Τα φοιτητικά τους χρόνια θυμούνται στην Αθήνα οι Ντέλια Βελκουλέσου (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM). Κυριολεκτώ και δεν αστειεύομαι. Πράκτοράς μου που τους επισκέφθηκε χθες το πρωί στην αίθουσα Thalia (Θάλεια) στο υπόγειο του Hilton τούς βρήκε σκυμμένους πάνω από laptops και ντάνες χαρτιών να εξετάζουν νούμερα και να γράφουν και να σβήνουν όλη την ώρα. Εμοιαζαν με τα «γκρουπ μελέτης» που κάνουν οι φοιτητές στα πανεπιστήμια του εξωτερικού προκειμένου να προετοιμαστούν για τις εξετάσεις τους ή όταν συγγράφουν εργασίες.
nnn
Αλλά και ενδυματολογικά ήταν σαν φοιτητές. Ειδικά ο γηραιός της παρέας Φραντσέσκο Ντρούντι, ο οποίος φορούσε ένα κίτρινο πουλοβεράκι και ένα γκρι παντελόνι, σαν να ετοιμαζόταν για αγώνα γκολφ. Η Ντέλια Βελκουλέσκου υιοθέτησε… navy look, καθώς φορούσε ένα μπλε παντελόνι και μια ναυτική ελαφριά μακρυμάνικη μπλούζα σαν να ετοιμαζόταν για weekend στο Hampton Island.


Ο τόπος του εγκλήματος

Πάντως, η θέα από το υπόγειο του Hilton δεν τους ευνόησε, καθώς αν και η αίθουσα συσκέψεων έχει μπροστά της την πισίνα του ξενοδοχείου αυτή για λόγους συντήρησης είναι άδεια. Αυτό δεν φαίνεται πως έκαμψε το ηθικό των θεσμών που από τις 10.30 το πρωί ως και τις 2.30 το μεσημέρι έγραφαν ασταμάτητα τα κείμενα που αργότερα το απόγευμα διαπραγματεύθηκαν με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Χουλιαράκη προκειμένου να υπάρξει μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο. Αυτά τα κείμενα έχουν τη σημασία τους. Είναι η συμφωνία! Μια λεπτομέρεια. Η διεύθυνση του Hilton έχει περιβάλει την άδεια πισίνα με μια λευκή-κόκκινη κορδέλα προκειμένου να αποτρέψει ατυχήματα (κυρίως ενοίκων που έχουν πιει κανένα ποτηράκι και μπορεί να επιχειρήσουν κανένα μακροβούτι στο μπετόν). Αυτή η κορδέλα παραπέμπει στις κορδέλες σήμανσης που βάζει η αστυνομία στον τόπο του εγκλήματος. Τυχαίο θα μου πείτε…
Οταν ζεσταίνεις την καρέκλα του αρχηγού

Είθισται σε εκδηλώσεις που γίνονται με προσκεκλημένους αρχηγούς κομμάτων να υπάρχουν δύο-τρεις «κολλητοί» του αρχηγού οι οποίοι προσέρχονται πολύ νωρίτερα με αποστολή να «ζεστάνουν» τη θέση του αρχηγού έως ότου έρθει. Ο λόγος που γίνεται αυτό το τέχνασμα (άγνωστο στους κοινούς θνητούς) είναι για να αποτρέπεται η παρείσφρηση πολιτικών που δεν συμπαθεί ο αρχηγός δίπλα του. Λόγω απειρίας ή άγνοιας τέτοια μεθόδευση δεν έγινε στην παρουσίαση του βιβλίου «Χωρίς γραβάτα» στη Στοά του Βιβλίου, όπου θα προσερχόταν ο Κυρ. Μητσοτάκης. Τα δύο «γαλάζια» στελέχη Β. Κικίλιας και Κύρα Κάπη αντί να φροντίσουν πού θα καθίσει ο κ. Μητσοτάκης και να μην καθίσει δίπλα σε κάποιον που δεν συμπαθούσε βρέθηκαν στην είσοδο της Στοάς για να τον υποδεχθούν. Μου κάνει εντύπωση η στάση της Κύρας Κάπη, γιατί, όπως πρόσεξα στο παρελθόν, δεν αφήνει κανέναν να είναι δίπλα στον κ. Μητσοτάκη. Θέλει να τον εμφανίζει μόνο του και μισεί τα λεγόμενα «κεφαλάκια». Μάλιστα μια φορά σε εκδήλωση την άκουσα να φωνάζει στον δύστυχο Γιάννη Τραγάκη να φύγει μακριά από τον πρόεδρο, γιατί καταστρέφει την… εικόνα.
nnn
Αυτή τη φορά όμως η Κύρα την πάτησε. Γιατί όντως καθυστέρησε ο κ. Μητσοτάκης και του βρήκαν θέση δίπλα στην Αννα Διαμαντοπούλου. Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν δυσανασχέτησε με τη «γειτόνισσά» του στην παρουσίαση βιβλίου, αλλά αυτό καθόλου δεν άρεσε της Αννας: «Ελεος με τον Μητσοτάκη» είπε χαμογελώντας. Την άκουσε όμως η Σοφία Βούλτεψη, η οποία πήρε πρωτοβουλία να οργανώσει ολόκληρη επιχείρηση ώστε η κυρία Διαμαντοπούλου να καθίσει πιο πίσω, μακριά από τον κ. Μητσοτάκη, για να μη φαίνονται στα τηλεοπτικά πλάνα ότι κάθονται μαζί. Η εικόνα ήταν ενδιαφέρουσα. Από δεξιά της Αννας καθόταν στην αρχή ο κ. Μητσοτάκης, από αριστερά της ο κ. Κικίλιας και ήταν αυτό που λέμε «μια ωραία ατμόσφαιρα». Αφήστε που η Αννα είχε τα νεύρα της. Με το που μπήκε στην αίθουσα όρμησε προς το μέρος της ο Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος μάλιστα τη φίλησε στο μάγουλο. Το «φιλί Μανιάτη» το έπιασαν τα φλας των φωτογράφων, οπότε ο πρώην υπουργός του ΠαΣοΚ γυρίζει ενοχλημένος και τους λέει: «Σταματήστε πια με τις φωτογραφίες»!


