Η καρέκλα του προπονητή θα είναι πάντα ηλεκτρική. Και θα κρύβει στον εκάστοτε τεχνικό των μεγάλων ελληνικών ομάδων διαδοχικά σκωτσέζικα ντους. Ωστόσο ο επιμένων στο να κάνει καλά τη δουλειά του στο τέλος νικά. Ο τεχνικός της ΑΕΚ κ. Μανόλο Χιμένεθ αφίχθη ως προσωρινός, ωστόσο σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα έχει καταφέρει να αλλάξει προς το καλύτερο την εικόνα της ομάδας, ενώ ο κ. Βλάνταν Ιβιτς του ΠΑΟΚ είναι μαθημένος στο να πετυχαίνει ανατροπές.
Ο Ισπανός ήρθε για να μείνει Σε βαθύ εσωστρεφές σκοτάδι είχε περιέλθει η ΑΕΚ μέχρι να συντελεστεί η επιστροφή του κ. Μανόλο Χιμένεθ στον πάγκο της. Αυτό ήταν που είχε σημασία και το οποίο μετρούσε καταλυτικά (και αρνητικά) από την αρχή της σεζόν, όχι τόσο οι αντίπαλοί της.
Η ποδοσφαιρική Ενωση είχε αποκτήσει, πολύ νωρίς μέσα στη σεζόν, πρόβλημα με τον ίδιο τον εαυτό της. Είχε αφήσει συνολικά 10 βαθμούς σε ματς στο ΟΑΚΑ, με αντιπάλους που δεν ήταν ούτε ο Ολυμπιακός, ούτε ο Παναθηναϊκός, ούτε ο ΠΑΟΚ. Και μάλιστα με τον τρόπο που τους είχε χαρίσει ήταν ξεκάθαρο πως δεν ήταν θέμα αντιπάλου αλλά θέμα δικών της εσωτερικών δαιμόνων, τους οποίους δεν μπορούσε να νικήσει. Ωσπου αφίχθη ο ισπανός τεχνικός με τις ταμπέλες του «προσωρινού» και του «κασκαντέρ».
Για εκείνον όμως, αυτή η δεύτερη ευκαιρία (μετά τη θητεία του στην ομάδα από τον Οκτώβριο του 2010 μέχρι τον ίδιο μήνα του 2011) που πήρε στην ΑΕΚ ήταν εξαρχής ένα στοίχημα με πολύ διαφορετικό χαρακτήρα. Χρήματα έβγαλε (πάρα) πολλά, και μάλιστα πολύ σύντομα, στο Κατάρ, οπότε τα προβλήματά του τα έχει λυμένα. Επέστρεψε για να ολοκληρώσει κάτι που στο δικό του μυαλό έμεινε στη μέση, το οποίο άφησε πίσω του ημιτελές, αποχωρώντας ύστερα από την τότε προσωπική διαπίστωση ότι η Ενωση είχε πάρει με μαθηματική ακρίβεια τον δρόμο της κατακόρυφης πτώσης, αυτόν που θα την οδηγούσε στο τούνελ των χαμηλότερων κατηγοριών. Εβλεπε μπροστά από τότε ο κ. Χιμένεθ και η Ιστορία τον δικαίωσε.
Γυρνώντας στο σήμερα, ο Ισπανός έχει καταφέρει να μεταλλάξει αγωνιστικά την Ενωση, η οποία μετρά οκτώ συνεχόμενα ματς δίχως ήττα (πέντε νίκες – τρεις ισοπαλίες) σε πρωτάθλημα και Κύπελλο, και αποδεικνύει ότι είναι έτοιμος να κρατήσει τη δουλειά στον κιτρινόμαυρο πάγκο και μετά το καλοκαίρι. Πέτυχε πολύ γρήγορα και αποτελεσματικά να επανατοποθετήσει την ΑΕΚ σε ένα μονοπάτι αγωνιστικής υγείας, λαμβάνοντας αποφάσεις που ακολουθούνται από ένα στρατηγικό σκεπτικό. Δεν αφήνει τίποτα στην τύχη, δεν καταστρατηγεί τις αρχές της ποδοσφαιρικής λογικής. Δημιούργησε εξαιρετική αύρα στα αποδυτήρια, κατάφερε να ενώσει, να συσπειρώσει, να δώσει προσανατολισμό και κυρίως να διώξει το σύννεφο κακοκεφιάς που είχε μόνιμη εγκατάσταση στον ουρανό των Σπάτων. Οι παίκτες γουστάρουν να παίζουν και για τον προπονητή. Και αυτό είναι από μόνο του ένα πολύ σπουδαίο κεκτημένο.
