλικός» Γιώργος Βλάχος συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Κώστα Τσιάρα και ζήτησε να συνεδριάσουν τα όργανα, ενώ άλλοι, όπως η Κατερίνα Παπακώστα, δηλώνουν ευθέως ότι το κόμμα πρέπει να ψηφίσει τα αντίμετρα.
nnn
Το κλίμα ύστερα από πάρα πολύ καιρό είναι αρνητικό στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που τονίζουν ότι το κόμμα χάνει την επαφή με διάφορες κοινωνικές ομάδες και αναφέρονται συγκεκριμένα στους ταξιτζήδες που έχουν ξεσηκωθεί, στους δημοσίους υπαλλήλους αλλά και στους κτηνοτρόφους για την αρνητική στάση της ευρωομάδας της ΝΔ στο θέμα της φέτας. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη Πέμπτη στο καφενείο της Βουλής γνωστός συνδικαλιστής των ταξιτζήδων, παλαιό στέλεχος της ΝΔ, έλεγε ότι η παράταξή του κατέστρεψε τον κλάδο και ότι τώρα σε συνεννόηση με τους συριζαίους θα βάλει τα πράγματα σε τάξη και τους ταξιτζήδες να… ξαναγυρίσουν στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
nnn
Πήγε και έφυγε χωρίς να ανοίξει το στόμα του ο ταλαντούχος υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος στη Σύνοδο των σοσιαλιστών υπουργών Εργασίας. Τι πήγε αλήθεια να κάνει στο Παρίσι; Και να πεις ότι δεν είχε ενδιαφέρον η κουβέντα; Λιτότητα και κοινωνικά δικαιώματα. Ευτυχώς που ήταν παρούσα η Εύη Χριστοφιλοπούλου και έσωσε κάπως την κατάσταση.

Τι γίνεται στις τράπεζες
Δεν κομίζω γλαύκαν ες Αθήνας, καθώς υποθέτω ότι όλοι γνωρίζετε πως τούτο τον καιρό επικρατεί μέγας αναβρασμός στο τραπεζικό περιβάλλον. Και εξηγούμαι: Αναμένονται ανακατατάξεις και επανατοποθετήσεις τραπεζικών στελεχών στις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Εχουν ήδη γίνει πολλές αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια και αναμένονται, όπως μαθαίνω, και άλλες. Από αυτές τις αλλαγές αναβαθμίστηκαν σε αναπληρωτές διευθύνοντες σύμβουλοι κ.κ. Φιλάρετος, Θεοδωρίδης και Αρώνης της Alpha Bank. Γεγονός όμως που προκάλεσε, όπως μαθαίνω, την έντονη δυσαρέσκεια του οικονομικού διευθυντή της τράπεζας Βασίλη Ψάλτη. Ο τελευταίος ετοιμάζεται, όπως μου λένε, να αποχωρήσει από την τράπεζα επειδή θεωρεί εαυτόν αδικημένο. Επεται συνέχεια…
Ο… τσιπροφύλακας
Ξέρετε τι ήταν αυτό που ανέδειξε τις υποβόσκουσες εσωκομματικές συγκρούσεις στο κυβερνών κόμμα; Η αξιολόγηση και οι δυσκολίες της. Αδυσώπητη περιγράφεται, σας πληροφορώ, η αντιπαράθεση ανάμεσα στον «τσιπροφύλακα» Νίκο Παππά και στον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
nnn
Οι αλληλοκατηγορίες δεν έχουν τελειωμό. Ο μέχρι πρότινος ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου κατηγορεί τον υπουργό Οικονομικών ότι δεν κατάλαβε καν τι υπέγραψε στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου και ζητεί συνεχώς εξηγήσεις από τον Ευκλείδη.
nnn
Πιθανόν να αναρωτηθείτε γιατί τα κάνει όλα αυτά ο λεγόμενος «τσιπροφύλακας». Ε, είναι ηλίου φαεινότερον. Θέλει με κάθε τρόπο να ξανακερδίσει την εύνοια του αρχηγού και να ξαναγυρίσει στο Μέγαρο Μαξίμου. Γιατί πλέον ούτε στις «κλειστές» συσκέψεις δεν τον προσκαλούν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