Επιμένουν οι δανειστές για μείωση του αφορολογήτου κάτω από τις 6.000 ευρώ

Με τη διαπραγμάτευση να έχει σκαλώσει στα μέτρα και τα αντίμετρα αλλά και στο δημοσιονομικό κενό του 2018,

Με τη διαπραγμάτευση να έχει σκαλώσει στα μέτρα και τα αντίμετρα αλλά και στο δημοσιονομικό κενό του 2018, το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να «σώσει» το αφορολόγητο στα επίπεδα των 7.000 ευρώ από 8.636 ευρώ που είναι σήμερα για άγαμους –έγγαμους χωρίς παιδιά, τη στιγμή μάλιστα που οι δανειστές και ιδιαίτερα το ΔΝΤ φαίνεται να μην κάνει πίσω από την απαίτησή του το αφορολόγητο να διαμορφωθεί κάτω από 6.000 ευρώ και συγκεκριμένα στο επίπεδο των 5.900 ευρώ.
Την ίδια στιγμή από το υπουργείο Οικονομικών διοχετεύουν την πληροφορία ότι πριν από το τέλος του 2018 δεν θα εφαρμοστεί κανένα νέο μέτρο στο σκέλος των φόρων και διαβεβαιώνουν αρμοδίως ότι οι δανειστές έχουν δεχθεί την ελληνική πρόταση οι αλλαγές στο αφορολόγητο να ισχύσουν από τα εισοδήματα του 2019 και μετά και στις συντάξεις από το 2020 και μετά.
Ολα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση ότι η οικονομία θα κινηθεί με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
Επιβολή νέων μέτρων
Ωστόσο, από τις έως τώρα διαπραγματεύσεις έχουν προκύψει συγκεκριμένα δεδομένα με κορυφαίο την απαίτηση του ΔΝΤ για επιβολή νέων μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 2% του ΑΕΠ της Ελλάδας.
Οι δανειστές φαίνεται να δέχονται την ελληνική πρόταση για μείωση του αφορολογήτου και την κατάργηση των φοροαπαλλαγών από το 2019 και συμφωνούν η μείωση των συντάξεων να πάει έναν χρόνο πίσω με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς και την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων.
Ωστόσο επιμένουν σε νέα μείωση της εθνικής σύνταξης και εκτιμούν ότι μέσα στο 2018 το δημοσιονομικό κενό που πρέπει να καλυφθεί είναι περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα επιμένουν για δραστικές αλλαγές στα εργασιακά, στις ομαδικές απολύσεις, στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και στην ενέργεια.
Από τη μεριά τους, οι έλληνες υπουργοί που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς έθεσαν στο τραπέζι του διαλόγου μια σειρά από αντίμετρα τα οποία σε πρώτη φάση φαίνεται να άκουσαν οι θεσμοί, χωρίς ωστόσο να εκδηλώσουν τις τελικές προθέσεις τους, δηλαδή αν τα δέχονται ή τα απορρίπτουν.
Οι προτάσεις
Στα ελληνικά αντίμετρα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα εξής: Μείωση του αφορολογήτου με πρόβλεψη για υψηλότερο αφορολόγητο για οικογένεια με προστατευόμενα παιδιά, μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35% – 40%, όχι οριζόντιο ψαλίδι στις συντάξεις αλλά ναι σε περικοπή μέρους της προσωπικής διαφοράς (όχι συνολικά της καταβαλλόμενης), αντισταθμιστικά μέτρα σε μειωμένες συντάξεις με έκτακτα βοηθήματα –δωρεάν φάρμακα κτλ., μείωση ΦΠΑ από 23% στο 13% για εστίαση, μείωση ΦΠΑ από το 13% στο 12% για φάρμακα, τρόφιμα και στο 6% για την ενέργεια κτλ. Οι δανειστές επιμένουν ότι το αφορολόγητο πρέπει να μειωθεί γενναία αν η κυβέρνηση δεν θέλει να βάλει μεγάλο ψαλίδι στο ύψος των συντάξεων (παλαιών και νέων).
Ενα από τα σενάρια που φαίνεται να επικρατεί είναι το ύψος του αφορολογήτου να πέσει στις 5.900 ευρώ από 8.636 που είναι σήμερα για όσους δεν έχουν παιδιά (άγαμοι ή έγγαμοι).
Τι σημαίνει όμως αυτό στην πράξη; Αν κάποιος για παράδειγμα έχει ετήσιο εισόδημα 7.000 ευρώ, με τη μείωση του αφορολογήτου θα δει τον ετήσιο φόρο του να εκτοξεύεται στα 242 ευρώ, ενώ αν έχει 8.000 ευρώ τότε ο παραπάνω φόρος θα ανέλθει σε 462 ευρώ.
Αν τελικά δεν υπάρξει πρόβλεψη για οικογένεια με παιδιά τότε έγγαμος με ένα παιδί και ετήσιο εισόδημα 8.863 ευρώ θα πληρώσει παραπάνω στην Εφορία 652 ευρώ ενώ αν πρόκειται για οικογένεια με δύο παιδιά ο φόρος θα ανέλθει σε περίπου 700 ευρώ. Αν όμως περάσει η ελληνική πρόταση για διακύμανση του αφορολογήτου ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων τότε οι οικογένειες με παιδιά θα υποστούν μικρότερες επιβαρύνσεις από τα παραπάνω παραδείγματα.
Αύξηση της φορολογίας θα προκύψει και από την κατάργηση της έκπτωσης 1,5% στη μηνιαία παρακράτηση φόρου σε μισθούς και συντάξεις. Σε ετήσια βάση η παραπάνω επιβάρυνση μπορεί να ξεπεράσει μόνο από αυτό το μέτρο και 50 ευρώ.

Ο εξωδικαστικός
Στον εξωδικαστικό συμβιβασμό εντάσσονται: μικρές, μεσαίες, μεγάλες και ατομικές επιχειρήσεις αλλά όχι οι επαγγελματίες. Η κυβέρνηση ζητεί να μπουν οφειλέτες με χρέη 20.000 ευρώ και άνω, ενώ οι δανειστές με 50.000 ευρώ και άνω. Παράλληλα, η κυβέρνηση διαφωνεί να μπουν στο κούρεμα χρεών ΦΠΑ και παρακρατούμενοι φόροι, ενώ οι δανειστές επιμένουν να μην υπάρχει καμία εξαίρεση.
Οι σκληρές απαιτήσεις του ΔΝΤ για μείωση των συντάξεων

Οσον αφορά τις συντάξεις, το ΔΝΤ ζητεί μέτρα 1,8 δισ. ευρώ με περικοπή της προσωπικής διαφοράς, τη μείωση της εθνικής σύνταξης έως και 30% (σήμερα 384 ευρώ με τη μείωση να πέσει στα 268 ευρώ με 20 έτη ασφάλισης) και τις αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων με νέα ποσοστά αναπλήρωσης.

Η ελληνική πλευρά φαίνεται ότι προτείνει να υπάρχει κλιμάκωση της μείωσης της προσωπικής διαφοράς ανάλογα με το ύψος της σύνταξης ως εξής: 10% της προσωπικής διαφοράς για συντάξεις από 650 ευρώ έως 800 ευρώ, 15% της προσωπικής διαφοράς για συντάξεις από 800 ευρώ έως 1.100 ευρώ, 20% της προσωπικής διαφοράς για συντάξεις άνω των 1.100 ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.