Ο Σέρβος γύρισετο παιχνίδι Οταν το έχεις κάνει μία φορά, ξέρεις τον τρόπο να το επαναλάβεις. Ο κ. Βλάνταν Ιβιτς ανέλαβε τις τύχες του ΠΑΟΚ ως ο πρώτος προπονητής της ομάδας (προερχόμενος από την Κ-20 του Δικέφαλου) στις 9 Μαρτίου 2016, αντικαθιστώντας τον εκδιωχθέντα κροάτη τεχνικό κ. Ιγκορ Τούντορ. Ηταν μια λύση ανάγκης προκειμένου η ομάδα της Θεσσαλονίκης να αναζητήσει με ηρεμία τον κατάλληλο προπονητή του ποδοσφαιρικού συλλόγου, αυτόν που θα αναλάμβανε την επόμενη αγωνιστικά ημέρα του ΠΑΟΚ. Αποδείχθηκε ότι ουδείς μονιμότερος του προσωρινού.
Ο κ. Ιβιτς κατάφερε με τη δουλειά του να αρπάξει την ευκαιρία από τα μαλλιά, να εδραιωθεί στον πάγκο της πρώτης ομάδας και να κερδίσει το διαβατήριο παραμονής σε αυτόν και για την επόμενη (την τρέχουσα δηλαδή) σεζόν. Η περίοδος της μεγάλης κρίσης δεν άργησε ωστόσο να έρθει. Στις 29.11.2016 ο προπονητής άδειασε δημόσια τον διεθνή αμυντικό Γιώργο Τζαβέλλα μετά το ματς πρωταθλήματος με τον Ατρόμητο (ήττα στην Τούμπα με 3-4), καταλογίζοντάς του (εμμέσως πλην σαφώς ηθελημένη) μειωμένη απόδοση και στέλνοντάς τον να προπονείται με τη δεύτερη ομάδα. Ο άκομψος τρόπος με τον οποίο ο Σέρβος ενήργησε αλλά και ο αντίκτυπος αυτής της ενέργειας στον Τύπο και στα αποδυτήρια δημιούργησαν τη βεβαιότητα ότι μετράει ημέρες στον ΠΑΟΚ. Αλλωστε η διοίκηση του Δικέφαλου ξεκίνησε τότε κύκλο επαφών με υποψήφιους μνηστήρες της θέσης, ώστε να είναι έτοιμη μπροστά στα άσχημα αποτελέσματα που πολλοί πίστευαν ότι θα ακολουθούσαν. Ωστόσο αυτό το ανεξήγητο για τις πλατιές μάζες ηλεκτροσόκ που τότε προκάλεσε ο κ. Ιβιτς αποδείχθηκε η σωτήρια απόφαση για τον ίδιο και την ομάδα.
Αφού ηττήθηκε στο αμέσως επόμενο παιχνίδι (0-1 από τον ΠΑΟ στη Λεωφόρο), η ομάδα της Θεσσαλονίκης έγραψε ένα σερί 9-1-1 (νίκες-ισοπαλίες-ήττες) στις εγχώριες διοργανώσεις, ενώ εξασφάλισε τη συμμετοχή της στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ. Αυτό επετεύχθη μέσα από εξαιρετικό ποδόσφαιρο το οποίο κατέστησε τον ΠΑΟΚ την ομάδα που αποδίδει το πιο ελκυστικό θέαμα στην Ελλάδα. Οι σκέψεις για αλλαγή προπονητή εξαφανίστηκαν, ο κ. Ιβιτς κέρδισε πολλούς πόντους στην εκτίμηση των διοικούντων και με ακραιφνή σύμμαχο τον γιο του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ κ. Ιβάν Σαββίδη, τον κ. Γιώργο Σαββίδη, φαίνεται ότι κερδίζει το στοίχημα παραμονής για επιπλέον μία σεζόν.