Εκθεση από το ΑΠΘ με θέμα τη μοναδικότητα της πανεπιστημιούπολης

Την περιοδική έκθεση: «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ-ΠΟΛΗ ΑΠΘ 90+ χρόνια λειτουργίας. 100+ χρόνια χωρικού σχεδιασμού» συνδιοργανώνουν το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκη με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από την ίδρυση του Ιδρύματος και 100 χρόνων από τον πρώτο πολεοδομικό/χωρικό σχεδιασμό του.

Την περιοδική έκθεση: «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ-ΠΟΛΗ ΑΠΘ 90+ χρόνια λειτουργίας. 100+ χρόνια χωρικού σχεδιασμού» συνδιοργανώνουν το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκη με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από την ίδρυση του Ιδρύματος και 100 χρόνων από τον πρώτο πολεοδομικό/χωρικό σχεδιασμό του.
«Στη διάρκεια ενός αιώνα από το πρώτο πολεοδομικό σχέδιο του 1917-21, η οργάνωση της πανεπιστημιούπολης του ΑΠΘ σηματοδότησε, με τη συνολική της σύνθεση και με χαρακτηριστικά κτίρια-τοπόσημα, την αστική ταυτότητα της σύγχρονης Θεσσαλονίκης. Η κατασκευή των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων λειτούργησε διαχρονικά ως καταλύτης για τις διαδοχικές φάσεις του εκσυγχρονισμού της πόλης και της κοινωνίας» αναφέρουν οι διοργανωτές. Η έκθεση, τα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν το απόγευμα της Τετάρτης 1 Μαρτίου 2017 εστιάζει στην ανάδειξη της μοναδικότητας της πανεπιστημιούπολης του ΑΠΘ ως νησίδας μοντέρνας αστικής και αρχιτεκτονικής σύνθεσης. «Με αυτή την οπτική, η αρχιτεκτονική διευθέτηση σχετίζεται με την ευρύτερη παιδευτική λειτουργία του Αριστοτελείου στο πλαίσιο του ιδιόμορφου αστικού εκσυγχρονισμού της Θεσσαλονίκης, μιας πόλης με διαχρονική, πολυπολιτισμική παρουσία» σχολιάζουν οι διοργανωτές.
Κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 28 Φεβρουαρίου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, οι διοργανωτές αναφέρθηκαν με περισσότερες λεπτομέρειες το περιεχόμενο και την παρουσίαση της έκθεσης. «Η πρώτη εκπαιδευτική χρήση στην περιοχή εγκαταστάθηκε με το διδακτήριο που σχεδιάστηκε από τον Β.Ποζέλι το 1888 (κτίριο της σημερινής Παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής). Η εικόνα του συνόλου που διαμορφώθηκε, είχε την αφετηρία της στο πρώτο συνολικό πολεοδομικό σχέδιο του Ερνέστ Εμπράρ (1917-21) που προέβλεπε τη δημιουργία πανεπιστημίου στη σημερινή θέση. Οι οργανωμένες εκλεκτικιστικές (δεύτερο σχέδιο Εμπράρ) και πρωτομοντέρνες προτάσεις (σχέδιο Ν. Μητσάκη) του μεσοπολέμου έδωσαν ελάχιστες υλοποιήσεις. Επικαθόρισαν όμως τις μεταγενέστερες εξελίξεις και αποδείχτηκαν κρίσιμες για τη μακρά διάρκεια του θεσμού, με τις αρχικές διευθετήσεις της ρυμοτομίας και τη γενική διάταξη των εγκαταστάσεων ως ελεύθερων μονάδων στο χώρο. Η σημαντικότερη περίοδος ανάπτυξης χαρακτηρίστηκε από τις αμιγείς επιτεύξεις του μεταπολεμικού μοντερνισμού, που έδωσαν το κυρίαρχο στίγμα στο σύνολο σχηματίζοντας μια νησίδα μοντέρνας σύνθεσης, με μοναδικά έργα αρχιτεκτόνων όπως οι Π. Καραντινός, Ν. Κακούρης, Κ. Παπαϊωάννου και Κ. Φινές. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης οι πρόσφατοι μετανεωτερικοί πειραματισμοί και οι χωρικές συνθέσεις».
Ο κορμός της έκθεσης περιλαμβάνει σύγχρονες αλλά και ιστορικές φωτογραφικές λήψεις, σχέδια, σύντομα κριτικά επεξηγηματικά κείμενα και ογκομετρικό πρόπλασμα του συνόλου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκύπτει από την παρουσίαση, μέσα στην έκθεση, της απήχησης που είχε η κατασκευή της πανεπιστημιούπολης του ΑΠΘ στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, με οπτικοακουστικό υλικό από επίκαιρα εποχής αλλλά και με αντίγραφα από σχετικές δημοσιεύσεις και εκδόσεις.
Παράλληλα, γίνεται μια απόπειρα αποτύπωσης της σύγχρονης αντιληπτικής εικόνας του χώρου με φωτογραφίες που συγκεντρώθηκαν από τη Φωτογραφική Λέσχη Αρχιτεκτονικής Σχολής (Φ.Λ.Α.Σ.) και βίντεο από το μάθημα «Επιλογές: Το ντοκιμαντέρ στην Αρχιτεκτονική» με θέμα «Διαδρομές στο ΑΠΘ». Επιπλέον, παρουσιάζονται σχετικά έργα φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ που λειτουργούν ως παράλληλη έκθεση μέσα στην έκθεση.
«Η αντίστοιχη έκδοση δεν είναι ένας απλός κατάλογος, αλλά περιλαμβάνει αναλυτικά κριτικά κείμενα για τα πολεοδομικά σχέδια, τα επιλεγμένα κτίρια, καθώς και μια αποτίμηση της ευρύτερης σημασίας αυτής της μοναδικής, για τα ελληνικά δεδομένα, νησίδας μοντέρνας αρχιτεκτονικής σύνθεσης» καταλήγουν.
Στην Συνέντευξη Τύπου μίλησαν ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας, ο Καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, Νίκος Καλογήρου, η Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Πολυξένη Αδάμ – Βελένη και η Αν. Καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, Αλκμήνη Πάκα.
Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, με την υποστήριξη του ΑΠΘ και του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ Τη γενική επιμέλεια και το συντονισμό της έκθεσης έχει ο Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, Καθηγητής Νίκος Καλογήρου.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 01 Μαρτίου 2017, στις 19:00, στο φουαγιέ του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης (Μανόλη Ανδρόνικου 6).

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.