Οπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ο Γκέερτ Βίλντερς και το Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) θα κονταροχτυπηθούν για την πρωτιά με τον κεντροδεξιό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε και το Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD). Οι εκλογές στην Ολλανδία στις 15 Μαρτίου είναι κρίσιμες ακόμη για έναν λόγο: μία ενδεχόμενη νίκη του Βίλντερς θα ενίσχυε περαιτέρω τα ακροδεξιά κόμματα στην υπόλοιπη Ευρώπη και κυρίως τη Μαρίν Λεπέν του Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία, η οποία εκτιμάται ότι θα φθάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο Απρίλιο και Μάιο στη χώρα.
«Οι δημοσκοπήσεις από τον Δεκέμβριο και μετά δείχνουν ότι η υποστήριξη προς το λαϊκιστικό PVV μειώνεται. Ενώ ο Βίλντερς έδειχνε να συγκεντρώνει 42 έδρες, τώρα δεν ξεπερνά τις 24 με 28 έδρες, γεγονός που σημαίνει ότι έχει χάσει το 40% στην πρόθεση ψήφου. Ενας από τους λόγους που ήταν ψηλά στις δημοσκοπήσεις ήταν το κύμα των προσφύγων από τις χώρες της Μέσης Ανατολής και κυρίως τη Συρία. Τώρα που οι ροές και οι αιτούντες άσυλο έχουν μειωθεί σημαντικά και δεν υπάρχουν δημοσιεύματα για πρόσφυγες που κατακλύζουν τα σύνορα, η απήχηση του Βίλντερς έχει μειωθεί επίσης. Τώρα θα κερδίσει τις εκλογές; Εξαρτάται από την ερμηνεία της νίκης. Αν λέγοντας νίκη εννοούμε ότι το κόμμα του θα γίνει το μεγαλύτερο κόμμα, τότε ναι, είναι πιθανό. Καθώς το φιλελεύθερο κόμμα του Ρούτε βρίσκεται πολύ κοντά στις δημοσκοπήσεις, σημαίνει ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Αν κάτι συμβεί τις τελευταίες τρεις εβδομάδες της προεκλογικής εκστρατείας, για παράδειγμα κάτι στο προσφυγικό, είναι πιθανό το PVV να βγει πρώτο κόμμα» συνέχισε ο καθηγητής Γιάκομπς. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, οι πιθανότητες να συμμετέχει ο Βίλντερς σε μια κυβέρνηση, πόσω μάλλον σε μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον ίδιο, είναι εξαιρετικά περιορισμένες.
«Είναι σχεδόν απίθανο γιατί στο παρελθόν υπήρξαν προβλήματα στην κυβέρνηση που υποστήριξε το PVV και αυτή κατέρρευσε σύντομα. Επίσης υπάρχουν προσωπικές ασυμβατότητες μεταξύ του Βίλντερς και του Ρούτε. Επομένως για να μπει ο Βίλντερς στην κυβέρνηση θα πρέπει, πρώτον, να έχει κερδίσει με πολύ ξεκάθαρο τρόπο και, δεύτερον, να καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση με τους συντηρητικούς φιλελεύθερους οι οποίοι δεν τον συμπαθούν καθόλου».
«Ο Βίλντερς είναι πολύ δημοφιλής στα διεθνή μέσα ενημέρωσης» μας είπε ο Κρίστοφ Γιάκομπς, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Ράντμπαουντ.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