Το 20% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει βγει εκτός ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά αλλά το ελληνικό παράδοξο τις εμφανίζει ως λειτουργούσες ακόμη. Βεβαίως οι ιδιοκτήτες τους έχουν επιλέξει την πτώχευσή τους αλλά δυστυχώς αυτή δεν «τους προκύπτει» και τούτο διότι, πρώτον, δεν μπορούν να αποδεχθούν την κοινωνική εικόνα του «loser» –το κοινωνικό στερεότυπο εμφανίζεται ως στοιχείο οικονομικής λειτουργίας –και, δεύτερον, η διαδικασία της πτώχευσης έχει υψηλό διοικητικό κόστος, υπολογίζεται από 10.000 ευρώ ως 100.000 ευρώ ανάλογα με την περίπτωση και οι νομικές διαδικασίες που απαιτούνται προσκρούουν στις καθυστερήσεις του δικαστικού συστήματος, γεγονός το οποίο εμποδίζει την επιχειρηματική επανεκκίνηση των ιδιοκτητών τους, όπου αυτή είναι δυνατή.

Δεν υπάρχει «δεύτερη ευκαιρία»

Κυρίως όμως είναι το τραπεζικό σύστημα το οποίο δεν διαθέτει την αντίληψη της «δεύτερης ευκαιρίας». Ολα αυτά προκύπτουν από έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών η οποία πραγματοποιήθηκε την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου σε δείγμα 250 επιχειρήσεων που απασχολούν από κανέναν ως και 20 άτομα προσωπικό.
Στην κλίμακα από το 1 ως το 5, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι κατά σειρά οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις (4,4), οι φορολογικές υποχρεώσεις (4,3) και στην τρίτη θέση βρίσκονται τα τραπεζικά δάνεια (3,3%). Στην ερώτηση «αν η επιχείρησή σας αντιμετωπίζει δυσκολίες έχει ήδη αποταθεί σε βοήθεια και πού;» αξίζει να σημειωθεί ότι το 16%, αν και αντιμετωπίζει δυσκολίες, δεν απευθύνθηκε πουθενά, γεγονός που ερμηνεύεται ότι αυτό το ποσοστό αναμένει το «μοιραίο».
Επίσης έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις που αποτελούν το 20%, το οποίο θεωρεί την πτώχευση ως μοναδική διέξοδο, ζητά από το Επιμελητήριο «βοήθεια στις διαπραγματεύσεις με την τράπεζα», «υποστήριξη στη διάγνωση και στην αξιολόγηση» και «συναντήσεις με ειδικούς και τηλεφωνική υποστήριξη»(!).
Ανώδυνη διάλυση και εκκαθάριση…
Εξάλλου, σε πρόσφατη έρευνα του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ, για πολλές επιχειρήσεις το ζητούμενο δεν είναι η ανάπτυξή τους αλλά η όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη διάλυση και εκκαθάριση αφού το 42% θεωρεί αρκετά και πολύ πιθανό να κλείσει το επόμενο διάστημα.
Πάντως σε δήλωσή του προς «Το Βήμα» ο πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου σημειώνει πως «η μικρομεσαία επιχείρηση στην Ελλάδα ασφυκτιά κάτω από το βάρος των χρεών, φορολογικών, ασφαλιστικών και τραπεζικών, που έχουν προκληθεί κυρίως από την οικονομική κρίση. Ως τώρα η αντιμετώπιση από την Πολιτεία ήταν οριζόντια και καθόλου αναπτυξιακή: παρέτεινε το μαρτύριο με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και περισσότερες δόσεις. Πουθενά στην Ευρώπη μια τέτοια παρέμβαση δεν αποτελεί λύση. Αυτό που χρειάζεται σήμερα η επιχείρηση είναι μια ορθή αποτίμηση της βιωσιμότητάς της και στη συνέχεια η υποστήριξή της με αναπτυξιακή προοπτική μέσω δικτυώσεων ή σχημάτων μεταβίβασης ιδιοκτησίας ή εν τέλει τη διευκόλυνσή της στην πτώχευση για να ξεκινήσει ο έντιμος επιχειρηματίας από την αρχή».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