Φιλιππινέζικο έπος στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Συνεχίζοντας την επιτυχημένη συνεργασία του με το κινηματογραφικό site Flix.gr, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών παρουσιάζει την βραβευμένη με το Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας τον περασμένο Σεπτέμβριο ταινία «Η γυναίκα που έφυγε» του Φιλιππινέζου Λαβ Ντίαζ.

Συνεχίζοντας την επιτυχημένη συνεργασία του με το κινηματογραφικό site Flix.gr, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών παρουσιάζει την βραβευμένη με το Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας τον περασμένο Σεπτέμβριο ταινία «Η γυναίκα που έφυγε» του Φιλιππινέζου Λαβ Ντίαζ. Η προβολή θα γίνει την Τετάρτη 15 Μαρτίου στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.
Μεγάλη μορφή του κινηματογράφου των Φιλιππίνων, ο Λαβ Ντίαζ (σκηνοθέτης, σεναριογράφος, παραγωγός, μοντέρ, διευθυντής φωτογραφίας, συνθέτης, ηθοποιός και ποιητής) εμπνεύσθηκε την «Γυναίκα που έφυγε» μετά την ανάγνωση του διηγήματος «Ο Θεός βλέπει την αλήθεια αλλά περιμένει»του Λέοντος Τολστόι. Μάλιστα, παραδέχθηκε ότι έχοντάς το διαβάσει σε πολύ μικρή ηλικία, δεν το θυμόταν με ακρίβεια αλλά αυτό που τον εντυπωσίασε ήταν ότι ένιωσε πως «κανείς από εμάς στην πραγματικότητα δεν καταλαβαίνει τι είναι η ζωή.»
Για τον Ντίαζ αυτή είναι ίσως μία από τις πιο βασικές αλήθειες της ανθρώπινης ύπαρξης. «Κάποιοι από εμάς ίσως μπορούν τουλάχιστον να νιώσουν μια συνέχεια, την αίσθηση ότι τα όσα κάνουμε έχουν μια ακολουθία. Και πιο συχνά υπομένουμε και υποκύπτουμε στο τυχαίο της ζωής.»
Πρόκειται λοιπόν για μια στοχαστική, φιλοσοφική και… τεράστιας διάρκειας (226′!) ταινία που όπως όλες του Φιλιππινέζου δημιουγού είναι μεγαλειώδης στις προθέσεις. Στον ρόλο του τίτλου της «Γυναίκας που έφυγε» βρίσκουμε την Τσάρο Σάντος-Κόνσιο η οποία είχε όντως αποσυρθεί από τα πράγματα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα (12 χρόνια!) και με αυτή την ταινία επέστρεψε.
Γεννημένος το 1958 ο Ντίαζ σκηνοθετεί από το 1998. Εχει γυρίσει 12 μεγάλου μήκους ταινίες οι οποίες προβάλλονται σε μεγάλα κινηματογραφικά φεστιβάλ. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι το 2016, εκτός από το Χρυσό Λέοντα στη Βενετία, ο Ντίαζ κέρδισε και την Αργυρή Άρκτο στο Φεστιβάλ του Βερολίνου με το «A Lullaby to the Sorrowful Mystery».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.