Η Λυδία φροντίζει αυτούς που… πεινούν

Ηταν η πρώτη της συνέντευξη Τύπου από τότε που ανέλαβε εξωκοινοβουλευτική υπουργός Πολιτισμού και η Λυδία Κονιόρδου δεν άλλαξε καθόλου τις ενδυματολογικές της προτιμήσεις. Φορούσε μαύρο φόρεμα με διπλή κόκκινη εσάρπα που έπεφτε χαριτωμένα στον ώμο της, πιθανόν για να θυμίζει ότι προέρχεται από τις αρχαιοελληνικές τραγωδίες. Είχε βεβαίως άγχος και το έδειχνε, αλλά στην ουσία δεν είπε και τίποτε το συνταρακτικό για τον πολιτισμό. Το μόνο που τόνισε είναι ότι αρχή του υπουργείου της είναι η «διατήρηση της συνέχειας». Και εξήγγειλε επιχορηγήσεις στο ελεύθερο θέατρο, από εδώ και πέρα όμως. Να σημειώσω ότι οι επιχορηγήσεις είχαν σταματήσει από το 2011 και η υπουργός εξήγγειλε επιχορηγήσεις μόνο από το 2017. Για τα έξι χρόνια όμως των «νεκρών» επιχορηγήσεων τι θα γίνει; Οταν ρωτήθηκε, απέφυγε να απαντήσει ή μάλλον είπε «φροντίζουμε αυτούς που πεινάνε τώρα». Και έμειναν οι πάντες κόκαλο. Κυρίως ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος που χρόνια έχει να λάβει επιχορήγηση.

Η μπούργκα της Ελενας

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελενα Κουντουρά εμφανίζεται με μπούργκα. Οσες φορές επισκέφθηκε αραβικές χώρες (όπως προσφάτως τη Σαουδική Αραβία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας) φοράει πάντοτε μπούργκα: «Θέλω μ΄αυτό τον τρόπο να δείξω σεβασμό και να τιμήσω τα έθιμα του τόπου όπου επισκέπτομαι. Οπως εγώ απαιτώ να τιμούν οι ξένοι τα ήθη και τα έθιμα της πατρίδας μου, έτσι τα τιμώ και εγώ. Αλλωστε και η Ολγα Κεφαλογιάννη φορούσε μαντίλα όταν επισκεπτόταν αραβικές χώρες», έλεγε. Και το ερώτημα; Πού βρήκε την μπούργκα; Την έφερε μαζί της από την Ελλάδα ή την αγόρασε από τη Σαουδική Αραβία; Και ιδού τι απάντησε: «Μας την παραχώρησε η πρεσβεία μας. Εμένα δεν μου έδωσε γιατί είχα την παλιά που έφερα μαζί μου». Για την ιστορία σας αναφέρω ότι η Ελενα ενοχλείται όταν την ρωτούν για την μπούργκα.

Κάποιοι ήρθαν από τα παλιά

Στην εκδήλωση της Βουλής για τα 70 χρόνια από την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου, πρόσεξα κάποιες παλιές προσωπικότητες που δεν άφησαν και τόσο καλές εικόνες από τον κοινοβουλευτικό τους βίο. Για παράδειγμα ο Τέλης Παυλίδης (αυτός που κουνούσε το δάχτυλο), η Τσαμπίκα Ιατρίδου (που έφυγε από τη ΝΔ, πήγε στους ΑΝΕΛ, τσακώθηκε με τον Πάνο Καμμένο και επέστρεψε στη ΝΔ), καθώς και ο Γιάννης Βαληνάκης, από τους «κολλητούς» του Κ. Καραμανλή, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών

HeliosPlus