Η Θεοπίστη Πέρκα (φωτογραφία) δεν είναι απλώς μια εντυπωσιακή ξανθιά με δυναμικό χαρακτήρα. Είναι φίλη του Αλέξη Τσίπρα, συμπαθής στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και σύντροφος αναπληρωτή υπουργού πρωτοκλασάτου υπουργείου. Η «Πέτη», όπως την προσφωνούν στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι στη Ριζοσπαστική Αριστερά από όταν ακόμη η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου πήγαινε στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού. Και θεωρείται εκ των κινητηρίων μοχλών του κόμματος στη Βόρεια Ελλάδα. Με σπουδές πολιτικού μηχανικού –συγκοινωνιολόγου, μέχρι πρότινος κατείχε τη θέση της γενικής γραμματέως Μεταφορών, από την οποία ωστόσο αποχώρησε λόγω, όπως μου λένε, διαφωνιών με τον Χρήστο Σπίρτζη, παλιό της συνεργάτη από τα συνδικαλιστικά του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
«Φρουρός» της δημόσιας περιουσίας

Αλλά η Πέτη δεν έμεινε χωρίς καρέκλα. Ανέλαβε προ ημερών τη θέση του παραιτηθέντος γενικού γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας στο υπουργείο Οικονομικών Νίκου Ματζάκου. Ο Ματζάκος, φίλος του Τρύφωνα Αλεξιάδη και υπηρεσιακό στέλεχος του υπουργείου, παραιτήθηκε αιφνιδίως, χωρίς να ξέρει κανένας τον λόγο παρά μόνο η πολιτική του προϊσταμένη Κατερίνα Παπανάτσιου. Η τοποθέτηση της Πέτης στην εν λόγω Γραμματεία δεν είναι καθόλου τυχαία. Η κυρία Πέρκα είναι η βασική συντάκτρια του πορίσματος ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική και ως πρώην συντονίστρια του τμήματος Χωρικού Σχεδιασμού και Υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ «έχει άποψη» για τη δημόσια περιουσία και την αξιοποίησή της. Δεν ξέρω εάν η νέα γενική γραμματέας θα ανοίξει τα χαρτιά της με νέα μέτωπα με τους καναδούς επενδυτές της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές αλλά, όπως μου λένε κάποιοι φίλοι της από την Κουμουνδούρου, η Πέτη «θα ασκεί και κεντρικό έλεγχο στο νέο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων με εντολή Μαξίμου». Εάν αυτά είναι αλήθεια ή όχι θα φανούν στο κοντινό μέλλον.


Η Task Force «μας μάρανε»

Επειδή «hard power» δεν έχουμε και «soft power» θέλουμε, ο Νίκος Κοτζιάς αποφάσισε να μας αιφνιδιάσει με άλλη μία πρωτοβουλία του. Αποφάσισε μαθαίνω να συστήσει Task Force με σκοπό τη δημιουργία Διεθνούς Γραμματείας των κρατών με μεγάλη πολιτισμική ιστορία (10 Great Civilizations – GC10) και στη συνέχεια την πραγματοποίηση Διεθνούς Διάσκεψης για τη σημασία των αρχαίων πολιτισμών την εποχή της παγκοσμιοποίησης. Οι 10 χώρες είναι οι Αίγυπτος, Βολιβία, Ελλάδα, Ινδία, Ιράκ, Ιράν, Ιταλία, Κίνα, Μεξικό, Περού. Η αρχική ιδέα να χωρέσει κάπου το Ισραήλ απερρίφθη, για ευνόητους λόγους… Να πρόκειται άραγε για άλλη μια φαραωνική σύλληψη του υπουργού Εξωτερικών που φαίνεται ότι ζηλεύει την τάση που είχε και ο Γιώργος Παπανδρέου για τέτοιες πρωτοβουλίες; Θα δείξει… Πάντως, στη 10μελή ομάδα εργασίας, πέραν του ξεπροβάλλοντος παντού Χρήστου Μπότζιου, πρέσβεως εκ προσωπικοτήτων και ανθρώπου της απόλυτης εμπιστοσύνης Κοτζιά, δεν κατάφερε να βρει θέση ούτε ένας πανεπιστημιακός με σχέση με τον παγκόσμιο πολιτισμό. Αντιθέτως, θέση βρήκαν διάφοροι και διάφορες ειδικοί σύμβουλοι υπουργών και υφυπουργών, προφανώς για να δικαιολογήσουν τον χρόνο και τις αμοιβές τους. Τουλάχιστον, η ομάδα εργασίας είναι μη αμειβόμενη…
Μια… stealth προμήθεια

