Η σχέση της ελληνικής πολιτικής με τον χρόνο δεν είναι η καλύτερη.
Διαχρονικά έχει διαπιστωθεί ότι η έννοια του χρόνου είναι σχετική και ότι ο ελληνικός πολιτικός χρόνος απέχει πολύ του πραγματικού.
Αίσθηση επείγοντος δεν υφίσταται, αντιθέτως επικρατούν δόγματα βραδυπορίας και καθυστερήσεων.
Στην Αριστερά είναι παροιμιώδης η σχέση με τον χρόνο, αποτέλεσμα της φοιτητικής εκδοχής των πολιτικών πραγμάτων και μετεξέλιξη του ακαδημαϊκού τέταρτου.
Στην μεταπολίτευση το ΠαΣοΚ έδωσε τη δική του διάσταση στην έννοια του πολιτικού χρόνου. Οι παλαιότεροι έχουν να λένε για την «ώρα ΠαΣοΚ».
Ωστόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει αξεπέραστη, δημιουργεί ξεχωριστή μοναδική σχολή.
Η αναβολή και η καθυστέρηση έχουν αναχθεί σε εργαλεία και μέσα πολιτικής επικράτησης και εξουθένωσης των αντιπάλων, χωρίς καμία αίσθηση των συνεπειών για την χώρα και την οικονομία της.
Όσοι παρακολουθούν τα ελληνικά πράγματα απορούν πραγματικά για την απώλεια της αίσθησης του χρόνου.
Η χώρα χάνει συνεχώς δυνάμεις, δυνατότητες και ευκαιρίες και μαζί φορτώνεται βάρη και υπερβάλλον κόστος ακριβώς επειδή δεν εκπληρώνει στην ώρα της τις υποχρεώσεις της.
Στην παρούσα φάση η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός εξαντλούν τα χρονικά περιθώρια χωρίς να αντιλαμβάνονται την επιδείνωση των διεθνών συνθηκών.
Διατηρούν την δική τους ανάγνωση και αξιολόγηση των συνθηκών και ερμηνεύουν τις εξελίξεις κατά τις επιθυμίες τους, παρότι τα σημάδια παραπέμπουν σε αλλα.
Οι επερχόμενες εξελίξεις στην Ευρώπη κατά πάσα βεβαιότητα δεν οδηγούν σε ευνοϊκότερες συνθήκες για την Ελλάδα.
Το προφανές επιβάλλει επιτάχυνση των αποφάσεων και ασφάλιση έναντι των κινδύνων που θα αναδειχθούν μετά τις εκλογές στην Ολλανδία, την Γαλλία και αργότερα το φθινόπωρο στη Γερμανία.
Όλοι αντιλαμβάνονται ότι οι συνθήκες για το ελληνικό πρόβλημα θα χειροτερέψουν στους επόμενους μήνες.
Λαθεύουν ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του αν πιστεύουν ότι έχουν χρόνο στη διάθεση τους.
Η ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ελευθέρωνε την χωρά, θα επέτρεπε στην οικονομία να εκμεταλλευθεί το επερχόμενο ισχυρό τουριστικό ρεύμα και να διαμορφωθούν πολύ καλύτερες συνθήκες για το φθινόπωρο, όταν θα χρειαστούν δυνάμεις και επιχειρήματα για την επόμενη κρίσιμη διαπραγμάτευση με τη νέα γερμανική κυβέρνηση.
«Φείδου χρόνου» έλεγαν οι αρχαίοι πρόγονοι μας και οι πιο πρόσφατοι «μην αναβάλλεις για αύριο ότι μπορείς να κάνεις σήμερα».
Ας εμπιστευθούν την αρχαία Σοφία και τις λαϊκές εμπειρίες όσοι διατηρούν ακόμη την «ώρα ΣΥΡΙΖΑ».