Κυκλώματα λυμαίνονται τις άδειες παραμονής

Ενα νέο, για τα ελληνικά δεδομένα, φαινόμενο που συνδέεται με πλαστά σύμφωνα συμβίωσης, αλλά και ψευδείς δηλώσεις πατρότητας από αλλοδαπούς για εξασφάλιση αδειών παραμονής, έχει κάνει την εμφάνισή του κατά τα τελευταία χρόνια.

Ενα νέο, για τα ελληνικά δεδομένα, φαινόμενο που συνδέεται με πλαστά σύμφωνα συμβίωσης, αλλά και ψευδείς δηλώσεις πατρότητας από αλλοδαπούς για εξασφάλιση αδειών παραμονής, έχει κάνει την εμφάνισή του κατά τα τελευταία χρόνια. Οι ελληνικές Αρχές έχουν εντοπίσει περιπτώσεις καταστρατήγησης της κείμενης νομοθεσίας του Κώδικα Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ενταξης, με επίκεντρο, όχι μόνο εικονικούς γάμους, όπως μέχρι τώρα, αλλά και… εικονική απόκτηση τέκνων!
Το ζήτημα αυτό έχει προβληματίσει το κυβερνητικό επιτελείο, που σπεύδει να βάλει φραγμό σε επιτηδείους που αντί αδρής αμοιβής «εξυπηρετούν» αλλοδαπούς οι οποίοι επιδιώκουν να εξασφαλίσουν νομιμοποιητικά έγγραφα παραμονής στη χώρα μας. Μάλιστα, επιστρατεύεται πλέον η λήψη DNA για την απόδειξη σχέσης γονέα – τέκνων, για χορήγηση αδειών παραμονής, σε περιπτώσεις που υπάρχουν ενδείξεις δόλου.
Εχει διαπιστωθεί ότι Ελληνες εμπλέκονται σε υποθέσεις κυκλωμάτων που «πωλούν» ελπίδα με το αζημίωτο για περιζήτητα «χαρτιά», με έμφαση στο Δελτίο Διαμονής για πολίτες τρίτων χωρών οι οποίοι είναι μέλη οικογένειας έλληνα πολίτη. Αλλοδαποί χωρίς χαρτιά –θύτες και θύματα μαζί –κυνηγάνε πώς και πώς να εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις για να αποκτήσουν άδεια παραμονής, μια και είναι πενταετούς διάρκειας. Μαθαίνουν ότι χορηγείται από τις υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, σε διάστημα τριών μηνών από την ημερομηνία εισόδου στη χώρα ή εντός δύο μηνών από την ημερομηνία σύναψης του γάμου ή συμφώνου συμβίωσης.
Η άδεια παραμονής δίνεται και σε γονείς ανήλικων ημεδαπών που διαμένουν στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως του τρόπου κτήσης εκ μέρους των τέκνων τους της ελληνικής ιθαγένειας. Από εκεί ξεκινά και φτάνει το κουβάρι παράνομων διαδικασιών και σκοτεινών ιστοριών με «διακινητές» που πατούν στη δυσκολία για νόμιμη διαμονή.
Οπως αποκαλύπτει στο «Βήμα» στέλεχος από το επιστημονικό επιτελείο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, «έχουν εντοπισθεί περιπτώσεις όπου αλλοδαποί και ημεδαποί πραγματοποιούν συμβολαιογραφικές πράξεις για ψευτοσύμφωνα συμβίωσης. Υπάρχει περίπτωση που γυναίκα Ρομά εμφανίζεται να έχει στο όνομά της όχι ένα, αλλά πέντε σύμφωνα συμβίωσης με αλλοδαπούς!». Οι διασταυρώσεις εγγράφων από τις αρμόδιες υπηρεσίες για τη χορήγηση αδειών παραμονής και ο ενδελεχής έλεγχος ιστορικού των προσώπων που αφορά το αίτημα αποτελούν μείζονος σημασίας θέμα, σημειώνει εις εκ των νομικών συμβούλων της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.
Παράλληλα, πεδίο οικονομικής δοσοληψίας έχει αρχίσει να γίνεται, όπως φαίνεται και από υποθέσεις που έχει εξιχνιάσει η Αστυνομία ή διερευνά η Δικαιοσύνη, η «επιχείρηση αναγνώρισης παιδιών». Σκοπός να δοθεί η δυνατότητα σε αλλοδαπούς, οι οποίοι διαμένουν παράνομα στη χώρα μας, να αιτηθούν άδεια διαμονής στην ελληνική επικράτεια ως γονείς ανήλικων ημεδαπών.
Μόλις προ τριμήνου έκανε τον γύρο της ειδησεογραφίας η υπόθεση όπου μια 27χρονη και μια 18χρονη, καθ’ υπόδειξιν δύο άλλων μεγαλύτερης ηλικίας γυναικών, προσκόμισαν στον Δήμο Πατρέων συμβολαιογραφικές πράξεις εκούσιας αναγνώρισης τέκνου.
Τις είχε συντάξει συμβολαιογράφος, ώστε να αναγνωρίσουν τα δυο ανήλικα παιδιά τους δύο αλλοδαποί, οι οποίοι διαμένουν παράνομα στη χώρα μας.

