Μια ψηφιακή ματιά στις πόλεις του κοντινού μέλλοντος

«Η απομακρυσμένη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας έχει γλιτώσει τα σπίτια από την ακαταστασία που προκαλούν τα διάσπαρτα καλώδια. Οι πρίζες έχουν δώσει τη θέση τους σε υποσταθμούς τοποθετημένους στην οροφή κάθε δωματίου, οι οποίοι εφοδιάζουν εξ αποστάσεως κάθε συσκευή με ενέργεια μέσα στο δωμάτιο. Αυτή η λύση έχει κάνει το σπίτι ένα μέρος πιο ασφαλές για την οικογένεια, ειδικά για τα παιδιά».

«Η απομακρυσμένη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας έχει γλιτώσει τα σπίτια από την ακαταστασία που προκαλούν τα διάσπαρτα καλώδια. Οι πρίζες έχουν δώσει τη θέση τους σε υποσταθμούς τοποθετημένους στην οροφή κάθε δωματίου, οι οποίοι εφοδιάζουν εξ αποστάσεως κάθε συσκευή με ενέργεια μέσα στο δωμάτιο. Αυτή η λύση έχει κάνει το σπίτι ένα μέρος πιο ασφαλές για την οικογένεια, ειδικά για τα παιδιά».
Ετσι οραματίζεται ένα «έξυπνο» διαμέρισμα στην Ουάσιγκτον του 2050 η Olga Podgornaja, η οποία μοιράστηκε αυτή την πρόβλεψή της για το μέλλον μέσω του προγράμματος «Γη 2050».
Πρόκειται για μια πρωτότυπη πρωτοβουλία της Kaspersky Lab, παγκόσμιας εταιρείας ψηφιακής ασφάλειας. Με αφορμή τα 20 χρόνια της στην αγορά, η εταιρεία επιχειρεί να οραματιστεί πώς θα φαίνεται ο κόσμος στο σχετικά εγγύς μέλλον με στόχο να προετοιμαστεί καλύτερα για τις προκλήσεις που αυτό θα φέρει σε τεχνολογικό, επιστημονικό και κοινωνικό επίπεδο.
Σε αυτή την προσπάθεια η εταιρεία συνεργάστηκε με «μελλοντολόγους», όπως ο Ian Pearson, προσθέτοντας το όραμα για το μέλλον των δικών της ερευνητών και επικοινώνησε με καλλιτέχνες και επιστήμονες, με σκοπό να αναπτύξει μια ρεαλιστική εικόνα για το μέλλον.
Διαμορφώνοντας το μέλλον

Μέσα από την ιστοσελίδα του προγράμματος, οι χρήστες μπορούν να διαμορφώσουν το δικό τους όραμα για το μέλλον, μελετώντας πάνω από 200 προβλέψεις, ενώ καλούνται επίσης να υποβάλουν και τις δικές τους προβλέψεις, οι οποίες προστίθενται στην ιστοσελίδα.
«Ολες οι προβλέψεις που μπορείτε να βρείτε στο «Γη 2050» θα μπορούσαν να αποτελούν πραγματικότητα σε μόλις δύο δεκαετίες. Δεν είναι μόνο μια δημιουργική άσκηση για εμάς. Για τα τελευταία 20 χρόνια, οι ειδικοί της Kaspersky Lab αγωνίζονται με το ψηφιακό έγκλημα και έχουν δει τις απειλές να εξελίσσονται σε αυτό το διάστημα. Ως εκ τούτου, είναι σε θέση να μοιραστούν τις γνώσεις και την εμπειρία τους και –σε πολλές περιπτώσεις –να ενθαρρύνουν τους χρήστες να ασχοληθούν πιο σχολαστικά με την ασφάλεια των τεχνολογιών του μέλλοντος» δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος Τεχνολογικής Ερευνας της εταιρείας, κ. Andrey Lavrentyev.
Οπως εξήγησε, παρά το γεγονός ότι εφευρέσεις όπως τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, οι έξυπνες υποδομές, η δυνατότητα κοινής χρήσης ιατρικών δεδομένων μεταξύ ιατρών παγκοσμίως, μπορούν να είναι εκπληκτικές, συγχρόνως μπορούν να κρύβουν απειλές.
Υπάρχουν λοιπόν πολλά ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις. Αν οι ζωές όλων είναι ψηφιοποιημένες, πώς χειριζόμαστε την προστασία της ιδιωτικής ζωής; Αν οι άνθρωποι έχουν όλες τις συσκευές τους εμφυτευμένες στο εσωτερικό τους και τα δεδομένα τους στο cloud, πώς θα προστατεύσουμε τα δεδομένα; Πόσο γρήγορα κινείται η βιομηχανία ώστε να παρέχει λύσεις ασφάλειας που θα προσαρμόζονται στις συνήθειες των πελατών, ασχέτως από το ποια συσκευή χρησιμοποιούν;

Μια ματιά 360° στις πόλεις του 2050

Το πρότζεκτ «Γη 2050» περιλαμβάνει ήδη προβλέψεις για 80 πόλεις ανά τον κόσμο, οι οποίες παρουσιάζονται μόλις οι χρήστες τις επιλέξουν επάνω στον χάρτη. Η ιστοσελίδα χωρίζεται σε τρεις χρονικές κατηγορίες: 2030, 2040 και 2050, με την κάθε μία από αυτές να περιέχει προβλέψεις από ανθρώπους που είναι αναγνωρισμένοι ειδικοί στους τομείς τους.
Μάλιστα, δεν περιορίζονται σε γραπτές προβλέψεις, αλλά υπάρχουν και δώδεκα πανοράματα πόλεων με δυνατότητα προβολής VR, καθώς και εικόνες διαφόρων αντικειμένων από το μέλλον.


Λιμάνια για διαστρικά ταξίδια

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο τρόπος που οραματίζεται τη Βαρκελώνη του 2050 ο ρώσος καλλιτέχνης Anton Vodogreev. Μια πόλη πραγματικά βγαλμένη από ταινία φαντασίας, με πανύψηλα κτίρια, φουτουριστικά οχήματα και «λιμάνια» για διαστημικά ταξίδια. Πολλοί κάτοικοι είναι πια ανδροειδή, αλλά υπάρχουν και νέα πλάσματα, γενετικά σχεδιασμένα και συναρμολογημένα μέσα σε εργαστήρια. Αρκετά από αυτά έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν ικανοποιητικά με τους ανθρώπους, με ένα μέρος της «ευφυΐας» τους να στηρίζεται στο cloud. Με τα περισσότερα γύρω τους να συμβαίνουν εικονικά, οι άνθρωποι περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στατικοί ή καθισμένοι, αλληλεπιδρώντας μόνο σε εικονικούς κόσμους.
Στην ιστοσελίδα του προγράμματος «Γη 2050» υπάρχει ακόμη ειδική φόρμα σχολίων που επιτρέπει στους επισκέπτες να προσθέτουν τις δικές τους ιδέες στο portal. Αυτές θα δημοσιευθούν από τη στιγμή που έχουν περάσει από επανεξέταση της συντακτικής ομάδας. Εκεί μπορούν να συζητήσουν τις υπάρχουσες προβλέψεις, αλλά και να συμβάλουν με τις δικές τους.

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.