Τη διαφωνία του σε όσους προτείνουν λύσεις «τύπου οικιστικών πυκνώσεων και ιωδών πολυγώνων», αλλά και οριζόντιων αποχαρακτηρισμών δασικών εκτάσεων για να προχωρήσει η κύρωση των Δασικών Χαρτών, εξέφρασε της Πέμπτη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλης Αποστόλου.
Σχολιάζοντας το μείζον ζήτημα που έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα με την ανάρτηση Δασικών Χαρτών σε 33 περιοχές της χώρας, στους οποίους επιδοτούμενες εκτάσεις (νόμιμες και καταπατημένες) εμφανίζονται ως δασικές, και με αφορμή τις λύσεις που έχουν προταθεί (https://www.tovima.gr/society/article/?aid=862847) ο κ. Αποστόλου ήταν κατηγορηματικός. «Αν εφαρμοστούν τέτοιες λύσεις, τότε όχι μόνο κάθε χωράφι θα είναι και μια πύκνωση, οπότε θα υπάρχουν ολόκληρες περιοχές που δεν θα έχει μείνει δασικός χάρτης, αλλά και κάθε αποχαρακτηρισμός ενδέχεται να μεταβληθεί σε εργαλείο επιβράβευσης των καταπατητών γιατί δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός των εκχερσωμένων αγρών σε επιλέξιμες αγροτικές εκτάσεις και σε καταπατήσεις οικιστικού χαρακτήρα. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιηθεί ο αγροτικός χώρος ως πρόσχημα για να αποχαρακτηριστούν εκτάσεις που είναι πραγματικά δασικές».
Ο κίνδυνος να εξαιρεθούν δεκάδες χιλιάδες παραγωγοί από τις ενισχύσεις έχει προκαλέσει αναστάτωση στον αγροτικό κόσμο. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Αποστόλου υποστήριξε, μιλώντας την Πέμπτη με δημοσιογράφους, στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου, ότι εάν έως τις 30 Σεπτεμβρίου υπάρχουν κυρωμένοι δασικοί χάρτες, και με δεδομένο ότι έχουν λυθεί τα προβλήματα προλαβαίνει να καταβάλει τις ενισχύσεις. «Έχω μπροστά μου επτά μήνες. Μπορούν να γίνουν θαύματα», είπε χαρακτηριστικά.
Η διαδικασία για την εκπόνηση και κύρωση των Δασικών Χαρτών, όπως ανέφερε ο υπουργός «είναι μια αναγκαιότητα, είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση για ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος». Και πρόσθεσε: «Ασφαλώς και γνωρίζουμε τις επιπτώσεις που έχει η ανάρτηση των δασικών χαρτών στον αγροτικό χώρο, αφού αν χαρακτηρίσουν τις επιλέξιμες εκτάσεις ως δασικές θα υπάρξει πρόβλημα τόσο με τη καταβολή των ενισχύσεων, όσο και τη κυριότητα των εκτάσεων».
Σε κάθε περίπτωση, η έναρξη της περιόδου υποβολής των εφετινών δηλώσεων ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου) για τις επιδοτήσεις έχει οριστεί για τις 15 Μαρτίου και θα διαρκέσει έως και τις 15 Μαΐου. Μετά τις 15 Μαΐου και έως τις 9/6/2017 οι δηλώσεις θα μπορούν να υποβάλλονται με ποινή 1% την ημέρα.
Ο κ. Αποστόλου, παρουσίασε σήμερα και τις αλλαγές στο σύστημα υποβοήθησης της συλλογής των αιτήσεων ΟΣΔΕ 2017. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται:
1. Απλοποίηση της δωρεάν εφαρμογής της on line υποβολής από τους ίδιους τους δικαιούχους. Η χρήση της επεκτείνεται και σε όλες τις κατηγορίες των δικαιούχων συμπεριλαμβανομένων και των κτηνοτρόφων.
2. Δωρεάν υποβολή των αιτήσεων όσων παραγωγών δεν παρουσιάζουν καμία απολύτως μεταβολή σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με διαδικασία που θα ορίσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
Στο πλαίσιο της διαφάνειας, το κόστος για την υποβολή θα αναγράφεται στην αίτηση (ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής του παραγωγού).