Με δύο ταινίες μπροστά του βρίσκεται αυτή την εποχή ο Γιώργος Λάνθιμος, υποψήφιος εφέτος για το Οσκαρ σεναρίου γραμμένου κατευθείαν για την οθόνη για τον «Αστακό» μαζί με τον Ευθύμη Φιλίππου.
Το «The killing of a sacred dear» (Ο σκοτωμός ενός ιερού ελαφιού) σε σενάριο και πάλι Λάνθιμου –Φιλίππου είναι σχεδόν έτοιμο και βρίσκεται στην διαδικασία του post production (στις αίθουσες θα διανεμηθεί μέσα στο 2017). Πρόκειται για την ιστορία μιας ακόμη δυσλειτουργικής οικογένειας και έχει διάσημα ονόματα στο καστ: Νικόλ Κίντμαν, Κόλιν Φάρελ (πρωταγωνιστής στον «Αστακό»), Αλίσια Σίλβερστοουν.
Είναι πολύ πιθανόν το «The killing of a sacred dear» να είναι μια από τις ταινίες που θα διαγωνιστούν εφέτος στις Κάννες για τον Χρυσό Φοίνικα. Από το ίδιο δηλαδή φεστιβάλ απ’ όπου ξεκίνησε η διεθνής πορεία του Γιώργου Λάνθιμου με τον «Κυνόδοντα» το 2009. Θυμίζουμε ότι και ο «Αστακός» έκανε το πρώτο βήμα στις Κάννες κερδίζοντας μάλιστα το βραβείο της επιτροπής το 2015.
Το ενδιαφέρον με το «Favourite» (Το φαβορί), την ταινία που ο Λάνθιμος αυτή την εποχή ετοιμάζει για να γυρίσει είναι ότι ο ίδιος δεν συμμετέχει στο σενάριο μαζί με τον Ευθύμη Φιλίππου. Σεναριογράφοι εδώ είναι οι Ντέμπορα Ντέιβις και Τόνι Μακ Ναμάρα.
Κι εδώ πάντως το κάστ είναι πολύ δυνατό με ηθοποιούς όπως η Ρέιτσελ Βάιζ (πρωταγωνίστρια στο «Αστακό»), η Εμα Στόουν (που είχε συμφωνήσει με τον Λάνθιμο πολύ πριν κερδίσει το Οσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου για το «La La Land») και προσφάτως ο νεαρός Νίκολας Χόουλτ («X Men:Η πρώτη γενιά», «Mad Max: Ο δρόμος της οργής» κ.α.)
Το θέμα της ταινίας «The favourite» σχετίζεται με την Ιστορία της Βρετανίας και αναφέρεται στους «παρασκηνιακούς πολιτικούς μηχανισμούς κατά την διάρκεια της βασιλείας της Βασίλισσας Αννας, που ήταν η τελευταία μονάρχις του Οικου των Στιούαρτ». Το «Favourite» θα διανεμηθεί στις αίθουσες το 2018.
Οποιο και αν είναι το αποτέλεσμα το σίγουρο είναι ότι η πορεία του σκηνοθέτη εκτός Ελλάδας καλά κρατεί.
Μπράβο του λοιπόν.