Διαπιστώθηκε ότι στην Αχαΐα δρούσε κύκλωμα με συμβολαιογράφους, με Ελληνίδες και Πακιστανούς οι οποίοι έδιναν τουλάχιστον 1.000 ευρώ ώστε μέσω της αναγνώρισης τέκνου να μπορέσουν να αποκτήσουν την πολυπόθητη άδεια παραμονής. Παρόμοια υπόθεση είχε εκτυλιχθεί έναν χρόνο πριν. Τον Απρίλιο του 2015 οι αστυνομικές Αρχές στη Θεσσαλονίκη συνέλαβαν τρία άτομα και αναζητούσαν μια συνεργό τους δικηγόρο.

Παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης με διάφορα αδικήματα σε βάρος τους (ανάλογα με τον «πρωταγωνιστή», υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, διατάραξη οικογενειακής ειρήνης, διευκόλυνση παράνομης διαμονής πολίτη τρίτης χώρας, παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών).
Μάλιστα, ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες τότε στη συμπρωτεύουσα που επαναλήφθηκε το ίδιο σκηνικό. Είχε εντοπισθεί στο Ληξιαρχείο του Δήμου Θεσσαλονίκης αλλοδαπός που, αναγνωρίζοντας εξώγαμο παιδί, επιχείρησε να εξασφαλίσει άδεια παραμονής. Η είδηση και στις δύο περιπτώσεις μιλούσε για μια Ελληνίδα και έναν Πακιστανό ο οποίος επρόκειτο να αναγνωρίσει το ανήλικο τέκνο της αντί «αμοιβής» 2.000 ευρώ, ώστε να μπορέσει να πάρει άδεια παραμονής.
Αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες έχουν εστιάσει την προσπάθειά τους στη συστηματική διερεύνηση αυτών των υποθέσεων, ώστε να παταχθούν τέτοια φαινόμενα.
Τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν συγγενική σχέση

Στις 25 Ιανουαρίου 2017 ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μουζάλας υπέγραψαν από κοινού μια απόφαση υπό τον τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων για τη διενέργεια ελέγχων στο πλαίσιο παρακολούθησης της εφαρμογής των διατάξεων του Κώδικα Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ενταξης (Ν. 4251/2014)». Ως κίνητρο για την ένταση των ελέγχων και τη συντονισμένη παρέμβαση αναφέρεται «το γεγονός ότι εντοπίζονται πολυάριθμες περιπτώσεις καταστρατήγησης της κείμενης νομοθεσίας», στο πλαίσιο εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 19 Α, παρ. 1, περ. ζ του Ν. 4251/2014, όπως προστέθηκε με την παρ. 25 του άρθρου 8 του Ν. 4332/2015, και του άρθρου 87 του ίδιου νόμου. Είναι ακριβώς η νομοθεσία που διέπει την έκδοση άδειας παραμονής για πολίτες τρίτων χωρών οι οποίοι είναι μέλη οικογένειας έλληνα πολίτη είτε γονείς ανήλικων ημεδαπών…

Γι’ αυτό, όπως επισημαίνουν, «καθίσταται επιτακτική η ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων για τον έλεγχο των αιτημάτων και τον εντοπισμό των περιπτώσεων αυτών» σημειώνεται στο έγγραφο (αριθμ. πρωτ.: οικ. 4441/2017-25.1.2017).
Οι δύο υπουργοί εφιστούν την προσοχή των αρμόδιων υπηρεσιών, κατά τη χορήγηση άδειας διαμονής, όταν διαπιστώνουν ότι υπάρχουν θεμελιωμένες υπόνοιες κατάχρησης, που υποδηλώνουν ότι η αναγνώριση του τέκνου έχει τελεστεί με κύριο σκοπό την καταστρατήγηση του Κώδικα Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ενταξης.

Σε αυτή την περίπτωση, η αρμόδια υπηρεσία καλείται να ζητεί την προσκόμιση εγγράφων που αποδεικνύουν τη συγγενική σχέση, όπως ληξιαρχική πράξη γάμου ή συμφώνου συμβίωσης, ή συμβίωση των γονέων του τέκνου ή άσκηση της επιμέλειας αυτού. Και κάτι ακόμα: «Εάν δεν είναι δυνατή η εξαγωγή ασφαλούς κρίσης, ο πολίτης τρίτης χώρας δύναται να προσκομίσει τεστ δεοξυριβονουκλεϊκού οξέος (Deoxyribonucleik Acid –DNA) του τέκνου και των γονέων του από δημόσιο ή πιστοποιημένο ιδιωτικό εργαστήριο».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.