Ενα από γνωστά πουλάκια της οδού Ηρώδου Αττικού μού είπε, χωρίς μάλιστα να έχει την παραμικρή επιφύλαξη, ότι στο Μέγαρο Μαξίμου ακούν για προμήθεια των F-35 και αδιαφορούν. Το ίδιο αδιαφορούν και στην Κουμουνδούρου, λέγοντας ότι τέτοια προμήθεια ουδέποτε πρόκειται να κάνει η χώρα μας (τουλάχιστον όσο είναι Πρωθυπουργός ο Αλ. Τσίπρας). Τα χαρακτηρίζουν μάλιστα ως μια… «stealth επιθυμία ορισμένων στην κυβέρνηση» (δηλαδή «αόρατη επιθυμία»). Αυτό δεν το κρύβω με προβλημάτισε και άρχισα να ψάχνω. Εμαθα, λοιπόν, ότι στον προϋπολογισμό δεν υπάρχει κανένα κονδύλι που να παραπέμπει σε αγορά αυτών των 5ης γενιάς αμερικανικών αεροσκαφών. Αντιθέτως, υπάρχει πρόβλεψη (κονδύλι) για την αναβάθμιση των F-16, που αποτελούσε και πάγιο αίτημα της Πολεμικής Αεροπορίας…
nnn
Εμαθα επίσης ότι οι πρόσφατες αλλαγές στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής (με την είσοδο κυρίως των δημοσιογράφων της «Αυγής» Νίκου Φίλη και Γ. Κυρίτση) δεν είναι καθόλου τυχαίες. Ο Νίκος Φίλης ετοίμαζε ερώτηση προς τον Πάνο Καμμένο για την προμήθεια των F-35 (από πού θα εξευρεθούν τα χρήματα, ρωτούσε), πλην όμως η ερώτηση αυτή ουδέποτε έφθασε στην Ολομέλεια επειδή… διέρρευσε. Ο δε Κυρίτσης είχε επισκεφθεί όταν ήταν στρατιωτικός συντάκτης τις εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας εταιρείας στο Ντάλας του Τέξας και έλεγε σε «πηγαδάκι» στη Βουλή ότι δεν υπάρχει προβλεπόμενο κονδύλι για αγορά τέτοιων αεροσκαφών. Ο Πάνος Καμμένος θα πείτε; Ο οποίος στήριξε το θέμα, αποκαλύπτοντας παράλληλα και την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την αγορά τους; Μαθαίνω ότι απλώς εστάλη έγγραφο με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση ζητούσε προσφορές για την αγορά 20 F-35. Πέραν τούτου ουδέν. Μα, θα πείτε, πώς δημιουργήθηκε τέτοιο ζήτημα; Μου λένε ότι οι εδώ εκπρόσωποι της αμερικανικής εταιρείας έκαναν σωρεία προτάσεων στους δικούς μας τα τελευταία πέντε χρόνια. Το ενδιαφέρον όμως για την απόκτησή τους εκδηλώθηκε όταν ανακοινώθηκε ότι η Τουρκία θα παραλάβει αυτά τα αεροσκάφη ενωρίτερα απ’ ό,τι είχε προγραμματισθεί, δηλαδή εντός του 2018. Οταν έγινε γνωστή η πληροφορία, οι δικοί μας εδώ επιχείρησαν να πείσουν τον τότε πρόεδρο Ομπάμα (που επισκεπτόταν την Αθήνα) είτε να καθυστερήσει την παράδοση των αεροσκαφών στην Τουρκία είτε να μας προμηθεύσει 20 αεροσκάφη με τη μέθοδο του… leasing.

Ποιοι λένε τζάμπα μαγκιές

Παρ΄ολίγον παρεξήγηση στη γαλάζια παράταξη όταν ο έως τώρα λιγομίλητος Ευ. Μεϊμαράκης έκανε λόγο, σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους περί «τζάμπα μαγκιών» για αυτούς που δεν πρόκειται να ψηφίσουν τα μέτρα. Το είπε αυτό και αποχώρησε και άφησε να πλανάται στην ατμόσφαιρα το ερώτημα ποιον εννοούσε ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ ότι είναι «τζάμπα μάγκας»; Ορισμένοι αμέσως το εξέλαβαν ως «άδειασμα» προς τον Κυρ. Μητσοτάκη λόγω των «αδιάφορων σχέσεων που έχουν μεταξύ τους» και κυρίως λόγω της θέσης του (που είναι και η επίσημη θέση της ΝΔ) ότι θα καταψηφίσει τα μέτρα που θα συμφωνηθούν με τους Θεσμούς στο πλαίσιο της Β΄αξιολόγησης. Ο κ. Μητσοτάκης όταν το έμαθε δεν φάνηκε να δυσανασχετεί. Ενας από τους στενούς του συνεργάτες του με διαβεβαίωσε ότι δεν τον απασχολεί το ζήτημα, αφού ο κ. Μειμαράκης δεν τα είπε για τον Πρόεδρο του κόμματος, αλλά για τον Μάκη Βορίδη, ο οποίος είχε βγει το πρωί σε ραδιοφωνικό σταθμό και κάτι είπε περί τούτου.

***

Για να επιβεβαιώσω την είδηση μίλησα με τον «Βαγγέλα»: «Ναι, τον Βορίδη εννοούσα και κανέναν άλλον. Είναι λαϊκιστής», μου είπε μόλις σήκωσε το τηλέφωνο. Εδωσε και κάποιο χαρακτηρισμό για τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ που δεν σας τον μεταφέρω και φάνηκε ότι τον ενόχλησε η φράση του κ. Βορίδη ότι το καλοκαίρι του 2015 η ΝΔ ψήφισε τα μέτρα. Εξήγησε ότι το 2015 (όταν ηγείτο της ΝΔ) η παράταξη ψήφισε συμφωνία και όχι μέτρα και τότε εισηγητής ήταν ο Κ. Χατζηδάκης και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ο Κυρ. Μητσοτάκης. Μάλιστα υπενθύμισε ότι είχε προειδοποιήσει τον Αλ. Τσίπρα ότι εάν δεν σχηματίσει ειδική ομάδα διαπραγματευτών, αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για τα όποια μέτρα ληφθούν από τους Θεσμούς, τα οποία και δεν πρόκειται η ΝΔ να ψηφίσει.

HeliosPlus